Siyasiler ne dedi?

Asgari ücretin 4 bin 250 lira olarak açıklanması, siyasi parti liderlerinin de gündemini oluşturdu. MHP memnuniyetle karşılarken, CHP yadırgamıyoruz diyerek, değerlendirdi.

Siyasiler ne dedi?

HABER MERKEZİ

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren ve dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 4 bin 250 lira olarak açıkladığı Asgari ücret, siyasi parti liderlerinden de destek gördü.

BAHÇELİ, SON 5: YILLIN ZAMMI

MHP Lideri Devlet Bahçeli,  Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışmalarını tamamladığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni asgari ücreti açıkladığını anımsattı. Bahçeli, "Milyonlarca işçimizin heyecan ve merakla beklediği asgari ücret rakamı yüzde 50,44 oranında yapılan zamla birlikte 2 bin 825 liradan 4 bin 250 liraya yükseltilmiştir. Memnuniyetle ifade ediyorum ki, son 50 yılda en yüksek asgari ücret miktarı belirlenmiştir. Asgari ücretten 2022 yılından itibaren gelir vergisiyle damga vergisinin alınmayacak olması da bir başka değerli ve sevindirici gelişmedir. Emeğiyle, alın teriyle, helal mücadelesiyle ekmeğinin peşinde olan kardeşlerimiz sahipsiz değildir, yalnız olmadıkları belgelenmiştir" dedi.

'ÜCRETİN GELDİĞİ AŞAMA YÜREKLERE SU SERPMİŞTİR'

Bahçeli, asgari ücretin, 'İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek' ücret olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu ücretin geldiği aşama yüreklere su serpmiştir. Bütün işçilerimize yeni asgari ücretin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İşçi ve işveren temsilcilerini kutluyorum. Konuya hassasiyetle yaklaşan ve işçilerimizin yanında duran başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza teşekkür ediyorum. Milliyetçi Hareket Partisi olarak, yeni asgari ücreti desteklemenin yanında, ülkemize güvenen, milli birlik ve dayanışma ruhunun varlığına hizmet eden herkesin, her insanımızın mutlak surette kazanacağına, huzurlu ve refah içinde bir geleceğe kavuşacağına inanıyoruz. İnsanlık tarihi göstermiştir ki, karamsarlık ablukası, umutlu ve imanlı duruş karşısında kırılıp dağılmıştır. Bugünkü şartlarda siyasette, ekonomide, diplomaside, güvenlik alanında sürdürülen haklı mücadeleye safiyetle omuz ve ömür verenlerden Allah razı olsun diyorum."

KILIÇDAROĞLU ÜCRETİ YADIRGAMIYORUZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4 bin 250 lira olarak açıklanan asgari ücrete ilişkin, "4 bin 250 lirayı yadırgamıyoruz. Eğer enflasyonu ve fiyat artışlarını kontrol ederlerse 4 bin 250 lirayı en azından asgari ücretli kardeşlerimiz biraz nefes alarak sürdürebilirler. Bütün mesele enflasyonun kontrol edilip edilmemesinde yatıyor" dedi. Kılıçdaroğlu bu açıklamayı, Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu ziyaretinde yaptı.

'VATANDAŞIN GEÇİNEBİLECEĞİ BİR ÜCRET OLMALI'

SP lideri Karamollaoğlu ise eskiden cumhurbaşkanları ve başbakanların asgari ücret açıklamadığını belirterek, şunları söyledi: "Önceden asgari ücreti, komisyon başkanları açıklardı. Şimdi bizzat Cumhurbaşkanı açıklama yapma gereği duyuyor. Burada da önem verdiği husus, nispet. Yani ben bunu, 'Büyük bir artış meydana geldi' manasında anlıyorum. Ama enflasyon rakamlarını, doları, euroyu dikkate alarak; bunun bir vatandaşın gündelik geçimini sağlayıp sağlayamayacağına göre değerlendirmek gerekir. 4 bin 250 lira hakikaten iyi bir rakam, fena bir rakam değil. Ama vatandaş geçinemiyorsa 4 bin 250 değil, 5 bin 250 olsa da farkı olmaz. Mühim olan bu asgari ücretle 4 kişilik bir ailenin kendi ihtiyacını karşılayabilmesidir. Asgari ücret açlık sınırında olamaz, açlık sınırının altında hiç olamaz. Kaç olursa olsun, ben rakamın üzerinde durmuyorum. Vatandaşın geçinebileceği bir ücret olmalı. Onun için de enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde rakamların üzerine odaklanmak doğru bir yaklaşım olmuyor. Eğer yapılan zam, açlık sınırı ve enflasyonun altında kaldıysa zam değildir" .

HDP GÜZEL BİR RAKAM DEĞİL

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücreti 4 bin 250 lira olarak açıkladığını anımsattı. Erdoğan'ın önceki açıklamalarının, asgari ücret beklentilerini yükselttiğini belirten Pekgözegü, "Rakama indirgenmiş bir asgari ücret içinde, bulunduğumuz ekonomik kriz ortamında güzel bir rakam değil." ifadesini kullandı.

Pekgözegü, döviz kurundaki artış nedeniyle ürünlerin fiyatlarının çok kısa sürede arttığını, asgari ücretin pahalılık karşısında eridiğini savunarak, "Türkiye ekonomisinin hızlı bir şekilde uçuruma sürüklendiği bu dönemde aslında en iyi çözüm hükümetin istifa etmesidir." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler