Görüş Bildir

Sokak bedelli askerliği konuştu

Vatandaşlar bedelli askerliği iki yönlü tartışırken, zorunlu askerlik sisteminin meclis tarafından gündeme alarak, köklü çözüm bulmasını istedi.

Sokak bedelli askerliği konuştu

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde hükümetin gündeminde olan bedelli askerlik, seçimin ardından kurulan yeni hükümetin ilk gündem maddesi oldu.

AK Parti tarafından hazırlanan torba yasada, yaş 25 bedel 15 bin Türk lirası olarak belirlenirken, önceki yıllarda çıkan iki bedelli askerlik uygulamasına oranla tek fark, yeni uygulamada gençlerin  28 gün temel askerlik eğitimi görmeleri olacak

Kamuoyunda tartışma yaratan 28 gün askerlik eğitimi ve bedeldi askerliğin Diyarbakır Söz Gazetesi haber ekibi olarak vatandaşlara sorduk.

İşte vatandaşların bedelli askerlik ile ilgili görüşleri;

 “ÜCRETİ ÖDEYEN KİŞİ ZATEN ASKERLİK YAPMAMAK İÇİN ÖDÜYOR”

Hasan Örer, “Bedelli askerliğin şartları biraz olumsuz gibi,özellikle fiyatı yüksek geldi.Ücreti zorlayıcı olur.28 günlük bir süreden söz ediliyor bence çok mantıksız bir şey.Sonuçta belli bir ücret ödeniyor ve kişi askerliğini yapmış oluyor,bu süreye gerek yok.Ücretini ödeyen kişi zaten askerlik yapmamak için o ödemeyi yapıyor.”

“ÜLKEMİZDE ASKERLİK KONUSUNUN TARTIŞILMASI GEREK”

Yaşar Bey, “Bedelli askerliğe olumlu bakan biri değilim. Zorunlu askerliğe de karşıyım. Bedelli askerlik daha çok maddi gücü iyi olan insanların askerlik yapmamakta buldukları bir hukuki boşluk. Bedelli askerlikte belirlenen fiyatlar yoksul, emekçi sınıfın karşılayamayacağı bir miktar.Bu nedende yoksullar yine askerlik yapmaya devam edecek parası olanlarda askerlik yapmayacak.Bedelli askerlik süresinin 28 gün oluşuna ilişkinde şunu söylemek istiyorum,parayı verdikleri için mağdur edilmezler orda.Fiyatı belirleyenler de neye göre belirliyor onu da bilmiyoruz.Bence ülkemizde askerlik konusunun bir bütünlük içersinde tartışılması gerek diye düşünüyorum.Bizim açımızdan on beş bin lira uygun bir fiyat değil. İnsanlar açlık sınırının altında olan bir aylıkla yaşıyorlar.”

“YAPMAYACAKLARSA EĞER BU BAYRAĞIN ALTINDA YAŞAMASINLAR”

Rojhat Aslan,”Bence herkes askerlik yapmalı. Yapmayacaklarsa eğer bu bayrağın altında yaşamasınlar. Yalnız şu da var parasını ödeyenlerin de 28 gün askerlik yapması doğru değil askerlik mantığın bittiği yerdir. Ücreti düşük buldum çünkü hiç parası olmayanda o miktarı denkleştirip bedelli yapabilir. Son olarak şunu demek istiyorum biz yaptıysak onlarda yapsın.”

“DEVLET KREDİ AÇARSA DAHA İYİ OLUR”

Ozan Gümüş,”Ben askerlik yaptım ama yapmayanlar için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum.Ücreti de makul bir düzeyde ama tabi ki bu rakamı ödeyemeyecek olan vatandaşlar da  var,devlet bu konuda kredi açarsa daha iyi olur.Bedelli askerlik yapanlara 28 günlük bir askerlik yapma süresinin olması bence olması gereken bir durum.”

“YAŞ VE FİYATI DÜŞÜRMELERİ GEREK”

Umut Saygı,”Bedelli askerlik yapmayı düşünüyordum ama yaş dolayısıyla beni kapsamıyor. Yaş konusunda biraz daha küçültmeleri isterdim, ayrıca fiyatta daha düşük olsaydı mesela on iki bin gibi bir rakam olsaydı çok daha iyi olurdu.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi