Rejim değişikliği kaçınılmazdır

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Bayram Bozyel, Tunus ile başlayıp Mısır ile devam eden değişim dalgasında sıranın Türkiye’de olduğunu belirterek, “Esad rejimi bu durumda varlığını fazla uzun sürdüremez.

Rejim değişikliği kaçınılmazdır

Yeni kurulacak rejimde bütün toplumsal kesimlerin ve farklılıkların tanınması esastır. Özel olarak da Kürt halkının temel haklarının tanınması gelecekteki Suriye’de istikrar ve barış açısından önemlidir” dedi.

SURİYE’DE REJİM DEĞİŞİKLİĞİ KAÇINILMAZDIR

Suriye’de yaşanan olayları değerlendiren Bayram Bozyel, gelinen aşamada böyle bir rejimin daha fazla varlığını sürdürmesinin mümkün olamayacağını söyledi. Bozyel, “Nihayet Tunus’ta başlayıp Mısır’la devam eden değişim dalgası şimdi gelip Suriye’ye dayanmış durumda. Esad rejimi bu durumda varlığını uzun süre devam ettiremez. Burada eninde sonunda bir rejim değişikliği olacaktır. Yeni kurulacak Suriye’de bütün toplumun tanınması esastır. Suriye toplumu bilindiği gibi bir yanıyla etnik açıdan renkli bir toplumdur.

KÜRT HALKININ TEMEL HAKLARININ TANINMASI

Kürtler Suriye toplumunun yüzde 10’unu oluşturuyor ve nüfusları 2.5 milyona yaklaşıyor. Diğer yandan Arap nüfus da kendi içinde dini ve mezhep olarak çeşitlilik gösteriyor. Alevilerin yanı sıra Sünniler ve Hristiyan nüfus da var. Yeni kurulacak rejimde bütün bu toplumsal kesimlerin ve farklılıkların tanınması kaçınılmaz. Özel olarak da Kürt halkının temel haklarının tanınması gelecekteki Suriye’de istikrar ve barış açısından önemli. Suriye’de Kürt halkının özel bir statüye kavuşması kendi kimliğini, kimliğinden kaynaklanan kültürel haklarını yaşaması son derece doğal. Suriye toplumunun bu hakları tanıması ve buna uygun davranması gerekiyor. Yani Suriye’nin çoğulculuğuna uygun bir rejimin kurulması ve bunun içinde Kürtlerin de yer alması korkulacak bir durum değil tam tersine Suriye gerçeğine uygun bir durumdur” diye konuştu.

KUZEY IRAK BÖLGESEL YÖNETİM

Bayram Bozyel Kuzey Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani’nin bu süreçte önemli aktörlerden biri olduğunu söyledi. Bozyel, “Barzani bu süreçte rol oynayan önemli aktörlerden birisidir. Barzani’nin Suriye’deki Kürt hareketinin sağlıklı bir raya oturması ve Kürtlerin Kuzey Suriye dediğimiz bölgede aşırılıktan kaçınması bakımından önemli bir güvencedir diye düşünüyoruz. Barzani’nin bundan sonraki süreci de yakından takip edeceğini tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

SURİYE’DEKİ GELİŞMELERİN TÜRKİYE’YE YANSIMASI

Suriye’deki gelişmelerin en çok Türkiye’yi etkileyeceğini belirten Bayram Bozyel, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Tabi Suriye’deki gelişmelerden en çok etkilenecek aktörlerden birisi de Türkiye’dir. Dileğimiz Türkiye’nin Kürt sorunundaki algısını, yaklaşımını değiştirmesidir. Kürt sorunu ve Kürt varlığı ile çatışmak yerine onunla barışması, bir arada yaşaması ve buna uygun yapıcı, gerçekçi, çağa uygun politikalar üretmesidir. Türkiye Suriye’nin inşasında yer alacaksa mutlaka oradaki bütün kesimlerle olduğu gibi Suriye Kürtleri ile de diyalog içinde olmalı. Onlarla demokrasi ve değişim deneyimlerini paylaşmalı. Öte yandan bu gelişmeler eninde sonunda Türkiye’nin kendi iç politikasını da değiştirmesi bakımından da önemli bir etken. Kürtlerle Türkler arasında gerçek anlamda bir eşitliğin sağlanması Türkiye’de vazgeçilemez bir politikadır. Özetle Türkiye Kürt sorununda bütünlüklü hem içeride hem Suriye’ye dönük bütünlüklü bir politika geliştirmek zorundadır”.

Kaynak: Diyarbakır Söz