Kredi limiti 5 bin 200 TL

Başbakan Binali Yıldırım, kredi kartı borçlarının 72 aya kadar yeniden yapılandırılacağını açıkladı.

Kredi limiti 5 bin 200 TL

Başbakan Binali Yıldırım, kredi kartı ve taksit düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı. Yıldırım, "Genel kredi taksit sınırı 9 aydan 12 aya çıkarıldı" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.  Başbakan Yıldırım, genel kredi taksit sınırının 9 aydan 12 aya çıkarıldığını belirterek, kredi kartları borç bakiyelerinin ise 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkânı getirileceğini söyledi. Yıldırım "Genel kredi taksit sınırı 9 aydan 12 aya çıkarıldı. Bazı ürünlerde taksit sayısı olabiliyor. Daha az olanlar ve farklı olanlar var ama her halükarda 12 aydan daha fazla olmuyor. Kredi kartlarının borç bakiyelerinin yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz. Baştan yapmışsınız taksitleri, sonra ödeme zorluğu içine girdiniz. Değiştirebiliyorsunuz, yeniden yapılandırma yapıyorsunuz. Bir defaya mahsus olmak üzere 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkânı getiriyoruz" dedi.

'BANKALAR YÜZDE YÜZ ORANINDA KREDİ VEREBİLECEK'

Tüketici kredilerindeki vadenin azami olarak 36 ayken, 48 aya çıkarıldığını söyleyen Binali Yıldırım, "Konut kredilerinde öz kaynak kredi diye iki bölüm vardı. 100 bin liraya bir ev alıyorsanız, 75'ini kredilendiriyor, 25 binini siz veriyordunuz. Bankalar 80 bine kadar kredilendirebilecek. Kalkınma bankası, yatırım bankaları ve yatırım banklarının finansal kiralamaları işlemlerinde, kredi teminat oranı uygulamasına da istisna getiriyoruz ve yüzde 100'nü kredilendirilebilecek. Yani bir araç alıyorsanız yüzde 100'ü kredilendirebilecek" diye konuştu.

'KREDİ KARTI LİMİTİ 5200 LİRAYA ÇIKARTILACAK'

Yıldırım, ayrıca bankaların verdiği kredilerde sermaye yeterlilik oranı, katılım bankalarıyla diğer bankalar arasındaki farklılıkların tamamen kaldırılacağını vurgulayarak asgari ücretin 1300 TL olduğu için kredi kartı limitinin 5200 liraya çıkarılacağını belirtti.

'GIDA KOMİTESİ YENİDEN YAPILANDIRILACAK'

Enflasyon konusuna da değinen Başbakan Yıldırım, "Enflasyon artıyor. Artış sebebi gıda fiyatlarındaki ani dalgalanmalardır. Bu artış, enflasyonun üçte birini temsil ediyor. Bu amaca yönelik olarak gıda komitesinin yeniden yapılandırılması kararlaştırıldı. Buna göre Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında Ekonomi, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Gümrük ve Maliye bakanından oluşan gıda komitesi, bu ani değişiklikleri mercek altına alacak ve alınması gereken tedbirleri vakit kaybetmeden alacak. Komitenin sekretaryasını Merkez Bankası yönetecek" dedi.

Oluşturulacak yeni gıda komitesinin, gıda fiyatlarını üreticiden tüketiciye giderken takip altına alacağını belirten Yıldırım, "OHAL yasasının kullanılmasından kaynaklanan fiyatların şişmesine sebep olan konular incelenecek ve bu aksaklıklar giderilecek.  Desteklerin üreticiye doğrudan yansıması sağlanacak. Lisanslı depoculuk yaygınlaştırılacak ve ürünlerdeki fire oranı azaltılacak. Tarım bankacılığı teşvik edilecek. Kısaca bu komite işi, temel gıda maddelerinde yaşanan ani dalgalanmalarını önlemek için çalışacak. Böylece enflasyonun yükselmesinin önüne geçilecek" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ayrıca gıda alımında takside gidilmeyeceğini, yerli elektronik ürünlerin teşvik edilmesi konusunda tedbirler alındığını da söyledi.

KÖY KORUCULARININ SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ İÇİN DAİRE BAŞKANLIĞI KURULDU

Köy korucuları konusuna da değinen Başbakan Yıldırım "Köy korucularıyla kapsamlı bir toplantı yaptık. Sorunlarını kapsamlı olarak dinledik. Köy korucuları jandarmayla, polisle beraber terörle mücadele yapıyorlar. Kendilerinin tam olarak bakanlık tarafından sahiplenmeleri isteniyor. Böyle bir yasal boşluk var. Bunun üzerine İçişleri Bakanı çalışmaları başlattı. Geçici köy korucularının sorunlarını çözmek üzere bir daire başkanlığı kurduk. Bu başkanlığın amacı geçici köy korucularının her türlü sorunlarıyla ilgilenmek ve mağduriyetlerin önüne geçmektir" dedi.

'ABD'NİN YPG'YE SİLAH YARDIMI YAPMASI, SURİYE'DEKİ SORUNU DAHA KARIŞTIRIR'

Amerika'nın YPG'ye doğrudan yardım yapma isteğiyle ilgili sorulan bir soruya ise Yıldırım, "Biz bu konuda Amerika ile farklı fikirdeyiz. Anlaşamıyoruz. YPG, PYD olsun, PKK'nın isim değiştirmiş uzantısıdır. PKK ne ise YPG, PYD de odur. Kürt kardeşlerimizle bir ilgisi yok. Ülkemizin, milletimizin hiçbir sorunu yok. Ancak, bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü yok etmek için bir mücadeleye girilmez. Başınıza bela olur. Açıkça söyledik, hassasiyetimizi bildirdik. Böyle bir kararın arkasındalarsa, bunu ancak eshefle karşılarız. Doğru bir iş değildir. Bu Suriye'deki sorunu daha karmaşık bir hale getirir. Suriye sorunu acil olarak çözülmelidir. Her gün binlerce insen hayatını kaybediyor, evinden barkından oluyor, yollara düşüyor. Bu artık sona ermelidir" diye konuştu.

OHAL GEREKİRSE UZATILABİLİR

OHAL'in gerekirse uzatılabileceğini söyleyen Binali Yıldırım, MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşüp görüşmeyecekleri üzerine sorulan bir soruya ise, "Üç parti genel başkanları olarak bir karar aldık. En azından acil ihtiyaç niteliğindeki anayasadaki değişiklileri uzlaşma ile yapalım. Her partiden bir arkadaşımız görevlendirildi. Bizden Abdülhamit Gül Bey görevlendirildi. Bir süredir çalışıyorlar. Bu çalışmanın genel başkanlar tarafından değerlendirilip hayata geçirilmesi lazım. Hem Kılıçdaroğlu, hem de Bahçeli ile görüşmemiz ve karar bağlamamız gerekiyor" şeklinde cevap verdi.

Başbakan Binali Yıldırım, yedek vekillerin yeni anayasada olup olmayacağı sorusuna ilişkin, "Bu yıllardan beri görüşülüyor. Ama bu yeni çalışmada bu konu yok" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz