Kardeş kavgasına nihayet olsun!

Şiddetin, terörün, kan ve gözyaşının hakimiyet kazandığı 2016 yılının bir daha yaşanmaması için 2017 yılındak beklentilerini Diyarbakırlı vatandaşlar şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket İsterim" şiirindeki, "Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun; Kardeş kavgasına bir nihayet olsun" sözleriyle dile getirdi.

Kardeş kavgasına nihayet olsun!

Küresel manada 2016 yılında meydana birçok ekonomik, siyasi ve toplumsal olay, gerek Tüm Türkiye’de gerekse Diyarbakır’da yaşayan toplumun ve vatandaşlarının hayatını derinden etkiledi. Özellikle Türkiye’de 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve Diyarbakır’da yaşanan çatışmalı süreç hayatı olumsuz etkiledi.

SÖZ HABER NABIZ YOKLADI

Söz haber ekibi, Diyarbakırlı vatandaşlara 2016 yılı Diyarbakır’da yaşayan toplum için nasıl geçti, 2017’den beklentiler nelerdir sorusunu yönelterek, cevap aldı. İlginç yanıtlar gelirken, Diyarbakırlı vatandaşlar şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket İsterim" şiirindeki, "Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun; Kardeş kavgasına bir nihayet olsun" sözleriyle dile getirdi. 2017’den beklenti; "insanlığın istikrar, huzur ve barışa kavuşması" oldu.

550 MİLLETVEKİLİ İTTİFAK KURSUN

Yaşar Üstün isimli vatandaş “ 2017 yılından beklentilerimiz Allah’tan dileğimiz önce huzur, huzur’da adalete bağlıdır. Allah’ın adaletine, şefkatine bağlıdır ondan sonra temennimiz savaşsız bir Dünya savaş olmayan, vurmak öldürmek olmayan, Cenabı Allah kutsal kitapta buyuruyor ki benim binamı yıkanı affetmem. Onun binasını kim yıkarsa affetmez, sorumlusunu da cehenneme atar. Allahtan dileğimiz savaş olmasın memleketimizde, Türkiye’mizde, insanlarımızın içerisinde Allah’tan dileğimiz budur ağabey.

ADALET VE MERHAMET İSTİYORUZ

Adalet ile merhamet ile şefkat ile ondan sonra otursunlar 550 tane vekilimiz vardır burada doğuda batıda nerede bir adaletsizlik varsa onu ortadan kaldırsınlar. Başka ne diyeyim bizim Sur içi 5,6 ay savaş oldu yüzlerce binlerce evlerimiz yıkıldı devletimizin bir an evvel bu işi halletmesini rica ediyorum. Başbakanımızdan da reisi Cumhurumuzdan da meclisimizden de vatandaşlarımız zavallı bir durumdadır eğer ev verecekse eğer para verecekse ama adaletli bir şekilde bu mağduriyetleri bir an önce giderilmesini bekliyoruz” dedi

AKAN KAN DURSUN ARTIK YETER

Mehmet Ali Dündar isimli vatandaş ise 2017 yılından beklentileri şu sözlerle belirtti; “ Şimdi Sayın hocam 2017 yılından ben yani biz şunu istiyoruz bu kanlar dursun yeter yani bu insanlarımız bütünü mağdur olmuşlar bütün bu memleket havan tadan boşu boşuna 2 ay evvel tekrar patlama oldu hiç gitmese 40 veya 50 tane insan gitti. Yahut oradan o arkadaş taksici ise kimse biri o çağrı yapmasa idi o araba daha da ileri gitseydi neler neler olurdu, en az yine binlerce insan giderdi. Bu insanlar yazık günahtır,  bu kanlar dursun yani biz bunu Allah’tan istiyoruz. Yani 2017 yılında bir huzur ve güvenlik istiyoruz.

KUR'AN-I KERİMİN ANLAYIYIŞLA

Murat Araka isimli duygularını şöyle ifade etti. “ 2017 yılından beklentimiz eski sistemleri değiştirsinler, Muhammed aleyhisselatu vesselamın sistemini, görüşü, fikri, ideolojisini getirmesini istiyorum. Yani değil ki onun bahsi olduğu zaman elini sür yüzüne salâvat şerif getir değil yani. Çünkü Dünyanın en büyük devrimini yapan devrimcisi Muhammed aleyhisselatu vesselamdır yani. Onun için 2017 yılı hepimize bütün İslam âlemine hayırlı uğurlu olsun yalnız işsizliği de ortadan kaldırsınlar birde yani bütün Dünya bu asrın Kuran anlayışını arasınlar bulsunlar. Kuran anlaşılsaydı İslam da ki bütün Müslümanlar birbirini öldürmezdi birbirileri ile tartışırken kırmazlardı ben bundan başka bir şey istemiyorum. Birde işsizlik vardır işe girmek istiyoruz. Polis okulu önünde yaşanan terör saldırısında bazı mağdurlar var yani müfettiş göndersinler Ankara’dan acaba o mağdurların bende dâhil çünkü bende o mağdurların içindeyim bu mağdurlara 500 TL, 300 TL 1000 TL yazılmış yani bu para daha 2 tane halı 1 perde parası değildir. Ben diyorum ki devlet tarafından Ankara’dan müfettiş göndersinler o dağıtılan parayı bir araştırsınlar baksınlar hakkı ile ödenmiş mi? Yoksa onun bunun çalıntısına mı uğradı yani

SAVAŞ VE ÖLÜMLER BİTSİN

Ahmet Sapmaz isimli vatandaş ise 2017 yılından beklentileri şu sözlerle sıraladı; “ Biz bir daha böyle Sur olsun, Şırnak olsun, Güneydoğu olsun bu bölgede artık savaş istemiyoruz, artık huzur istiyoruz Sur içine bakıyorsun 6,7 aydır savaşın içindeydi hem terör mağduruyuz, hem de Sur mağduruyuz. Devletin üst makamlarından bir an evvel buralara iyileştirme yapmasını alt yapı yapmasını istiyoruz, mesela İstanbul, Ankara, İzmir’e yapılan yatırımların Diyarbakır’a da öyle yapılmasını istiyoruz. Başka bu fesat şebekeleri zaten Dünyanın gözü üstümüzde iken bizimde birbirimize girmemiz hoş bir şey değil. Savaş ile ölüm ile 40 sene boyunca PKK bitmedi, her şeyi de savaşa ile vurmamak lazım tamam insan mevsi müdafaa hakkı kullanır ama biraz da insan başka taktikler uygular. Başka taktikler nelerdir mesela iş alanlarıdır, yatırımlar, alt yapılar yapılmasıdır. Milletin aralarında tekçilik yapmamak gerekiyor yok sen şucusun ben bucuyum hepsinin bir bütün olmasını istiyoruz, e bakıyorsun bir de Fetö’dür, çetö’dür,  Sılho’dur, Apo’dur Kemalistlerdir bunların belalarından da yani öyle bir anayasa çıksın ki artık bütün ümmeti kapsayan yasa istiyoruz, eşit adalet istiyoruz, dürüstlük istiyoruz. Mesela gidiyoruz batıya bizlere başka gözle bakıyorlar hepimizi aynı kefeye koyuyorlar bizleri de terör örgütleri ile yan yana koyuyorlar. Şimdi bütün Türkler Kemalist olmadığı gibi bütün Kürtler de Apo’cu değil, bütün dindarlar Muhammedi olduğu gibi bütün dindarlar kılıfını giymiş münafıklarda Fetö gibi değil yani artık hepimiz birbirimizi böyle ötekileştirmek gözü ile bakmayalım. Artık huzur istiyoruz valla ciğerimiz yanıyor gözümüzün önünde bakıyoruz arkadaşlarımızı vuruyorlar Müslümanlar gözümüzün önünde eriyip bitiyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz