Görüş Bildir

Ne tesadüf ama!

Partilerin oy pusulasındaki yerleri Yüksek Seçim Kurulu'nda kurayla belirlendi. 23.sıradaki AK Parti, 24. sıradaki CHP ile, 18. sıradaki MHP ise 19. sıradaki HDP ile pusulada yan yana yer alacak.

Ne tesadüf ama!

 CHP, AK Parti'yi, HDP ise MHP'yi oy pusulasında yakın markaca alarak takip ediyor.

Partilerin oy pusulasındaki yerleri Yüksek Seçim Kurulu'nda kurayla belirlendi. 23.sıradaki AK Parti, 24. sıradaki CHP ile, 18. sıradaki MHP ise 19. sıradaki HDP ile pusulada yan yana yer alacak. Birinci sırada seçime giren parti Hür Dava Partisi, son sıradaki parti ise Bağımsız Türkiye Partisi olacak.

Yüksek Seçim Kurulu'nda çekilen kuraya parti temsilcileri de katıldı. Önce partilerin ismi, ardından da sıra numaraları çekildi. 2011 seçimlerinde oy pusulasında 24 parti yer alıyordu. Bu seçimde liste biraz daha uzadı. Seçim pusulasında 31 parti yer alacak.

AK Partinin 23. sırada yer alacağı oy pusulasında CHP de hemen AK Partinin yanında 24. sırada yer alacak. MHP 18, HDP ise 19. sırada seçime girecek.

Büyük Birlik Partisi 7, Saadet Partisi 20, Özgürlük ve Demokrasi Partisi 13, Demokrat Parti 26. sırada yer alacak. Pusulanın en sonundaki 31. sıra ise genel başkanlığını Haydar Baş'ın yaptığı Bağımsız Türkiye Partisi'nin oldu. Oy pusulasında ilk üç sıradaki partiler Hür Dava Partisi, Doğru Yol Partisi ve Millet ve Adalet Partisi (MİLAD) olarak yer alacak.

Seçime ilk kez girenler                                      

3. sırada yarışacak MİLAD'ı, AK Parti'den istifa eden eski içişleri bakanı İdris Naim Şahin kurmuştu. CHP'den ayrılan Emine Ülker Tarhan'ın kurduğu Anadolu Partisi yarışa dördüncü sırada girecek.  AK Partiden istifa eden İdris Bal'ın kurduğu ve geçtiğimiz günlerde genel başkanlığından da istifa ettiği Demokratik Gelişim Partisi (DGP) de seçime ilk kez girecek partiler arasında yer alıyor. DGP'nin seçim pusulasındaki yeri 10 olacak.  2013'te kurulan ve genel başkanlığını Ahmet Reyiz Yılmaz'ın yaptığı Muhafazakâr Yükseliş Partisi de seçime ilk kez katılacak ve oy pusulasında 10. sırada temsil edilecek. Genel başkanlığını Abdurrahim Karslı'nın yaptığı Merkez Parti ilk kez yer alacağı seçimde pusulanın 14. sırasında oylanacak.

Değişen isimlerle ilk seçim

1998'den bu yana kullandığı Alternatif Parti adını değiştiren ve genel başkanlığını işadamı Eran Tapan'ın yaptığı İlk Parti seçimlerde 27. sırada temsil edilecek.  Daha önceki seçimlerde İşçi Partisi adıyla temsil edilen ve genel başkanlığını Doğu Perinçek'in yaptığı Vatan Partisi bu adla ilk kez katıldığı seçimde 30. sırada yer alacak.

31 partinin oy pusulasındaki sıralaması şöyle olacak:

1 Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR)

2 Doğru Yol Partisi (DYP)

3 Millet ve Adalet Partisi (MİLAD Partisi)

4 Anadolu Partisi

5 Halkın Yükselişi Partisi (HYP)

6 Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR)

7 Büyük Birlik Partisi (BBP)

8 Komünist Parti (KP)

9 Demokratik Gelişim Partisi (DGP)

10 Muhafazakâr Yükseliş Partisi (MYP)

11 Millet Partisi (MP)

12 Hak ve Adalet Partisi (HAP)

13 Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP)

14 Merkez Parti

15 Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi (TURK PARTİ)

16 Halkın Kurtuluşu Partisi (KURTULUŞ Partisi)

17 Liberal Demokrat Parti (LDP)

18 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)

19 Halkların Demokratik Partisi (HDP)

20 Saadet Partisi (SP)

21 Genç Parti

22 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

23 Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)

24 Demokratik Sol Parti (DSP)

25 Yurt Partisi (YURT-P)

26 Demokrat Parti (DP)

27 İlk Parti

28 Hak ve Eşitlik Partisi (HEPAR)

29 Türkiye Komünist Partisi (TKP)

30 Vatan Partisi

31 Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi