HDP’de TİP krizi

Selahattin Demirtaş'tan TİP'e: “Tüm Sosyalistleri Yeşil Sol Parti listelerine güç almaya güç vermeye çağırıyoruz” paylaşımında bulundu.

HDP’de TİP krizi

Edirne T Tipi Cezaevi'nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yaklaşık yedi yıldır Kocaeli F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Gültan Kışanak'ın, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) milletvekili seçimlerine ayrı girme kararını eleştirmesine yönelik açıklamada bulundu.

Kışanak'a desteğini dile getiren Demirtaş, "Tek bir milletvekilliğinin bile geleceğimizi belirleyeceği bu seçimde Türkiye'nin tüm sosyalistlerini, tüm demokratlarını Yeşil Sol Parti listelerine güç vermeye, güç almaya çağırıyoruz. Gültan Başkanımızın çağrısını yerde bırakmayalım" görüşünü belirtti.

'TEK LİSTE' TARTIŞMASI

Kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti olarak seçimlere girmesi beklenen HDP, Emek ve Özgürlük İttifakı'na da parlamento seçimlerinde bu parti çatısı altında ortak liste önermişti. İttifakta bulunan Türkiye İşçi Partisi’yse (TİP) belli şehirlerde kendi logo ve adaylarıyla, bazı şehirlerde YSP listelerinden gireceğini açıklamıştı. Daha sonra TİP'in milletvekili seçimlerine ayrı girme kararı kamuoyunda da eleştirilmişti.

Bu kararı  eleştirenlerden biri de yedi yıldır tutuklu bulunan eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak oldu. Kışanak, TİP’e çağrıda bulunarak “Bugünlerde söylediğimiz her sözün, aldığımız her kararın, yaptığımız ya da yapmadığımız her şeyin, 14 Mayıs akşamı ortaya çıkacak olan sonuçta etkisi olacağını bilerek hareket etmek gerekiyor” dedi.

‘BU SEÇİM İTTİFAKI NİTELİĞİNDE DEĞİL’

TİP Genel Başkanı Erkan Baş’a da cevap veren Kışanak, şunları söyledi:

"Ortak cumhurbaşkanı adayı yok. Ortak seçim listesi de olmayacaksa, bu ittifak artık bir seçim ittifakı niteliğinde değildir. Sayın Erkan Baş, artık baraj kaygısı olmadığı için çok oy alacaklarını söylüyor. Evet, ittifakta olmak TİP için yüzde 7 barajını ortadan kaldırıyor ancak, barajı Kürtler yıllarca büyük emekler vererek, bedel ödeyerek anlamsız hale getirdi. HDP 7 Haziran’da barajı yıktı."

DEMİRTAŞ'TAN DESTEK

Edirne Cezaevi'nde 2016 yılından beri tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Her bir arkadaşımız birbirinden değerlidir, yıpratılmaları asla doğru olmaz. Tek bir milletvekilliğinin bile geleceğimizi belirleyeceği bu seçimde Türkiye'nin tüm sosyalistlerini, tüm demokratlarını Yeşil Sol Parti listelerine güç vermeye, güç almaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

Demirtaş Twitter hesabından, "Meclis'te, alanlarda ve cezaevlerinde yıllardır direnen sosyalistler olarak, Türkiyeli tüm yoldaşlarımızı parlamentoda en güçlü şekilde görmek istiyoruz. Her bir arkadaşımız birbirinden değerlidir, yıpratılmaları asla doğru olmaz. Tek bir milletvekilliğinin bile geleceğimizi belirleyeceği bu seçimde Türkiye'nin tüm sosyalistlerini, tüm demokratlarını Yeşil Sol Parti listelerine güç vermeye, güç almaya çağırıyoruz. Gültan Başkanımızın çağrısını yerde bırakmayalım.

Aynı şekilde, tüm Kürt partilerini de demokrasi ruhuyla Yeşil Sol Parti'de buluşmaya çağırıyoruz. Değerli yol arkadaşlarımızın, çağrılarımızı karşılıksız bırakmayacaklarını umuyor, herkese dostça selam, sevgilerimizi gönderiyoruz" paylaşımını yaptı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler