Mustafa Varank: Sık telefon değiştirmek Türkiye'nin ihtiyacı değil

Yenilenmiş teknolojik ürün satışı yapan merkezde konuşan Bakan Varank, "Zengin bir ülke değiliz, milli gelir karşılaştırmalarına baktığınızda sık telefon değiştirmeye ihtiyacımız yok" dedi.

Mustafa Varank: Sık telefon değiştirmek Türkiye'nin ihtiyacı değil

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kağıthane'de, yenilenmiş teknolojik ürün satışı yapan özel bir firmanın yenileme merkezi açılışında konuştu.

Varank, teknolojik ürünlerde ikinci el yenileme merkezlerinin önemli olduğunu söyleyerek, "Son iki seneye kadar Türkiye dünyada en sık telefon değiştiren, en yeni telefonları kullanan bir ülkeydi. Fransa, Almanya ve İngiltere'den daha yeni telefonları kullanıyorduk, daha sık telefon değiştiriyorduk. İkinci el telefon pazarı, bu açılardan da daha önemli. Biz bu kadar zengin bir ülke değiliz, milli gelir karşılaştırmalarına baktığınızda bu kadar sık telefon değiştirmek aslında Türkiye'nin ihtiyacı olan bir şey değil" dedi.  

DHA'nın haberine göre, akıllı telefon satışları özelinde dünyada 450 milyar dolarlık bir pazar olduğunu ifade eden Varank, "Türkiye olarak ihtiyacımızın büyük kısmını ithalatla karşılama durumunda kalıyoruz. Türkiye'de yerli üreticiler de var fakat, hala ciddi bir ithalat yapıyoruz" dedi.

'CARİ AÇIĞIN AZALTILMASINDA ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYACAK'

İkinci el yenilenebilir telefon piyasasının bir alternatif getirdiğini söyleyen, "Bu manada yenileme merkezleri ithalatın önüne geçerek de ülkemize ekonomik değer anlamında büyük katkılar sağlayacak, cari açığın azaltılmasında önemli bir rol oynayacak. Yenileme merkezleri sürdürülebilirlik ve ekonomik anlamda ülkemize büyük faydalar sağlıyor. Bu piyasa büyüyecek, piyasada imkanlar çeşitlenecek, bu sektörün önünün açık olduğunu ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Varank konuşmasına şöyle devam etti: "Bakınız, Sayın Kılıçdaroğlu birkaç gündür ABD'de, oralarda güya teknoloji şirketlerini geziyor, bir şeyler söylemeye çalışıyor. Bizim bu maddemizi CHP, Anayasa Mahkemesi'ne götürdü, iptal ettirmek için. Şimdi ben soruyorum; 'Siz ağzınızla girişimcilikten teknolojiden bahsedebilirsiniz, sosyal medyadan paylaşım yapabilirsiniz. Biz fiiliyatta bunları desteklerken bu maddeyi götürüp iptal ettirmeye çalışmak kime ne fayda sağlıyor?' CHP içerisinde bir tane mi akıllı insan yok. Girişimciliğe destek vereceklermiş, biz bu maddeyi iptal ettirmeyelim diyecek bir tane mi insan yok. Gerçekten acayip zamanlardan geçiyoruz, bu işler lafla söyleyerek olmaz. Elini taşın altına koyarak olur. Biz de elimizi taşın altına koyduk. Maddeyi iptal ettirmek için götürdüler, inşallah onların istediği iptal sonucu çıkmayacaktır. Çıksa bile alternatiflerimizi oluşturduk, biz girişimcilik ekosistemine inanıyoruz." 

Kaynak: Diyarbakır Söz