Göçmen kuşlar var Kürtler yok!

Altılı Masanın kamuoyuna açıkladığı ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni” dağ fare doğurtu dedirtirken, D.Ü Öğretim Üyesi, Sosyolog Prof. Dr. Erkan, “Göçmen kuşlar var, Kürtler yok” dedi.

Göçmen kuşlar var Kürtler yok!

6'lı masanın mutabakat metni hayal kırıklığı yarattı. Beklenen ilgiyi görmeyen mutabakat metninde geleceğe dönük vizyondan ziyade, geçmişe dönük ifadeler yer aldı. HDP'li belediyelere atanan 'kayyum'ların görevden alınacağını ifade eden 6'lı masa, bu uygulamaya son verileceğini iddia etti.

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Erkan yorumladı. Prof. Dr. Erkan, doğa, çevre ve hayvan haklarına bile değinildiğini ancak Kürtlerin beklentileri, Alevilerin talepleri, genç işsizlik ve eğitim sorunlarına değinilmediği tespitinde bulundu. 

ORTAK HÜKÜMET PROGRAMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki hafta seçimlerin 14 Mayıs’a çekilmesinin işaretini vermesinin ardından siyasi partilerde hareketlilik arttı. Bu açıklama ile birlikte Türkiye seçim atmosferine iyice bürünürken, gözler Millet İttifakına dönüşen Altılı Masanın açıklamalarına çevrildi. Halen cumhurbaşkanı adayını belirlemeyen ve bu konuda eleştirilere hedef olan Altılı Masayı oluşturan partilerin liderleri, dün 9 ana başlık, 75 alt başlık ve 2 bin 300’ün üzerinde program ve vaadin yer aldığı Ortak Hükümet Programını, geniş katılımlı bir toplantıyla kamuoyuna açıkladı.

HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

Geleceğe dair vizyonların olması beklenen mutabakatta umulan oldu. İktidarın birçok yatırımı ve uygulamasının sona erdirilecek olması geleceğe dair vizyon olarak anlatıldı. 'Kayyum uygulamasını kaldıracağız' diyerek HDP'ye selam çakan 6'lı masa, FETÖ'cüleri de unutmayarak, 15 Temmuz sonrası KHK ile görevinden alınan suçluların görevlerine iade edileceğini bildirdi.  Diğer yandan içerdiği olumlu maddelerin yanısıra LGBT desteğiyle aile yapısını tehdit eden İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönüş de 6'lı masanın vaatleri arasındaydı. Bu karara Saadet Partisi başkanı Temel Karamollaoğlu ve Ahmet Davutoğlu'nun imza atmış olması dikkat çekti

PROF. DR. ERKAN DEĞERLENDİRDİ

Türkiye’nin ana kronik sorunlarına ve mayınlı diye tabir edilen meselelerine ilişkin herhangi bir önerinin bulunmaması akademisyenlerden ve uzman çevrelerden eksi not aldı. Millet İttifakı’nın Ortak Hükümet Programı, hukuktan ekonomiye kadar birçok alanda vaatler içerirken, toplantıya ilişkin Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Erkan’dan değerlendirme geldi.

Prof. Dr. Erkan, dünkü toplantıda doğa, çevre ve hayvan haklarına bile değinildiğini ancak Kürtlerin beklentileri, Alevilerin talepleri, genç işsizlik ve eğitim sorunlarına değinilmediği tespitinde bulundu.

Diyarbakır Söz Gazetesi muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Erkan, Altılı Masanın açıkladığı hükümet programında yer alan maddeler ile ilgili vaatlerin seçimi kazandırmaktan uzak olduğunu belirtti.

“SEÇİMİ KAZANMAK ZOR GÖRÜNÜYOR”

Göçmen kuşlar ile ilgili ne yapılması gerektiğine ilişkin çalışmalara ver verilen toplantıda Kürtler ile ilgili hiçbir şeyin konuşulmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Erkan, “Altı Masanın bugünkü açıklaması belli bir ölçüde seçimi kazanmaya, seçime dönük bir açıklama olması bekleniyordu. Çok ayrıntılı bir hükümet programıydı. Hatta bakanlıkların nasıl bir politika uygulayacağına dönük 5 yıllık bir program açıklandı. Şunu belirtmek gerekirse, toplumdaki beklenti, bir alternatif politika ortaya çıkararak, Türkiye’deki değişimin yaratılmasına yönelik olmalıydı. Burada da en büyük beklenti sosyolojik beklenti Türkiye’de HDP seçmeninden ya da Kürtlerden ciddi oranda oy alınmadan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak zor görünüyor. Bugünkü altılı masanın açıklamış olduğu politikalarda, ne HDP seçmeninden oy alabilecek nede Kürtlere dönük herhangi bir politika bulunmuyor veya görünmüyor.  Birçok şey aslında belli ölçüde uygulamada olan ya da mevcut iktidarın tarzından uygulamadan kaldırılmış olan şeylerin yeniden uygulamaya konulacağı ya da bu kaldırılan kurumların yeniden yapılandırılacağı yol üzerinden gidilmiş.” 

Erkan, şöyle devam etti; “Bunun dışında bugünkü açıklamada, banyo sularının arıtılmasından tutun göçmen kuşlarına kadar, okul öncesi çocuklara kahvaltı verilmesi, Türkiye’de tartışılan eğitim sürelerinin yeniden değiştirilmesi bile var. Dolayısıyla ben bugünkü açıklamada Türkiye’nin ana kronik sorunlarını yani birinci yüzyıldan ikinci yüzyıla devreden ana sorunları nasıl çözüleceği konusundan bence ana konular belirlenmeliydi. İşte bunların biri Kürt sorunuydu. Yani Cumhuriyetin birinci yüzyılından ikinci yüzyılına taşan sorunlardan biriydi bu. Bence altılı masanın Kürt sorunu konusunda Türkiye’nin bütünlüğü içerisinde, barış içerisinde nasıl çözülür? Herkesin kabul edeceği bir çözüm nasıl olur? Ana hatlarıyla bunu açıklaması gerekirdi” dedi.

Programda dış politikadan işsizliğe kadar bir çok konuda eksiklikler olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Erkan, bunu eksiklik olarak tanımlayarak, şunları kaydetti:

“TOPLUMDA HUKUK REFORMUYLA İLGİLİ BEKLENTİ VAR, BİR ÖZGÜRLÜK BEKLENTİSİ VAR”

Yine Türkiye’de giderek artan genç işsizlik sorunu ortaya çıkıyor. Genç işsizlik sorunu dışarıdan sermaye aktarımıyla çözülecek bir sorun değildir. Bu konuda hangi politikalar uygulanabilirdi. Okullaşma oranında, üniversite artışında mesela ama nitelikte ciddi bir problem var. Üniversite mezunlarının işsizliği var. Bu sorunlar üzerinden ciddi bir tartışma yok. Toplumda hukuk reformuyla ilgili beklenti var, bir özgürlük beklentisi var. Bunlara açıkça vurgu yok. Yine Türkiye’nin dışında önemli olaylar gelişiyor. Başta Türkiye’yi de etkileyen Rusya-Ukranya savaşı olmak üzere, 12. senesine yaklaşan Suriye savaşı var mesela. Bunlara hiç vurgu yapılmadı. Yine Türkiye’de Alevilerin talepleri var, diğer grupların talepleri var, bunlara dönük bir vurgu yok. Ana sorunlara değinilmeden doğa, çevre, hayvan hakları vs. ile ilgili olması gereken çok ayrıntılı konulara değinilmiş fakat önemli konularla ilgili önemli bir açıklama olmamasını ciddi bir eksiklik olarak görüyorum.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler