Görüş Bildir

Erdoğan'dan Putin'e ikinci mektup

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Lideri Putin'e bir mektup daha yazarak düşürülen Rus uçağıyla ilgili üzüntülerini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "İki ülke, ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla gerekli adımların atılması hususunda mutabık kaldı." dedi.

Erdoğan'dan Putin'e ikinci mektup

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Lideri Vladimir Putin'e bir mektup daha gönderdi. Mektupta, Kasım ayında Türk hava sahasını ihlâl ettiği için düşürülen Rus uçağıyla ilgili üzüntülerini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Rusya ve Türkiye ilişkisiyle ilgili "İki ülke, ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla gerekli adımların atılması hususunda mutabık kaldı." dedi.

"KUSURA BAKMASINLAR DİYORUM”

Kalın, Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir mektup göndererek geçen kasım ayında Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu aktardığını açıkladı ve "İki ülke, ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla gerekli adımların atılması hususunda mutabık kaldı." dedi.

Erdoğan'ın derin üzüntü duyduğunu ifade eden Kalın, mektupta, "Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine bir kez daha acılarını paylaştığımı belirtmek ve taziyelerimi sunmak istiyorum; kusura bakmasınlar diyorum" ifadesine yer verildiğini bildirdi.

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus mevkidaşına Türkiye ile Rusya arasındaki geleneksel dostane ilişkilerin tekrar tesis edilmesi, bölgesel krizlerin çözümü için işbirliği ve terörle ortak mücadele edilmesi için çağrıda bulunduğunu da vurguladı.

Rus haber ajansları Interfax ve TASS, mektupta ilişkilerin normale dönmesinin arzulandığı ve paraşütle atlayan Rus pilotu öldüren kişiye karşı soruşturmanın devem ettiği de belirtildi.  Rusya, daha önce gönderilen mektupta özür ifadesinin barınmaması sebebiyle yeterli görmediklerini belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Haziran'da kutlanan 'Rusya Milli Günü' nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir mektup yazmıştı. Erdoğan mektubunda, "Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yakın gelecekte hak ettiği düzeye gelmesini diliyorum" ifadesini kullandı. Başbakan Binali Yıldırım da, Rus mevkidaşı Medvedev'e kutlama mesajı gönderdi.

Erdoğan: Türkiye'nin feda edilmesi düşündürücü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mayıs ayı sonunda, Putin'in ilişkilerin düzelmesi için Türkiye'nin adım atmasını beklediğini söylemesine, Türk hava sahasını ihlâl eden Rus uçağının pilotunu kastederek "Rusya ile, Putin ile bambaşka bir ilişkimiz vardı. Bir pilotun hatasıyla Türkiye'nin feda edilmesi düşündürücü." yanıtını vermiş ve şunu söylemişti;

"Beni meraklandıran konu bizden nasıl bir ilk adım bekleniyor. Onu merak ediyorum. Biz suçlu sandalyesinde oturan ülke değiliz. Biz Rusya ile ilişkileri geliştirmeyi arzu eden bir ülkeyiz. Sayın Putin ile bizim ilişkilerimiz gerçekten çok farklı bir noktadayken, iki iyi dost noktasındayken böyle bir konuma gelmiş olması veyahut da bir pilotun yapmış olduğu hata veya bir yanlış sebebiyle koskoca Türkiye'yi feda etmesi gerçekten düşündürücüdür. Burada Rusya ile münasebetlerimizi kesinlikle yeniden geliştirmenin, yeniden çok daha farklı bir konuma taşımanın gayreti içerisinde olmamız gerekir."

Yıldırım: Güzel gelişmeler var

İsrail ile varılan mutabakatın detaylarını açıkladığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ile normalleşme sürecinin olup olmayacağını değerlendirdi.

Başbakan Yıldırım, "Türk milleti de Rus milleti de bu krizin artık ortadan kalkmasını istiyor, bunun çok anlamlı olmadığını düşünüyor. Bize, irade sahiplerine düşen de bir an önce milletimizin, vatandaşlarımızın bu beklentilerini karşılamak olmalıdır. Bu yönde de güzel gelişmeler var, yakın zamanda bunları da milletimizle paylaşacağız" dedi.

Kurtulmuş: Rusya’yla yumuşama var

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da, Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerinin normalleştirilmesi konusundaki anlaşma hakkında konuştu. “26 Haziran’da belli bir noktaya gelinmiştir. Her iki başbakanın eş zamanlı yapacağı açıklamayla duyurulacaktır” diyen Kurtulmuş, Rusya’yla ilişkilerde de yumuşama gördüklerini söyledi:

“Özellikle Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın mektuplarının ardından Rusya’yla ilişkilerimizde de yumuşama yönünde trendi görüyoruz. Türk işçilerin çalışması için yeniden izin çıktı.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi