Sandık Görevlisi Ücreti Belli Oldu

Seçimlerde görev almak isteyen kişiler için henüz başvuru sürecine başlanmadı fakat sandık görevlisi ücretleri belli oldu. İşte bu sene sandık görevlisi olacakların alacağı ücretler.

Sandık Görevlisi Ücreti Belli Oldu

31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek yerel seçimde binlerce kişi sandık kurulu başkanı, sandık görevlisi ve bina sorumlusu olarak görev yapacak. Seçimlerde görev almak isteyen kişiler için henüz başvuru sürecine başlanmadı fakat sandık görevlisi ücretleri belli oldu. 

Sandık Görevlisi Ücreti Belli Oldu

  • Yerel seçimde görevlilerin alacağı ücretler;
  • Sandık görevlisi – 2 Bin 088 TL.
  • Sandık kurulu başkanı - 2 Bin 947 TL.
  • Partili üyeler - Bin 044 TL.
  • Bina sorumluları - 2 Bin 936 TL ücret alacak.

Sandık Görevlisi Olmak İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

Yerel seçimlerde sandık görevlisi ve sandık başkanı olmak için henüz başvuru süreci başlamadı.
Seçim günü sandık başında görevlendirilmek isteyen vatandaşlar, ikametgah adreslerine göre seçim kurulu başkanlığına başvuru yapacaklar.

İki çeşit sandık görevlisi vardır. Bunlardan ilki, sandık kurulu görevlisidir ve devlet memuru olanlardan Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenmektedir.

İkincisi ise partilerin belirlediği sandık görevlileri olacaktır. Seçime girecek olan siyasi partilerin sandık görevlileri için yapacağı başvurular yine YSK'ye yapılır. Siyasi partiler, sandık görevlisi olarak seçecekleri kişileri Yüksek Seçim Kurulu’na bildirir ve bunun için başvuru formu doldurtulur. Başvurular internet üzerinden yapılmamakta olup YSK'ye direk müracaat etmek gerekmektedir.

SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURU ŞARTLARI 

Sandık görevlisi olmak isteyen kişilerde aranan başlıca şartlar şu şekildedir;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını tamamlamış olmak,
  • Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak
  • Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak

Görevli olarak başvuru yapan kişilerin, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen eğitim programına katılmaları zorunlu dur. Alınacak bu eğitimin ardından sandık görevlisi olarak atama işlemlerinin yapılması beklenir.
İdare amirleri, zabıta amir ve memurları sandık kurullarına seçilemezler. Aynı şekilde Askeri Ceza Kanunu'nun 3’üncü maddesinde yazılı askeri şahıslar, TBMM üyeleri ve adaylar  sandık kurullarına seçilemezler.

Kaynak: Diyarbakır Söz