Seçimler yenilensin

YSK, AK Partinin ‘seçimlerin iptal edilmesi’ yönünde başvuruda bulunduğu Büyükçekmece’ye dair görüşmeyi erteledi. Kurul üyeleri, başvurunun AK Partinin İstanbul'un geneline ilişkin yapması beklenen seçim yenileme talebiyle birlikte değerlendirilmesine karar verdi.

Seçimler yenilensin

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Partinin İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinde 20 binden fazla sahte seçmen olduğu iddiasıyla seçim sonuçlarına yaptığı itirazı ele aldı. CHP’nin 24 Haziran seçimi ile 31 Mart seçimi arasındaki seçmen farkının sadece 2 bin 500 olduğunu belirterek başvurunun reddedilmesi yönündeki itirazına rağmen toplanan YSK, yaklaşık iki saatlik toplantının ardından Büyükçekmece başvurusunun görüşmesini erteledi.

İSTANBUL'UN GENELİNE YÖNELİK

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, kurul üyeleri Büyükçekmece'de verilecek bir kararın İstanbul seçimlerini doğrudan etkileyebileceği gerekçesiyle AK Partinin olası bir İstanbul seçimleri için olağanüstü itirazıyla birlikte Büyükçekmece'nin değerlendirilmesini tartıştı ve bu yönde görüş birliğine varıldı.

İstanbul'da halen devam eden oy sayım işleminin tamamlanması gerektiği noktasında görüş birliği varrılırken, halen Maltepe ilçesinde bir sayım işlemi devam ediyor. İstanbul Seçim Kurulu, Maltepe'deki sayımın hızlı bir şekilde tamamlandırılması için 20 kişilik bir heyet daha görevlendirmişti. YSK'deki kurul üyeleri Maltepe'deki sayım işleminin tamamlanması gerektiği noktasında ortak görüşe vardı.

SEÇİMLERİN YENİLENMESİ HAZIRLIĞI!

İstanbul'daki sayımın tamamlanmasının ardından seçim sonuçlarını içeren il birleştirme tutanağı hazırlanacak. AK Parti ise, il birleştirme tutanağının hazırlanmasından sonra 7 gün içerisinde olağanüstü itiraz yoluyla İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi için bir başvuru gerçekleştirecek.  İşte bu başvuruyla hem İstanbul genelindeki başvuru hem de Büyükçekmece ilçesine ilişkin başvuru YSK'de birlikte değerlendirilecek.

CHP’DEN KARARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın YSK’nın Büyükçekmece kararını ertelemesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Öztrak açıklamasında şunları kaydetti: "Yüksek Seçim Kurulu, iktidarın Büyükçekmece’yle ilgili itiraz başvurusunun görüşmesini ertelemiştir. YSK tarafından alınan bu karar, Kurul’un ağır baskı altında olduğunu bir kez daha göstermektedir. İktidar, sandıkta kaybettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini masada çalabilmek için bir kumpas planını uygulamaktadır. Bu erteleme kararı, söz konusu kumpas dosyasının tamamlanması için iktidara zaman kazandırmayı amaçlamaktadır. Alınan bu erteleme kararıyla, ülkemiz demokrasisine ve hukuk devletine verilen hasar giderek büyümektedir."

Kaynak: Diyarbakır Söz