Meşrulaştıran Bir Hareket

Çözüm-Der Genel Başkanı Ezgin: "Kenan Evren'e devlet töreni düzenlemek darbeleri ve darbecileri öven ve meşrulaştıran bir hareket olacaktır"

Meşrulaştıran Bir Hareket

Çözüm Süreci Sivil İnisiyatif Derneği (Çözüm-Der) Genel Başkanı Ercan Ezgin, "Kenan Evren'e devlet töreni düzenlemek darbeleri ve darbecileri öven ve meşrulaştıran bir hareket olacaktır" dedi.

Ezgin, yaptığı açıklamada, Evren'in darbe nedeniyle yargılandığı davada Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 18 Haziran 2014 tarihinde verdiği kararıyla müebbet hapse mahkum edildiğini hatırlattı.

 "Kenan Evren mahkemede yargılanıp mahkum edilmiş olmakla birlikte toplum vicdanında da insanlık adına yargılanmış ve kalplerde mahkum edilmiştir" diyen Ezgin, Evren'in yaptıkları ile demokrasi ve insanlık tarihine kara bir leke olarak geçeceğini söyledi.

MEŞRULAŞTIRAN BİR HAREKET

12 Eylül döneminde toplumun kamplara ayrıştırıldıktan sonra çatışmaların körüklendiğini ve ardından darbe yapıldığını ifade eden Ezgin, "1 milyon 683 bin kişi fişlendi, açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı. 7 bin kişi için idam cezası istendi, 517 kişiye idam cezası verildi. Haklarında idam cezası verilenlerden 50'si asıldı. 98 bin 404 kişi örgüt üyesi suçundan yargılandı. Buna benzer birçok olaydan dolayı insanlar mağdur edildi" değerlendirmesinde bulundu.

Evren için devlet töreni düzenlenmemesi gerektiğini belirten Ezgin, şunları kaydetti:

 "Yargılandığı davada bile yaptıklarından pişmanlık duymayan, bugün olsa yine darbe yaparım diyerek halkın iradesini hiçe sayan Kenan Evren'e devlet töreni düzenlemek darbeleri ve darbecileri öven ve meşrulaştıran bir hareket olacaktır. İntikam hissi ile değil de geçmiş ve gelecek darbecilere ibret olsun, hayatını kaybeden yüzlerce vatandaşın anısına saygı duyulsun diye bu tavır ortaya konmalıdır."

Kaynak: Diyarbakır Söz