Şahin: Sürece herkes destek vermeli

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ''Terör sorunu ile ilgili bir umut belirdi, Kılıçdaroğlu destek verdi, MHP'nin de destek vermesi gerekir'' dedi.

Şahin: Sürece herkes destek vermeli

Şahin, partisinin Eskipazar İlçe Başkanlığı İstişare Toplantısı ve Safranbolu Belediyesi forma dağıtım töreni için geldiği Karabük'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin PKK'nın silah bırakması için yapılan görüşmeleri hatırlatması üzerine Şahin, 30 yılı aşkındır Türkiye'nin birinci ve öncelikli sorunu haline gelen terör belasından bir an önce kurtulunması gerektiğini, halkın tamamının da beklentisinin bu yönde olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuyla ilgili söylediği ''Barış yapmak savaş yapmaktan daha zordur'' cümlesini hatırlatan Şahin, zoru seçtiklerini ve bu terör belasından kurtulmaya kararlı olduklarını ifade etti.

2013 yılının bu bakımdan ümitli olmalarını gerektiren bir başlangıca yol açtığını gördüğünü belirten Şahin, ''O bakımdan İspanya ve İrlanda hangi yöntemle bölücü terör sorununu çözmüşse biz de o tecrübelerden yararlanmalıyız. Şu anda hükümetimizin, devletimizin ve güvenlik birimlerimizin yapmakta olduğu budur. Görüşmeler yoluyla ülkemizin birliğini, bütünlüğünü hiçbir zaman zedelemeyecek adımlarla bu sorunu çözebileceğimize inanıyorum'' görüşünü belirtti.

SİYASİ PARTİLERİN DESTEĞİ

Tüm siyasi partilerin, halkın, sivil toplum kuruşları ve basın yayın organlarının terörle mücadelede silahların bırakılması ve Türkiye'de huzurun gelmesi için destek vermesi gerektiğin altını çizen Şahin, şöyle devam etti:

''Terör sorunu ile ilgili bir umut belirdi, Kılıçdaroğlu destek verdi, MHP'nin de destek vermesi gerekir. Çünkü Abdullah Öcalan yakalandığında, onu İmralı'ya göndererek orada kalma kararını veren ve idam yerine ağırlaştırılmış hapis cezası için hüküm giymesini sağlayan yasal düzenlemeleri MHP'nin de içinde bulunduğu hükümet gerçekleştirdi. Demek ki bu adımlar atılırken terörle mücadelede ve terörün sonlandırılmasında Abdullah Öcalan'ın varlığından istifade etmek düşünülüyordu. Nitekim 1999'lu yıllarda birtakım görüşmelerde yapılmıştır, bunu biliyoruz. Hükümet nezdinden devlet adına istihbarat birimleri o zamanda Abdullah Öcalan'la görüşme yapmıştı. Ama netice alınamadı. Şimdi artık müsait bir zemine geçildiği görünüyor. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım.''

AF KONUSU

Bir gazetecinin görüşmeler sırasında Abdullah Öcalan'a af veya ev hapsinin gündeme gelip gelmeyeceğini sorması üzerine Şahin, şöyle cevap verdi:

''Bizim gündemimizde böyle bir şey söz konusu değil. Artık Türkiye Cumhuriyeti devleti ile mücadele edilemeyeceğini, silah yoluyla Türkiye'ye bir şeyler kabul ettirilemeyeceğini herkesin görmesi ve anlaması lazım. 2012 yılını final yılı olarak ilan eden PKK'nın bu amacına ulaşamadığını sanıyorum, 2013'ün başlangıcında bunu görmüştür. Dolayısıyla yapılacak olan şey silahları bırakmaktır. Eğer gerçekten onlar ülkemizde yaşayan Kürt vatandaşlarımızın yaşamış olduğu birtakım sorunların çözümü için bu eylemleri yapıyor iseler bunun hiçbir altyapısı kalmamıştır. Türkiye'de ana dili Kürtçe olan hiçbir vatandaşımıza hiçbir ayrım yapılmamaktadır. Onlar da herkes gibi birinci sınıf insanlardır. Var olan bazı sorunlar geçmişte çözüldü, bizim dönemimizde de bu sorunların tamamı çözüldü. Artık PKK'nın istismar edeceği hiçbir konu kalmamıştır.''

Şahin, yapılacak tek şeyin silahları bırakmak olduğunu, gereksiz ölümlere son verip anaların ağlamayacağı bir platforma Türkiye'yi taşımaları gerektiğini kaydetti.

ANAYASA SÜRECİ

Gazetecilerin terör örgütü ile yapılan görüşmelerin anayasa çalışmalarına nasıl etki edeceğini sormaları üzerine Şahin, ''Bu sürecin anayasayla doğrudan ilişkisi olduğu kanaatinde değilim. Anayasa çalışmalarımız devam ediyor. Anayasada terörün sonlandırılması için  birtakım beklentileri gerçekleştirmek niyetiyle orada bulunmuyoruz. Çağdaş ve sivil anlayış ile hazırlanmış temel hak ve özgürlükleri, demokratik standartları yükseltecek bir anayasa yapmak için oradayız. 'Terörü sonlandırmak için anayasa yapılıyor'' şeklindeki bir anlayışı, düşünceyi ve izlenimi doğrusu bu masaya düşen bir gölge olarak değerlendiririm. Böyle bir şey söyleyemem'' cevabını verdi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler