Kılıçdaroğlu 28 Şubat soruşturmasını değerlendirdi

Genel Başkan Kılıçdaroğlu:''(28 Şubat Soruşturması) Eğer bir yerde hukuksuzluk varsa, baskı varsa, adaletin, insan haklarının gerektirdiği şekilde herkesin yargılanmasına biz ses çıkarmayız''

Kılıçdaroğlu 28 Şubat soruşturmasını değerlendirdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Şubat Soruşturması kapsamında yapılan aramalara ilişkin, ''Eğer bir yerde hukuksuzluk varsa, baskı varsa, adaletin, insan haklarının gerektirdiği şekilde herkesin yargılanmasına biz ses çıkarmayız'' dedi.

CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, parti genel merkezinde toplandı.

Kılıçdaroğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşma sonrası, 28 Şubat Soruşturması kapsamında yapılan aramalara ilişkin bir soru üzerine, ''Sabaha karşı baskınlar yapıldı değil mi?'' dedi.

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

''Eğer bir yerde hukuksuzluk varsa, baskı varsa, adaletin, insan haklarının gerektirdiği şekilde herkesin yargılanmasına biz ses çıkarmayız. Adil şekilde olmak koşuluyla herkes gidip savunmasını yapabilir. Ama bugünkü Türkiye'de ben adaletin olmadığını söylüyorum, adalet yok. Kişi savunma hakkını kullandı diye, hapse mahkum oldu bizim ülkemizde. Hangi adaletten söz ediyorsunuz? Adaleti intikam duygusuyla arayamazsınız. Adalet intikam duygusuyla aranırsa, orada adalet olmaz. Adalet yüce bir kavramdır, adalet toplumun vicdanı demektir. Verilen kararın, toplum vicdanında kabul edilmesi demektir. Eğer bir karar toplum vicdanında kabul edilmiyorsa o adalet değildir. Baskınlar uygulayacaksınız, insanları içeri alacaksınız, saatlerce ayakta bekleteceksiniz, iddianameler hazırlayacaksınız, savunmalara gizlilik kararı alacak yargıçlar, avukatlara vermeyecekler sonra siz adalet arayışında bulunacaksınız. Bunlar adalet değil. Adaletin olmadığı yerde sağlıklı çalışan bir adli yargıda zaten olmaz.''

Sıkıyönetim Mahkemeleri'nin 12 Eylül döneminde, ''o dönemin otoriter gücünün yargı ayağı'' olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, ''Özel Yetkili Mahkemeler de bugün, AKP hükümetinin yargı ayağıdır. Bunlar operasyon mahkemeleridir. Siyasi otoritenin verdiği kararları yerine getirirler. Buralarda adalet olmaz, adaletin olmadığı yerde de zaten haklıyla haksızı ayırmak mümkün değildir'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz