Erdoğan: Türkiye Afrika ile kalıcı işbirliğine girmek istiyor

Başbakan Erdoğan, geçmişte doğal kaynakları Batılılar tarafından sömürülen Afrika’yla bugün Türkiye ile her iki tarafın da fayda sağlayabileceği ‘kalıcı işbirliği’ inşa etmeye söz verdiklerini söyledi.

Erdoğan: Türkiye Afrika ile kalıcı işbirliğine girmek istiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nijer’in başkenti Niamey’de yaptığı açıklamada “Biz bugün neden Nijerde’yiz, biz bu ülkenin altınını, petrolünü, elmasını almaya gelmedik, biz kardeşlik köprüsü oluşturmak için geldik” dedi.

Erdoğan ayrıca, Nijer Devlet Başkanı Mahamadou’nun da katıldığı Türk-Nijer iş forumunda konuşma yaptı. “Türkiye ve Nijer Afrika’nın ortak çıkarları doğrultusunda geleceği şekillendirecek” diyen Erdoğan, “Türkiye’nin dikkat çeken bir genç ve eğitimli işgücüne sahip Dünyanın 17. büyük ekonomisi konumundadır. Bu başarıda Türk girişimcilerinin de katkıları var mutlaka ve biz bu başarıyı Nijer’le paylaşmak istiyoruz” dedi.

Başbakan Türkiye’nin Afrika’da 31 büyükelçiliği olduğunu ve ekonomik ilişkileri ayarlamak için iki ülke arasında ortak bir ekonomi komisyonu kurulması çağrısında bulundu. Türkiye’nin halihazırda Afrika’da 35 ortak ekonomi komisyonu kurulduğunu ve çalışan 16 firmanın 2009 yılında 11 milyon dolar olan ticaret hacminin son 3 yıl içinde üç katına çıkararak 39 milyon dolar civarında olduğunu bildirdi.

Afrika’da Türk şirketlerinin tescilli yatırımlarının 5,5 milyar doları aştığını belirten Erdoğan, Nijer’e yapılan yatırımları artırmak ve Türkiye’nin inşaat şirketleriyle Nijer’in geliştirme projelerinde yer almaktan mutluluk duyacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz