Görüş Bildir

Kemal, 'Derviş'i çağırdı!

CHP lideri Kılıçdaroğlu “Gel yönetime gir” dediği Kemal Derviş’ten “Eşimin rahatsızlığından dolayı politika yapamam, ancak buradan her türlü katkıyı yapmaya hazırım” yanıtını aldı.

Kemal, 'Derviş'i çağırdı!

2001 krizi sonrası Türkiye'yi kurtarması için dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in çağırdığı Kemal Derviş ismi yeniden gündemde. O dönem yaptıklarıyla çok konuşulan ve politikalarıyla koalisyonu birbirine düşürmekle suçlanan Derviş'in, 2005'te kapattığı CHP defteri yeniden mi açılıyor?

Parti yönetimi için isim arayışını sürdüren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Mayıs’ta genel başkan yardımcılığı görevinden istifa eden İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ile genel merkezdeki makamında sürpriz bir görüşme yaptı.

TEKİN: TABAN DEĞİŞİM İSTİYOR

Kemal Derviş, 2002 Ağustos ayında başbakan yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüş ayrılığına düşerek görevinden istifa etmişti. İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan ile birlikte Yeni Türkiye Partisi'nin kuruluş çalışmalarına katılmıştı. Ancak bu partiye katılmayarak Cumhuriyet Halk Partisi'nden milletvekili adayı olmuştu. 2005 yılında ise CHP'den istifa ederek BM Kalkınma programı koltuğuna oturmuştu.

Edinilen bilgiye göre görüşmede CHP Lideri, yeni parti meclisini (PM) oluştururken hangi kriterlere dikkat edeceğini anlattı. Yeni dönemde parti yönetiminde kavgaya izin vermeyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Disiplin ve uyum içinde çalışan birMYK istiyorum” dedi. Tekin ise “Taban değişim istiyor. Parti yönetimine yeni isimler alınmalı. Birbiriyle kavga yerine partide iktidar kavgası yaşanmalı. Bunu sağlayacak bir yönetim oluşturulmalı” önerisini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu’nun diğer bir atağı da Kemal Derviş’le ilgili oldu. CHP Lideri, 2001 yılında yaşanan mali krizin ardından Türkiye’ye davet edilerek Bülent Ecevit’in başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenen, 2002’de seçildiği CHP milletvekilliğinden üç yıl sonra istifa ederek BM Kalkınma Programı Başkanlığı koltuğuna oturan Kemal Derviş’e “Yuvaya dön” önerisinde bulundu. Amerika’da yaşayan Derviş ile telefonla görüşen Kılıçdaroğlu, dönmesi durumunda kendisini parti yönetimine almak istediğini aktardı. Teklif için CHP Lideri’ne teşekkür eden Derviş, “Sizinle çalışmayı çok arzu ederdim. Ancak şu anda aktif politika yapacak durumda değilim. Eşim rahatsız, burada tedavi görüyor o yüzden bırakıp gelemem. Ancak buradan size her türlü katkıyı yapmaya hazırım” sözü verdi.

5 İSİM İSTEYECEK 

CHP Genel Başkanı, 60 kişiden oluşacak parti meclisini belirlemek için atacağı adımları da belirledi. Kılıçdaroğlu cumartesi günü milletvekillerini, pazar günü ise 81 il başkanını genel merkezde toplantıya çağırdı. Toplantıda CHP Lideri, 132 milletvekili ve 81 il başkanından yönetim için 5’er isim bildirmelerini isteyecek. Kılıçdaroğlu MYK toplantısında il, ilçe başkanlarından kimseyi yönetime almayacağını da duyurdu. Kılıçdaroğlu “Seçimle gelenlerin yönetime alınmasını doğru bulmuyorum” dedi. CHP Lideri dün Odatv davasından kısa süre önce tahliye olan gazeteci-yazar Müyesser Yıldız’ı da kabul etti. Kılıçdaroğlu Yldız’ı “Silivri toplama kampından Türkiye açık cezaevine hoş geldiniz’’ diyerek karşıladı.

Habertürk

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi