Kire bulaşmış herkesle işin ucunda ölüm dahi olsa hesaplaşacağız!

DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Doğan Hatun katıldığı TV Programında gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu, vaatlerini sıraladı.

Kire bulaşmış herkesle işin ucunda ölüm dahi olsa hesaplaşacağız!

KENTİN ANADİLİNİ KÜRTÇE HALİNE GETİRECEĞİZ

Konuşmasının başındartçe anaokulları ve okullar açacaklarını belirten Eş başkan Doğan, “festivaller ve kültür-sanat etkinlikleriyle de Kürtçeyi kentte ana dil haline getireceğiz” dedi.

KAYYIMLAR EN ÇOK MHP VE AK PARTİYE ZARAR VERDİ

“Kayyımların şehir ve halkımız için dilimiz ve kültürümüz açısından büyük bir zulümdü” diyen Doğan Hatun, kayyımların en çok AK Parti ve MHP'ye zarar verdiğini belirtti.

PARTİDEKİ EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ HAKKINDA KONUŞTU

“Bizim partimizde 2014 yılından beri eşbaşkanlık sistemine geçti ve bu sistemi sadece belediyelerde değil tüm kurumlarında uyguluyor. Kadınların örgütlenmesi için de, erkekleri anlamak için de güzel bir sistem.” İfadelerine yer veren DBB Adayı DEM Partili Doğan Hatun, ortak bir yaşam alanı için kadınların fikirlerinin ve ideolojik olarak anlaşılmasının önemine dikkat çekti.

BİZİM İÇİN BAŞKANIN HANGİ EŞ BAŞKAN OLACAĞI ÖNEMLİ DEĞİL

Röportaj havasında geçen programın konuğu Aday Doğan, Eş başkanlıkla seçime giden DEM Partide koltuk kavgası yaşanıp yaşanmayacağı sorusuna ise, “Resmiyet sadece devlet içindir, bizim için değil. Partimizi bu resmiyet ilgilendirmiyor. Biz buna eşit bakıyoruz. Ben olmuşum veya diğer eş başkan belediye başkanı olmuş bizim için önemli değil. Tüm arkadaşlarımız ve partimiz için de önemli değil. Doğrusu halkımız için de önemli değil. Bu yüzden bir problem yok, biz bu sistemden memnunuz. Bizlerinde seçildiği dönemde birçok eksiği oldu. Son 20 yıllık döneme bakarak kendi özeleştirimizi yaptık.” şeklinde cevap verdi.

SERA BUCAK İLE BIRAKTIKLARI ENKAZI KALDIRACAĞIZ

“Dili, kültürü, sanatı birbirinden ayıramazsınız. Birlikte yürümek gerekiyor. Biz kendimize şu sözü verdik; Bu şehrin dili Kürtçe olmaz ise, Kürt kültürü ve sanatı bu şehirde yaşanmayacaksa biz belediye başkanlığı yapmayacağız. Dolayısıyla bu bizim ana politikamızdır. Ama yapacak başka işlerimiz de var” ifadelerini kullanan Doğan, Eş Başkanlığın diğer Adayı Serra Bucak ile, “Geçtiğimiz gün başka yerde de söyledik, biz öncelikle bıraktıkları enkazı temizleyeceğiz. Bu politik bir meseledir, onların ortama saldığı kötü kokuları, kişiliklerinden, düşüncelerinden sızdırdıkları kötü kokuları temizleyeceğiz. Bu gündem de oldu, bugün Çüngüş’e gittik orada bir esnaf bize bir süpürge verdi. “Biz seni dinledik, al bu da bizim hediyemiz olsun, bununla onların beynini temizleyin” dedi. Bunu bize hediye eden o arkadaşımızı da teşekkür ediyorum, 5 yıllık belediyemiz döneminde bu bizim elimizde olacak ki biz de kirlenmeyelim.” Dedi.

BU ŞEHRE BİR KEZ DAHA SEVGİYİ GETİRECEĞİZ

Röportaj sırasında gelen halkın size oy vermesi için 3 neden söyleyin sorusuna Doğan, “Doğrusu sayacağım üç neden de birbirinin aynısı. Birincisi biz “Amed başkentimizdir, bundan bin yıl sonra da Kürtlerin başkenti olarak kalacaktır” diyeceğiz. Bu şehrin pazarında dili değiştirip Kürtçe yapacağız. Şehrimizin, sokaklarınızın, pazarımızın, işinizin, her şeyin, hizmetlerinizin adını Kürtçe yapacağız. Sekiz yıldır bu şehirde tek bir Kürtçe kültürel, sanatsal etkinlik yok. Teknik açıdan da yapacağımız çok sayıda projemiz var. Üçüncüsü de bu şehre bir kez daha sevgiyi getireceğiz. Birbirimizi seveceğiz.” Cevabını verdi.

KÜRTÇE OKULLARINI MUHAKKAK AÇACAĞIZ

Bastırılan Kürtçe etkinlik, program yapma ve Kürtçe eğitim kurulu açma fikirleri olduğunu belirten DBB DEM Parti Adayı Doğan Hatun şöyle konuştu; “Seçimden 10-12 gün sonra bir tiyatro festivali var. Bu belediyenin işi değil. Ama biz kendi işimizmiş gibi sahip çıkacağız. Kürtçe müzik ve şarkılar için festivaller gerekiyor. Artık kulağımız pas tutmuş, o pası silmeliyiz. Neden bu şehirde Kürtçe kültür sanat etkinlikleri olmasın? Biz hiçbir dile karşı değiliz. Elbette Türkçe ve Arapça olacak, kim hangi dili isterse onu konuşacak ama bu şehirde ana dil Kürtçe olacak. Anaokullarından diğer okullara teknik alanlara kadar tüm faaliyetlerimiz Kürtçe olacaktır. Kürtçe okulları muhakkak açacağız, kapatılanları da yeniden açacağız. Ferzad Kemanger, Zarokistan gibi. Bu okulları 17 mahallenin tamamında açacağız. Bunu biz sözden öte temel sorumluluk olarak söylüyorum. Çocuk küçükken kendi ana dilini konuşmuyorsa, büyüdüğünde de öğrenemez. Biz anneye de ana diline de çocuklarına da sahip çıkacağız.”

KÜRTÇENİN LEHÇELERİNİ KULLANACAĞIZ

Belediyenin resmi dilinin de değişeceğine vurgu yapan Hatun, “Resmi formda Türkçe yazılması zorunludur ancak kamusal alanda en az iki dil kullanılacak diyoruz. Ama asıl önemli olan Kürtçenin Dimilki ve Kurmanci lehçelerini kullanmak. Biliyorsunuz şehirde Zazaki-Kirmanci konuşan vatandaşlarımız da var. Bunun için de bir temel hazırlayacağız. Sadece belediye çalışanları için değil vatandaşlar için de dil kursları açacağız.” ifadesine yer verdi.

KAYYIMLARDAN KURTULABİLECEK MİSİNİZ?

“ AK Partili seçmenler dahi kayyım istemiyor. Kayyımlar hizmet açısından, dilimiz ve kültürümüz açısından büyük bir zulümdü hem bizim için, hem şehrimiz için ama bizden çok AKP ve MHP'ye zarar verdi.” Diyen Doğan Hatun zararı şu sözlerle açıkladı: “ Şeyh Said hadisesinden sonra tüm şehirlerimizde umumi müfettişler atandı, halk göçertildi, o da kayyım gibiydi. 90’lı yıllarda köyleri yaktıklarında OHAL ilan edildi ve OHAL valileri atandı. Şimdi de aynı sistem uygulanıyor. İsimleri farklı olsa da hepsi kayyımdır ama bu ellerinde patladı.”

YAPMAZSAK BU BİZİM AYIBIMIZ OLSUN

DEM Partili Eş Başkan Adayı Hatun sorulan isim konusu hakkında da,“Kayyımlar geldiğinde ilk olarak Amed adını belediye tabelasından kaldırdı. Geri yerleştirmezsek bu bizim ayıbımız olur. Sadece belediyenin ismi de değil. Mesela Ehmedê Xanî’nin ismini kaldırdılar, Cegerxwîn'in ismini de değiştirmek istediler. Mahallelerimizde öncülerimizin ismi vardı, mesela Vedat Aydın'ın adı parktan kaldırıldı. Bir sokağı, parkı açtığımız ilk önce oraya öncülerimizin ismini vereceğiz. Resmi kurumlarda çalışırken şehir ismi Diyarbakır dense de biz her zaman Amed’i kullandık.  Amed adında bir platformumuz vardı. Aslında bu meseleyi referanduma götürmeyi hiç düşünmedim ama buna öncülük yapılabilir. Devletin koyduğu yasalarda da bu var. Güroymak Norşin örneği gibi. İlçe ve köy adları neden olmasın? Bunu referandumla halk değiştirebilirler. Halkımız referandum isterse yaparız. Yapılması da gerekiyor. Halkımıza da sormamız gerekiyor, bu konuda anket de yapabiliriz, sosyal medyadan da üzerinde çalışabilir ve bu değişimlere öncülük edebiliriz.” İfadesini kullandı.

TOKİ İÇİN ALTERNATİF EVLER GELİŞTİRECEĞİZ

Şehirde yapılan yeni binalar, tek katlı dahi olsa deprem tekniğine göre analizleri yapılmadan yapılmasına izin vermeyeceklerini dile getiren DEM Partili Aday, “Tek bir ev bile onaylanmadan yapılmasına izin vermeyeceğiz. Ayrıca biz depremde evi yıkılanlar için sosyal konutlar inşa edeceğiz. TOKİ'nin alternatifini yapacağız. Belediye olarak bizim buna hakkımız var. Biliyorsunuz benim evim de depremde hasar gördü. Ben konut falan istemiyorum. Evleri yıkılan, büyük zarar gören insanların durumunu biliyorum. Annemden biliyorum. Projelerimizi hazırladık. Başlangıçta 2 bin yapı yapacağız, sonra imkânlar dâhilinde diğer yerlerde yapacağız. Biz de partimize belediyelerin kazanıldığı bütün şehirlere ayı konutları yapmasını önerdik.” Dedi.

KİRE BULAŞMIŞ HERKESLE YARGI KARŞISINDA HESAPLAŞACAĞIZ

Diğer büyükşehirler gibi burada da en çok tartışılan torpil ve sınavsız işe alınan personelin işe devam edip edemeyeceği sorusuna, “halka hizmet edenlerin, işçi ve ekmekçi olanların, ekmeğinin peşinde olanların, alın teriyle KPSS le seçilerek işe girmiş olanların, aldıkları maaşı hak edenlerin yeri başımız gözümüz üstüne. Kimseye bir itirazımız yoktur. Ama bürokrat gibi bu şehre hakaret etmiş, kayyımın beyni olmuş kişiler hariç. Zaten kayyımla birlikte hareket etmiş, bu halka hakaret ve zulmetmiş kişilerin hala orada devam etmesini soracaksanız eğer, sanırım bunlar kendileri bizimle çalışmayacaklar. Belediyenin kazanımları, çıkarları bu halka aittir. Onlar bu halktan neyi almışlarsa bu kişiler hakkında tek tek hukuka göre dava açacağız. Kire bulaşmış ve bu halkın malını yemiş kişilere karşı dava açacağız. Mahkemelerin kararları önemlidir, ama yolsuzluk yapanların bürokrat olarak bizimle çalışmasına izin vermeyeceğiz.” Şeklinde konuştu.

UCUNDA ÖLÜM DAHİ OLSA SAHİP ÇIKACAĞIZ!

DEM Parti Diyarbakır Belediye Başkan adayı Doğan Hatun: “Şeyh Said Kürt halkının lideridir. Amacı, tavrı, şehadetine kadar yaptığı tüm çalışmalarla liderdir. Halen birçok ilçe ve köye gittiğinizde herkes onun Kürt halkının lideri olduğunu söylüyor. Biz de bu kültürle büyüdük. Sadece Şeyh Said'e değil, tüm liderlere sahip çıkacağız. Şeyh Said’inki sadece küçük bir adım değildi, bir devrimdi. Kim ne derse desin ucunda ölüm bile olsa sahip çıkacağız!”

AK Partinin Tramvay Projesi hakkında, “sekiz yıldır belediye kayyımın elinde neden yapmadılar? Trafik sorununu ele alacak olursak artık önemli bir ihtiyaç bu Ancak sadece tramvayla da bitmez. Alternatif yollar açılmalı, bazı yolları tek şerit yapmak gerekiyor. Bu bizim işimiz. Teknik işleri çok iyi anlıyoruz. Tramvay ise şarttır. Şehri güzelleştirir ve bir kültür yaratır. Diyarbakır’da yaşayan 2 milyon işi bunu istiyor. Bizim böyle bir projemiz var.” Diyen Doğan Hatun Tramvay projesinin Osman Baydemir, Gülten Kışanak ve Selçuk Mızraklı döneminde de olduğunu belirterek başka ülkelerden fon bulunduğunu ama devletin bu projeye izin vermediğini dile getirdi.

Haber: Yılmaz BEKLEYEN, İsa İPEK

Redaktör: Nazime Aslı ÇAVLAN

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler