Silah bırakma trafiği işliyor

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen Demokratik Özerklik Paneli’nin açılışında yaptığı açıklamada, yeni yıla İmralı ile yapılan görüşmelerle girdiklerini belirterek, bu görüşmelerinin içeriğinin ne olduğunu tam olarak bilmediklerini söyledi.

Silah bırakma trafiği işliyor

ÇÖZÜM SÜRECİNE GİRİLDİ

BDP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda düzenlenen panele BDP Diyarbakır Milletvekili Aydoğan'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Panelin açılışında konuşan Aydoğan, Ortadoğu’da yaşanan sürecin, Türkiye’yi Kürt sorununu çözmeye ittiğini savundu. Türkiye’nin sorunu çözmemesi durumunda devreye başka odakların gireceğini ve o odakların bu sorunu çözeceğini ileri süren Aydoğan, “Ortadoğu’da özellikle Suriye’de yaşanan gelişmeleri hepimiz biliyoruz. Artık Kürtlerin dışında bir Ortadoğu inşa emek mümkün değil. Dolayısıyla 2013 yılında, Ortadoğu’da Kürtlerin özellikle Suriye eksenli bir demokratik özerklik ya da bir başka yolla yeni kurulacak Suriye’de bir statü ile yer alma gündeme gelecek. Irak’taki parçalanma gündemde. Dolayısıyla bu çerçevede son derece önemli gelişmeler bunlar. Yani Türkiye şunu anlamış durumda, bir şekilde Türkiye’de var olan Kürt sorununu çözmez ise, Ortadoğu’daki gelişmeler bağlamında, Kürt sorunu bir şekilde dış müdahalelerle de olsa çözülme sürecine girecek" dedi.

İMRALI İLE YAPILAN GÖRÜŞME

Öcalan ile yapılan görüşmelere de değinen Aydoğan, bu görüşmelerin kendi iradeleri dışında gerçekleştiğini söyledi. Aydoğan, "Hepiniz biliyorsunuz, şu anda Türkiye’nin gündeminde İmralı ile yapılan görüşmeler var. Bu gündemin önemli oranda bizim irademiz dışında gerçekleştiğini ben belirtmek istiyorum. Aralık ayından itibaren, özellikle, açlık grevlerinin sonlandırılması için, Öcalan’ın yanına gidiş ve Öcalan’ın da açlık grevlerini sonlandırması ile birlikte, bir kez daha Kürt halkının önderi ve lideri olduğu açığa çıktı. Bu görüşmelerin ne düzeyde yapıldığını bilmiyoruz. Çok fazla bir bilgi sahibi değiliz ancak, bir görüşme olduğu aşikar. Genelde PKK’nın silah bırakması ile ilgili olarak kurgulanan bir trafik var. Ancak, bizde biliyoruz ki esas sorun Kürt sorununun çözümü meselesidir. Ancak yinede AKP, işte Türkiye kamuoyundaki tepkileri dindirmek adına diyelim, biraz öyle iyi niyetli düşünelim, sanki öncelikli sorunun PKK’nın silah bırakması sorunuymuş gibi, görüşmeleri bu bağlamda basına ve kamuoyuna bir şekilde yansıtıyor. Kürtler asla ve asla bireysel haklar konusunda bir çözüme razı olmazlar ve olmayacaklar. Geriye kalan tek bir konu var o da, kolektif haklar temelinde Kürt sorununun çözümüdür. Kolektif haklar deyince de zaten aklımıza gelen ilk şey ana dilde eğitim ve demokratik özerkliktir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz