Görüş Bildir

Şimşek: İşçiye en büyük zulüm kayıt dışı çalıştırmaktır

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işçiye yapılacak en büyük zulmün kayıt dışı çalıştırmak olduğunu söyledi.

Şimşek: İşçiye en büyük zulüm kayıt dışı çalıştırmaktır

AK Parti Gaziantep birinci sıra adayı da olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek beraberinde AK Parti milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte Gaziantep Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Sanayicilere AK Parti hükümetinin son 12 yılda yaptığı faaliyetleri hazırladığı slayt eşliğinde anlatan Bakan Mehmet Şimşek, isim vermeden bazı partilerin asgari ücret vaatlerine değindi. Asgari ücretin hesapsız şekilde arttırılmasıyla üretimin duracağını savunan Şimşek, şunları söyledi:

KAR MARJI YÜKSEK ALANLARA GEÇEMEDİK 

“Biz katma değer zincirimizde yani üretim yapımızda ve ihracat yapımızda, yüksek teknolojide kar marjı yüksek alanlara henüz tam anlamıyla geçemedik. Bu niye önemli? Bu politikayı şekillendirirken çok önemli. Bu üretim yapısıyla asgari ücreti hesapsız arttırın, çok büyük olasılıkla üretim durur ya da kayıt dışılık baş gösterir. Bu anlamda muhalefet seçim vaatlerinde bulunacak, vaatleri ilk açıkladığı zaman ben dedim ki: ‘Bir işçiye yapılacak en büyük zulüm, onu kayıt dışı çalıştırmaktır.’ Bir işçiye, ailesine, hanımına, çocuğuna yapılacak en büyük zulüm onu kayıt dışı çalıştırmaktır, çünkü geleceğe ilişkin bir güvencesi yok. Bunu söyledim. Bugün meydanlarda da diyorlar ki: ‘Maliye Bakanı asgari ücretin bin 500 liraya çıkartılmasını zulüm olarak görüyor.’ Ben böyle bir şey demedim. Benim söylediğim; üretim yapısıyla hesapsız arttırırsanız, ya kayıt dışı çalıştırırsınız ya da işsizlik artar. İşsizin ücreti yok, kayıt dışının da güvencesi yok ki zaten o ücretleri de o dönemde ödemezler.”

MALİYET ARTARSA NASIL BAŞ EDECEKSİNİZ

Muhalefet ile birlikte ülkeyi inşa etmek istediklerini belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Asgari ücret bin 500 lira net olsa, brüt ile birlikte bin 800 liraya çıkıyor. Bugünkü vergi durumunda bahsediyorum ama işverenin maliyeti, sosyal güvenlik primleri artacağı için 2 bin 130 kadar çıkıyor. Metrekaresini 5 dolardan satan bir halıcı, bir halı fabrikası düşünelim. Bugünün şartlarında Ortadoğu’daki kaos sizi olumsuz etkiliyor, Rusya’daki kaos sizi olumsuz etkiliyor. Ben geçen hafta 5 halı fabrikasını ziyaret ettim ve çok iyimserim. Malını oraya buraya kaptırmayanlarım durumu gayet iyi. Gaziantep sanayicisi hesabını iyi yapmış doğru gitmiş. Katma değeri düşük ürünler üretiyorsanız, maliyetleriniz artarsa nasıl baş edeceksiniz? Bizim sorumuz bu. Benim ne işçiyle ne işverenle ne de muhalefetle en ufak bir şeyim olmaz. Biz muhalefet ile birlikte bu ülkeyi inşa etmek istiyoruz."

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi