''Marka Konferansı 2012''

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Mısır Çarşısı davasına ilişkin yorum yapmasının hukuken ve siyaseten doğru olmadığını belirterek, ''Ancak Türkiye'de yasama, yürütme, yargı erkleri ayrıdır ve yürütmenin yargı üzerine baskı yapması düşünülemez. Ümit ediyoruz ki, yargımız bu dava ile kararını bir an önce netleştirir'' dedi.

''Marka Konferansı 2012''

''Marka Konferansı 2012'' organizasyonunun açılışında konuşan Bağış, Türkiye'nin, AB'ye alınmasının barış projesini kıtalaştırmaktan alıp küreselleştireceğini anlatarak, AB'ye, İstanbul'un çok şey katacağını, 1 Ocak 2013'ten itibaren AB'ye İstanbul'u marka kılarak, Türkiye'yi anlatacaklarını ve bu süreçte İstanbul'u anlatan bir reklam filminin AB ülkelerinde yayınlanacağını dile getirdi.

Bakan Bağış, İstanbul'un, Asya ile Avrupa'yı, İslam ile Hristiyanlığı nasıl bir arada tuttuysa ön yargıları kırmada da o şekilde başarılı olabileceğini kaydederek, ülkenin marka olmaması halinde oradan marka çıkmasının çok zor olduğunu söyledi.

İstanbul'un Avrupa'nın ''kızı'', Orta Doğu'nun ''gelini'' olduğuna dikkati çeken Bağış, şöyle devam etti:

''Bu toplantı her yıl daha fazla ilgi çekerek devam ediyor. İstanbul'u sevmek, anlatmak biraz daha taşın altına elini koymakla oluyor. İstanbul bugün gerçekten faklı bir noktaya geldi. İstanbul artık gaz maskelerinin gazetelerle dağıtıldığı, susuzluğun yaşandığı, çöp dağlarının oluştuğu bir şehir değil. AB müzakerelerinde 'İstanbul, Avrupalı'dır, Avrupa'nın en ünlü şehirlerindendir' diyebileceğimiz noktaya geldik. Ancak bunu hala algılamak istemeyen siyasetçiler var. Avrupa'nın sınırını Tuna'nın, Meriç'in kesiştiği noktada görmek isteyen ya da İstanbul'un Avrupa yakasından öteyi Avrupa kabullenmek istemeyen siyasetçiler var. Çok şükür bu siyasetçileri seçmen teker teker balık tutmaya gönderiyor. Hepsi tarihin çöp sepetinden hak ettikleri yeri almaya başladı. Bizim İstanbul'u çok farklı noktaya getirmemiz, markalaştırmamız lazım. İstanbul'suz bir Avrupa pusulasını kaybetmiş, rotasını şaşırmış bir gemi gibidir ve pusulasını kaybetmiş her gemi karaya oturmaya mahkumdur.''

Mısır Çarşısı'ndaki patlama davası

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, Avrupa Parlamentosu'nun, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya ilişkin davadaki son kararına tepki gösterdiğinin hatırlatılması üzerine Bağış, raportörün, Türkiye'de bireysel hak ve ifade özgürlüğü, inanç gruplarının özgürlükleriyle ilgili birçok raporu olduğunu ve bu konuda olumlu gelişmeler yaşandığını vurguladığını ifade etti.

Bağış, ''Bu davada benim yorum yapmam hukuken ve siyaseten doğru değil. Ancak Türkiye'de yasama, yürütme, yargı erkleri ayrıdır ve yürütmenin yargı üzerine baskı yapması düşünülemez. Bu zaten AB standartlarına da aykırıdır. Ümit ediyoruz ki, yargımız bu dava ile kararını bir an önce netleştirir ve Türkiye'nin imajını, hukuka olan güveni ve hassasiyeti gözetir'' ifadelerini kullandı.

Büyüme rakamları

Bağış, ''Büyüme oranları beklenenin altında gerçekleşti. Nasıl yorumlayacaksınız?'' sorusu üzerine, bu çeyrekteki rakamların daha önceki dönemlerden farklı gelmesinin beklendiğini, ancak hala Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olunduğunu ifade etti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, ''kısa vadede daha yavaş büyüyüp, 2014 sonrasında daha hızlı büyüyecek'' bir sistematiğin sinyallerini verdiğini hatırlatan Bağış, aynı stratejileri devam ettirdiklerini vurguladı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Spor Toto Süper Lig'de 16 Aralık Pazar günü oynanacak Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin hatırlatılması üzerine, gönlünden dostluğun kazanması ve ülkeye yakışmayan görüntülerin yer almamasının geçtiğini ifade ederek, Fenerbahçe'nin kazanmasını arzu ettiğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz