HDP ve Yeşil Sol'un Parti Meclisi bildirisi: 'Yeni bir siyasal anlayışı ve dili örgütlememiz zorunlu'

HDP ve Yeşil Sol Parti, seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı parti meclisinin sonuç bildirisini yayımladı. Bildiride seçim sürecine yönelik özeleştirilerin yanı sıra önümüzdeki döneme dair uyarılar yer alıyor.

HDP ve Yeşil Sol'un Parti Meclisi bildirisi: 'Yeni bir siyasal anlayışı ve dili örgütlememiz zorunlu'

HDP ve Yeşil Sol Parti, seçim sürecini değerlendirmek üzere 6-7 Haziran’da Ankara’da yapılan parti meclisini sonuç bildirisini yayımladı. Seçim sürecine dair özeleştirilerin dikkat çektiği bildiride, söz konusu toplantının temel gündeminin de "partinin yeniden yapılanmasına dair kapsamlı tartışmaların yerelden merkeze kadar örülmesi" olduğu belirtildi.

'SAHİCİ BİR ELEŞTİRİ-ÖZELEŞTİRİ, EN ÖNEMLİ İHTİYAÇTIR'

"Siyasal fikriyatımızın dönüştürücü gücünü daha fazla gösterebilmesi ve toplumsallaşması için yeni bir siyasal ve örgütsel anlayışı ve dili örgütlememiz zorunludur" denildi; "Sahici bir eleştiri-özeleştiri süreci ve yeni döneme güç katabilecek yapıcı değerlendirmeler en önemli ihtiyaçtır" vurgusu yapılarak şu ifadeler kullanıldı:

'SEÇİM BAŞARISIZLIĞI, YAPISAL'

"Seçim sonuçlarındaki başarısızlık; adayların belirlenme sürecine, örgütün yetersizliğine, siyasal yaklaşım farklılıklarına, kampanyanın niteliği gibi etkenlere sıkıştırılamayacak kadar yapısaldır. Sadece HDP ekseninde değil; partiyi oluşturan tüm kurumsal yapıların siyasal, örgütsel ve politik yenilenmeyi sağlamak için bu dönemin muhasebesini yapması kaçınılmazdır" ifadeleri kullanıldı.

'YENİ DÖNEMDE DEVLET AKLI İKİLİ BİR STRATEJİYİ DEVREYE KOYACAK'

Bildiride, seçim sonrasında ortaya çıkan tablo konusunda da uyarılar yapıldı; "Önümüzdeki süreçte AK Parti-MHP bloku Kürt sorunundaki mevcut politikalarında ısrarcı olacaktır. Bizler de buna karşı “Barış ve Demokrasi Mücadelesini” büyütmekte ısrar edeceğiz.”

"Açıktır ki yeni dönemde devlet aklı ikili bir strateji devreye koyacaktır" denilerek şu uyarı yapıldı: "Bir yandan mevcut genel politikalarında ısrar ederken, bir yandan da kimi oluşumlar üzerinden siyasal gücümüzü bölgede kırmak isteyecektir. "Devlet aklı yaptığı bu siyasal-sosyolojik yatırımla, iktidarın açıkça ifade ettiği gibi Kürt halkını farklı yöntemlerle teslim alma siyasetini hedeflemektedir."

ÜÇÜNCÜ YOL VURGUSU

Bildirideki 'üçüncü yol vurgusu' da dikkat çekti. "Fikriyatımızı en güçlü şekilde hayata geçirecek ve bizi sistemin iki hegemonik fay hattının dışına taşıyacak ideolojik-politik duruş Üçüncü Yol’dur" denilirken, şöyle devam edildi: "Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki tutumumuzdan dolayı aşınmaların meydana geldiği ortadadır. Üçüncü Yol siyasetinden uzaklaşma ve iki kutba da payanda olmama ilkesinden kısmi kopuşun yarattığı ideolojik aşınmaları birlikte onaracağız. Üçüncü Yol siyasetini toplumsallaştırmanın çaresini yine toplumsal çaba ile bulacağımıza olan inancımız tamdır."

"Üçüncü Yol stratejimizin önemli hedeflerinden biri demokratik ittifakları genişletmektir" denilirken, "Bugüne kadar ittifak siyasetimizin seçimle sınırlı tutulması bizler açısından bir özeleştiri konusudur. Buna karşılık, toplumun tüm dinamikleriyle ittifaklar kurmak partimizin temel hedefi olmaya devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz