Kimler aday..

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için İnce, Perinçek, Oğan, Erbakan, Özal, Uzun ve Bağımsız aday olarak da Ünver YSK’ya başvurdu.

Kimler aday..

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvuru için kritik saatler başladı. Dün Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ata İttifakı'ndan Sinan Oğan, Türkiye İttifakı'ndan Ahmet Özal,  Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce,  Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan,  Adalet Birlik Partisi Genel Başkanı İrfan Uzun,  Doç. Dr. Halil Murat Ünver ise bağımsız cumhurbaşkanı adaylığı için YSK’ya başvurdu.

PERİNÇEK 100 İMZA ARAYACAK

Perinçek, "Büyük bir milletin vatandaşlarıyız. Büyük Türk milleti, zorluklardan büyük çözümlerle, büyük kararlarla çıkmıştır. Cumhurbaşkanlığı için 100 bin imza toplamak üzere adaylığımı koymuş bulunuyorum. Yüksek Seçim Kurulu Başkanımıza gerekli evrakı teslim ettim."

Perinçek, açıklamanın ardından, seçimin ikinci tura kalması halinde ittifaklara açık olup olmadığına ilişkin soru üzerine, "Seçim ikinci tura kaldığı zaman, Doğu Perinçek ikinci tura kalır. İkinci turda biz olacağız" ifadesini kullandı.

ATA İTTİFAKIN ADAYI OĞAN

Perinçek'in ardından Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, beraberindeki heyetle YSK’ya gelerek cumhurbaşkanı adaylığı başvurusunda bulundu. Oğan, şunları söyledi: "Türk milliyetçileri ve Atatürkçüler olarak biz, 'Bu yarışta varız' dedik. Çarşamba günü başlayacak imza süreciyle beraber çok hızlı şekilde imzayı toplayıp yarışta yer almak istiyoruz. Seçimlerin ikinci tura kalacağını ve ikinci turda bu seçimleri alacağımızı düşünüyoruz. İkinci tur için Türk milliyetçilerinin, Atatürkçülerin iddialı bir adayı olarak sahada olacağız. En genç, en dinamik adayı olarak. Memlekette kanayan birçok yara var. Hala Fırat Çakıroğlu'nun yarası dinmemiş, hala Sinan Ateş'in yarası dinmemiş. Tüm bunların, haksızlıkların, hukuksuzlukların ve ülkemizdeki herkesin tüm renkleriyle, tüm kökenleriyle Türk milletinin bir ve bütün olması için sahadayız."

İNCE İKİNCİ TUR HESABI

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Türkiye'de bir "trol ordusu"nun bulunduğunu, bunların kendisine sataştıklarını, iftira attıklarını, küçük düşürmeye çalıştıklarını savundu. Seçimi kazanacaklarını söyleyen İnce, "Bugün oy oranımız 19-20'lerde." dedi. Kampanya sürecinde bazı adayların oyunu artıracağını, bazılarının da düşüreceğini belirten İnce, "Biz bu kampanyayı 30'un üzerinde bir oyla tamamlayacağız. Seçim ikinci tura kalacak, ikinci turda da yüzde 60'ın üzerinde bir oyla cumhurbaşkanı seçileceğim. Bunu da herkes görecek." diye konuştu.

ERBAKAN SON DAKİKADA

Cumhur ittifakına dahil olması beklenen  Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan son dakikada karar değiştirdi. Erbakan YSK’ya adaylık başvurusu yaparken şöyle dedi; "Yeniden Refah Partisi olarak milletvekili seçimlerine bütün bölgelerde herhangi bir ittifaka dahil olmadan müstakil olarak girme kararı aldık. 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde de Yeniden Refah Partimizin cumhurbaşkanı adayı olarak bendeniz biraz evvel Yüksek Seçim Kurulumuza başvurumuzu yaptım." 

Seçimlerin ikinci tura kalması halinde bir ittifak yapılıp yapılmayacağına dair soru üzerine Erbakan, seçimlerin ikinci tura kalması halinde parti içinde konuşulacağını bildirdi. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan, Cumhur İttifakı ile anlaşma sağlanamamasının nedeninin sorulması üzerine, "Onları sonra zamanı geldiğinde teferruatlı olarak açıklarız, şimdilik bu kadarla yetinelim. Sonuç olarak biz böyle bir karar aldık, böyle olmasını parti kurullarımız uygun gördüler. Biz de öyle uygun gördük." ifadesini kullandı.

UZUN, ÜLKENİN İHTİYAÇI VAR

Adalet Birlik Partisi Genel Başkanı İrfan Uzun, başvuru sonrası YSK Başkanlığı önünde yaptığı açıklamasında, Türkiye'nin değişime ihtiyaç duyduğunu belirtti ve gençlerin yönetime talip olması adına yola çıktığını, en geç cumhurbaşkanı adayı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde eğitim sistemini değiştireceklerini söyleyen Uzun, tarım ve ekonomi politikalarıyla beraber Türkiye'ye "umut olmaya" geldiklerini ifade etti.

ÖZAL’IN STRATEJİSİ

Anadolu Birliği Partisi, Bağımsız Cumhuriyet Partisi, Osmanlı Partisi, Teknoloji Kalkınma Partisi, Türkiye Ekonomi ve Kalkınma Partisi, Vatanseverler Partisi, Yeniden Anavatan Partisi ve Yeni Yol Partisinin oluşturduğu "Türkiye İttifakı"nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanan Ahmet Özal, YSK Başkanlığı önünde yaptığı açıklamada, başvurusunu yaptığını, bundan sonra imza çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi. İmza toplama işleminin tamamlanmasının ardından bütün Türkiye'yi gezeceklerini belirten Özal, "Hayırlısı olsun herkes için. En iyi kim hayırlıysa o kazansın, kendim için de dahil bunu söylüyorum." dedi.

BAĞIMSIZ ADAY ÜNVER

Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Halil Murat Ünver, ise bağımsız cumhurbaşkanı adayı olmak için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu.  Ünver, "Bu yeni yönetim sistemiyle özellikle gençlerimize refah içerisinde yaşayacağı, mutluluk ve huzur içerisinde yaşayacağı bir ülke bırakmayı hayal ediyoruz." diye konuştu.

BUNDAN SONRA NE OLACAK

Bu kişilerden adaylık başvuru şartlarını sağlayanlar yarın YSK tarafından ilan edilecek ve seçmenler tarafından bağlı oldukları ilçe seçim kurullarında 22 Mart 2023 Çarşamba imza verilerek, teklifte bulunulmaya başlanacak.

Teklif süresi 27 Mart 2023 Pazartesi saat 20.00'de sona erecek. Bu tarihler arasında 100 bin imzanın toplanması gerekecek.

100 bin seçmen tarafından aday gösterilen kişiye, talebi halinde başvuru için ödediği 555 bin 980 lira iade edilecek. Adaylık için yeterli imzaya ulaşamayanların yatırdığı ücret ise Hazine'ye gelir kaydedilecek.

Seçmenler, YSK'nin ilanında belirtilen adaylardan sadece biri için ve bir kez teklifte bulunabilecek.

Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 31 Mart'ta, Resmi Gazete'de yayımlanacak ve cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi başlayacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz