Mecliste Leyla Zana krizi

Yemin töreni için kürsüye gelen HDP'li Leyla Zana, yemin etmeden önce Erdoğan'a dönerek Kürtçe konuştu, yemin metnini değiştirdi. Sahne akıllara 24 yıl önceki görüntüleri getirdi.

Mecliste Leyla Zana krizi

TBMM'nin açılış töreninde 24 yıl önce yaşanan yemin krizinin benzeri yaşandı. HDP Ağrı milletvekili Leyla Zana yemin metninin dışına çıktı. Sözlerine Kürtçe başlayan Zana'dan geçici başkan Deniz Baykal yeminin tekrar etmesini istedi. Ancak Zana ikinci kez kürsüye çıkmayarak yeminini tekrar etmedi. Zana'nın Kürtçe sözleri Erdoğan'a dönerek söylemesi dikkat çekti.

26. Dönem vekilleri Meclis'te yemin ediyor. HDP milletvekili Leyla Zana da yeminini etmek için kürsüye geldi. Ancak Leyla Zana, yemine başlamadan önce Kürtçe, "Bi Hevîya Aşîtî Kî Bi Rûmet Û Mayînde...*" dedi. Zana, "Onurlu ve Kalıcı Bir Barış Umuduyla..." sözlerinin ardından yemine başladı. Zana, yemin metnindeki "Türk milleti"ni de " Türkiye milleti" diye okudu.

BAYKAL ÇAĞIRDI, ZANA GELMEDİ

Deniz Baykal, yemini kabul etmedi. Leyla Zana'yı tekrar yemin etmesi için kürsüye çağırdı, ancak Zana gelmedi.

1991’DEKİ YEMİN KRİZİNE DÖNDÜ

Erdal İnönü liderliğindeki Sosyal Demokrat Halkçı Parti 1991 seçimlerinde bir kısım DEP adaylarını kendi listesinden aday göstermişti. Bu milletvekillerinden Leyla Zana ve Hatip Dicle 6 Kasım 1991 günü TBMM'de milletvekilliği yemin töreninde Kürtçe konuşunca yemin krizi çıktı.

Kaynak: Diyarbakır Söz