Loğoğlu: Kürecik radarı istihbaratı İsrail ile paylaşılıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Kürecik radarı istihbaratının ABD tarafından İsrail ile paylaşıldığının bilindiğini ve bu radarın, İsrail hava savunma sisteminin bir unsuru vazifesini gördüğünü ileri sürdü.

Loğoğlu: Kürecik radarı istihbaratı İsrail ile paylaşılıyor

Loğoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye-Suriye sınırında NATO tarafından Patriot füzelerinin konuşlandırılması konusundaki gelişmeler hakkında hükümetin çelişkili açıklamalarını sürdürdüğünü savundu.

''AKP iktidarı, yaptıklarını kamuoyumuzdan gizlemekte, zihin karışıklığı yaratmaya çalışmaktadır'' eleştirisinde bulunan Loğoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya ilişkin görüşlerinin birbiriyle çeliştiğini ifade etti.

Patriot füzeleri meselesinin Körfez Savaşı ve daha sonra ''2003 Irak'ın işgali'' sırasında da gündeme geldiğini hatırlatan Loğoğlu, Türkiye'nin, Lizbon Zirvesi'nde NATO füze savunma sistemi kurulması ilke kararına haklı gerekçelerle imza atarken sonraki uygulama müzakerelerinde AK Parti hükümetinin iki hayati hata yaptığını ileri sürdü.

Loğoğlu, ''AK Parti'nin erken uyarı radarının Türkiye'yi bir hedef haline getireceğini bildiği halde Kürecik'e konuşlandırılmasına razı olması ve radarın Kürecik'te kurulmasını kabul ederken uygun füze savunma sistemlerinin de birlikte tesisini NATO'dan istememiş olmasının iki önemli hata olduğunu'' iddia etti.

Loğoğlu, şunları kaydetti:

''Bu bağlamda, AKP'nin kamuoyumuzdan gizlediği önemli bir nokta daha vardır; Patriot füzeleri talebinin gündeme şimdi gelmesinin asıl nedeni Türkiye-Suriye gerginliği değil, İsrail'in son Gazze saldırısıyla oluşan yeni ortamdır. Gazze saldırısına paralel olarak, İran ve Suriye'den İsrail'i hedef alan füze tehdidi artmıştır. Kürecik radarı istihbaratının ABD tarafından İsrail ile paylaşıldığı bilinmekte ve Kürecik radarı, İsrail hava savunma sisteminin bir unsuru vazifesini görmektedir. Dolayısıyla, NATO'dan Patriot talebi Türkiye'yi olası bir Suriye saldırısına karşı korumaktan çok, İsrail-Filistin ihtilafı bağlamındaki gelişmeler nedeniyle Kürecik radar tesislerini bir füze saldırısına karşı koruyarak İsrail'e yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

İsrail'i suçlamaya gelince; herkesten daha kralcı davranarak, hatta sözde ABD'ye de meydan okuyarak, İsrail'in yanında yer almakta olduğu gerçeğini saklayabileceğini düşünen AKP, sadece kendisini aldatabilecektir. AKP'nin bu ikiyüzlü davranışı ibret vericidir. AKP hükümeti, eğer Filistin halkına gerçekten yardımcı olmak istiyorsa, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına son verilinceye ve bir ateşkes sağlanıncaya kadar Kürecik radar istasyonunun faaliyetlerini durdurmalıdır.''

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler