Görüş Bildir

Katılımlı yeni anayasa çıkışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak, "Yeni anayasa çalışmalarına tüm partilerin destek vermesini istiyoruz. Geniş katılımlı bir anayasayı milletimize sunabilirsek güzel olacaktır. Uzlaşma zemini oluşmazsa, Cumhur İttifakı olarak kendi hazırlığımızı millete sunmakta kararlıyız" dedi.

Katılımlı yeni anayasa çıkışı

HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' nda 146'ncı Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı düzenlendi. Toplantı AK Parti'nin 81 il ana kademe, kadın ve gençlik kolları başkanlarının katımıyla gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı öncesi konuşma yaptı. Yassıada'nın önce "yaslı ada"ya ardından Demokrasi ve Özgürlükler Adası'na dönüşme sürecinin, aynı zamanda Türkiye'nin son 60 senelik siyasi tarihinin de bir özeti olduğunu belirten Erdoğan, "Uzun ve yıpratıcı savaş yıllarının ardından varını yoğunu ortaya koyarak İstiklal Harbi'ni zafere ulaştıran Türk milleti demokrasi mücadelesini de aynı kararlılıkla sürdürmüştür." diye konuştu.

Milli iradenin üstünlüğünü tesis etme mücadelesinin önünün, sürekli darbelerle kesilmeye çalışıldığını söyleyen Erdoğan, "Türkiye'ye siyasi, sosyal ve ekonomik bakımından ağır bedeller ödeten darbeler silsilesinin ilki olan 1960 darbesi, aradan geçen 60 yılı aşkın süreye rağmen milletimizin kalbinde hala kanayan bir yaradır. Ülkemizi darbenin eşiğine getiren zihniyetin varlığını halen devam ettirdiğini görmemiz ise ayrıca bir üzüntü kaynağıdır. Darbeden birkaç hafta önce Menderes'e gönderilen muhtıra mahiyetindeki mektupta ifade edilen görüşler ve kullanılan üslup ile 1971 muhtırasında, 1980 darbesi öncesinde, 28 Şubat 1997 muhtırasında, 27 Nisan 2007 bildirisinde, hatta son emekli amiraller açıklamasında sergilenen yaklaşım hep aynıdır. Merkez aynı değişen bir şey yok. Sadece darbeciler ve muhtıracılar değil, onları teşvik eden, tahrik eden, onlarla kol kola yürüyen siyasetçi profili de aynı şekilde varlığını sürdürmektedir. Bunlarla beraber monşerler de var. Hep birlikte çalıştılar, aynı merkezden yönetildiler. Bu zihniyet, her dönemde gücü milli irade yerine darbecilerden almayı tercih etmiş, iktidarı sandıkta değil, silahların, darağaçlarının gölgesinde elde etmenin peşinde koşmuştur. Bu zihniyet, ülkeyi demokratik yollarla kazandığı meşru iktidarla değil, vesayet araçlarıyla yönetmeyi özellikle çalışmayı alışkanlık haline getirmiştir. Bunlar sıkıştıkları her durumda ülkede kargaşa ve huzursuzluk çıkartarak, darbecilere selam durmaya, darbeyi ima etmeye yönelmişlerdir. 'CHP artı ordu eşittir darbe' diye kurulan denklemin sahipleri, bu faşist zihniyetlerini pervasızca sergilemekten de çekinmemişlerdir. Namlı 27 Mayısçılar yıllar sonra yaptıkları açıklamalarda kendilerini CHP yöneticileriyle bu partinin desteğindeki dergi ve gazetelerin kışkırttığını açıkça ifade etmişlerdir" dedi.

"DARBE İMASI İLE YÜRÜTÜLEN KİRLİ GİRİŞİMLER CHP YÖNETİMİ TARAFINDAN DESTEKLENMİŞTİR"

Erdoğan, " Biz bu üslubu CHP'nin yöneticilerinden duymaya devam ediyoruz. AK Parti'ye Cumhurbaşkanı seçtirmemek  'sakın ha' naraları atanlar yine bunlardır. FETÖ'cülerin montaj ürünü kasetlerle Meclis'in itibarını ayaklar altına alanlar yine bunlardır. Bizi indirmekten söz edenler yine bunlardır. Bir kaç hafta önce bizi merhum Menderes'in akıbeti ile tehdit edenler yine bunlardır. Darbe iması ile yürütülen kirli girişimler CHP yönetimi tarafından desteklenmiştir. Biz bu yola çıkarken kefenimizi giyip de çıktık. CHP temsilcileri darbe güzellemesi yaparken, her yakalandıklarında ise 'Yapay gündem' diyerek işin içinden sıyrılmaya kalkmışlardır. Ama şunu bilmiyorlardı. Biz bu yola çıkarken kefenimizi giyerek çıktık. Biz, ölümü korkutanlardan olacağız ve bu yola da böyle devam edeceğiz. Darbecilik, ülke düşmanları ile kol kola yürüme hastalığı CHP yöneticilerinin genlerine işlemiştir" ifadelerini kullandı.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, " Darbeci zihniyetin pan zehiri milli iradenin güçlenmesidir. Tarihimizin en büyük yönetim reformlarından olan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile bu doğrultuda çok önemli bir adım attık ama çok rahatsız oldular. Hem  Cumhurbaşkanlığı hem AK parti olarak bu konudaki ki çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Yeni bir sivil anayasa ile bu adımı kalıcı hale getirerek ülkemizi en üst lige çıkaracağız. Cumhur İttifakı'ndaki ortağımız MHP, BBP hepsi bu çalışmayı sürdürüyor. MHP'den bu çalışmayla ilgili neticeyi Sayın Genel Başkandan aldım. Ortağımız MHP kendi taslağını  bize böylece sunmuş oldu. Diğer partilerin de böyle hazırlıkları olduğunu biliyoruz. Bizim çalışmamız da bitti aynı şekilde biz de kendilerine bunu sunacağız. İnşallah yıl sonuna doğru tüm bu metinleri bir araya getirerek kapsamlı bir şekilde değerlendirecek ve ortak bir teklif haline dönüştürmenin yollarını arayacağız. Amacımız meclisteki tüm partilerin yeni ve sivil anayasa çalışmalarına yapıcı etkin samimi destek vermeleridir Şayet böyle geniş bir uzlaşmayla yeni Anayasayı Meclis'te kabul ettirip milletimizin takdirine sunabilirsek çok çok güzel olacaktır. Arzu ettiğimiz bir şekilde uzlaşma zemini oluşmazsa Cumhur İttifakı olarak bizi destekleyen diğer partilerle birlikte kendi hazırlığımızı milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız" dedi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının sonunda Adnan Menderes ve arkadaşlarını andı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi