Görüş Bildir

Meclis karıştı

BDP'li Sakık'ın, ''Sizin tarihiniz katliam tarihidir'' sözleri Genel Kurul'da tepkilere yol açtı

Meclis karıştı

TBMM- TBMM Genel Kurulu'nda BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın, ''Sizin tarihiniz katliam tarihidir'' sözlerine AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ''Milletin tarihine laf söylemek, 30 yıldan beri katliam yapan terör örgütünü destekleyen sizlerin hiç haddi değildir'', MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise ''Türk milletine, tarihine nefretle bakan birinin nefret suçlarından bahsetmesi ne kadar büyük paradoks'' diye tepki gösterdi.

BDP, nefret suçlarındaki artışın belirlenmesine ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak TBMM Genel Kurul gündemine getirdi.

MECLİS YİNE KARIŞTI

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, batıda birçok il ve ilçede Kürtlere karşı saldırıların devam ettiğini ileri sürdü. Muş, Diyarbakır, Şırnak, Batman'da farklı etnik kimliğe saygısızlık yapıldığını kimsenin söyleyemeyeceğini ifade eden Sakık, ''Bu politikalar devam ederse, bizim tasvip etmediğimiz politikalar, olaylar gündeme gelirse sorumlusu biz değil, iktidardır'' dedi.

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, MHP olarak, ırkı, dini, mezhebi, rengi ne olursa olsun insanlar arasında ayırıma, nefrete yol açacak söylemlere karşı olduklarını ifade etti. Halaçoğlu, ''Bir ülkede yaşayacaksınız, o ülkenin içinde başka insanlara karşı darpta bulunacaksınız, onların hak ve hukukuna saygı göstermeyeceksiniz, buna neden de siz olacaksınız çünkü sürekli söylemlerinizde bunları dile getireceksiniz, ardından da 'neden olaylar çıkıyor' diyeceksiniz. Üniversitede okuduğumda, kimin Türk, kimin Kürt olduğunu kimse kimseye sormazdı, kimsenin de umurunda değildi. Siz sürekli Kürt diyorsanız, karşınıza birileri çıkar Türk demeye başlar'' diye konuştu.

KİM KİME İHANET ETTİ

Sakık, sataşma olduğu gerekçesiyle yeniden söz aldı. Sakık'ın, ''O zaman hep birlikte 1920'lere doğru gidelim. Kimin kime ihanet ettiğini, kimin bütün halkları tek kimliğe getirdiğini, diğer halkları nasıl katlettiğini hep birlikte tartışalım. Sizin tarihiniz katliamlar tarihidir. O tarihlerde bugün mücadele edenlerin atalarının nasıl katledildiğini siz çok iyi bilirsiniz. 'Dersim katliamı, Mustafa Muğlalı olayında ne dersiniz. '1937-1938'de Aleviler, Kürtler katledildi diyeceksiniz, siyaseten de buradan nemalanacaksınız'' sözlerine milletvekilleri tepki gösterdi.

ASİMİLASYON YOK

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Sakık'a sataşma gerekçesiyle cevap verdi. Canikli, milletin tarihinin, dünyada hangi açıdan bakılırsa bakılsın en eşsiz tarihlerden bir olduğunu belirterek, bu milletin tarihinde katliam, soykırım, asimilasyon olmadığını ifade etti.

Canikli, esas katliamı, 30 yıldan beri çoluk çocuk demeden terör örgütünün yaptığını, söz konusu örgütün ''katliam ordusu, kiralık katil gibi çalıştığını'' kaydetti. Canikli, katliam görülmek isteniyorsa, terör örgütüne ve onu destekleyenlerin icraatlarına bakılması gerektiğini belirterek, ''Milletin tarihine laf söylemek kimsenin, hele sizin hiç haddiniz değildir. 30 yıldan beri katliam yapan bir terör örgütünü destekleyen sizlerin hiç haddi değildir'' dedi.

VURAL’DAN SAKIKA TEPKİ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da söz alarak Sakık'a tepki gösterdi. Vural, ''Bu kürsüde bizatihi nefret suçunu ifade eden bir milletvekili, Türk milletine, tarihine nefretle bakan birinin nefret suçlarından bahsetmesi ne kadar büyük paradoks. Nefretle belediye otobüsünde Serap'ı öldüren, Antep, Kumrular, Güngören'de bombaları atanlar, o tetikleri çektiren tetikçiler, bu nefret suçlarıyla, ırkçılıkla siyaset yapanlardır. Bugüne kadar kardeşçe birlikte yaşayan insanlar arasında fitne fesat yerleştiremeyenler, birtakım olayları bahane ederek kin ve nefret kusuyorsa, aslında aynaya dönüp kendilerini suçluyorlar demektir'' diye konuştu.

Halaçoğlu da yeniden söz alarak, ''Türk tarihi kadar temiz bir tarihin bulunmadığını, tarihi olmayanların ancak böyle düşünebileceğini'' ifade etti.

Türklerin tarihinde katliamların değil, savaşların bulunduğunu belirten Halaçoğlu, ''Ermenileri kim katletti, Birinci Dünya Savaşı'nda Ruslarla işbirliği yapan Kürt aşiretleri hangileridir? Ermineler ile Kürtlerin 1935'te yaptığı toplantıyı nasıl izah edeceksiniz?'' diye sordu.

KÜRT ÇOCUKLARININ ONURU

Sakık da sataşma olduğu gerekçesiyle yaptığı konuşmada, ''Dersim, Ağrı, Zilan, Uludere'ye kadar gelin kimler nerede katliam yapmış görürsünüz. Bu savaş bizim tercihimiz değil, bu savaş sizin ret ve inkar politikalarınıza karşı Kürt çocuklarının onurlu bir duruşudur. Bir yerde ret ve inkar politikaları varsa onların çocukları da buna karşı dik duruş sergiler. Sorun Kürtler olursa hepiniz yumruk, Osmanlı Bankası olursunuz'' sözlerine de Genel Kurul salonundan tepki geldi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi