Görüş Bildir

Taşçıer yargılaması durdu

HDP'li İmam Taşçıer ile partinin tutuklu eski vekilleri İdris Baluken ve Çağlar Demirel’in yaptıkları konuşmalar nedeniyle yargılandığı davada mütalasını açıklayan savcı, Baluken ve Demirel hakkında hapis cezası talebinde bulundu. Dokunulmazlığı bulunan Taşçıer'in yargılaması ise 3 yıl sonra savcılık talep edince durduruldu.

Taşçıer yargılaması durdu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekilleri İmam Taşçıer ile partinin tutuklu bulunan eski vekilleri İdris Baluken ve  Çağlar Demirel’in Cizre, Sur ve Nusaybin’de uygulanan sokağa çıkma yasakları sırasında katıldıkları televizyon programında yaşananları "devlet terörü" olarak tanımlayıp, sorumlu olarak ise cumhurbaşkanı ve başbakanı gösterdikleri konuşmaları dolayısıyla yargılandıkları davada mütalaa verildi.

Her üç isme "Cumhurbaşkanına hakaret", "devleti ve kurumlarını alenen aşağılama" ve  "kamu görevlisine hakaret" suçlamalarında bulunulan Diyarbakır 12 Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatlarının bir önceki celseye katılmasıyla hız kazandı.

Davanın son duruşması mahkeme heyetinin bu yönde herhangi bir ara kararı olmaksızın celse arasında avukatlardan habersiz dosya üzerinden görüldü. Cumhuriyet Savcısı her üç isme ceza isteminde bulunduğu mütalaasını mahkemeye sundu.

DEMİREL VE BALUKEN'E CEZA İSTEMİ

Savcılık mütalaasında Demirel ve Baluken'in söz konusu konuşmayı milletvekili iken yaptıkları, daha sonra vekil seçilemedikleri belirtilerek yaptıkları konuşmalarla yürütme yetkisini kullanan Bakanlar Kurulunu küçük düşürdükleri, Cumhurbaşkanını onur ve şerefini rencide ettikleri, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun onur, şeref ve saygınlıklarına saldırdıkları öne sürüldü.

Savcı, Baluken ve Demirel'in ayrı ayrı "devleti ve kurumlarını alenen aşağılama"dan 6 ay ile 2 yıl, "Cumhurbaşkanı’na hakaret"ten 1 ila 4 yıl, "kamu görevlisine hakaret"ten ise 1 ila 2 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

TAŞÇIER'İN YARGILAMASI DURDURULDI

İddia makamı, Baluken ve Demirel’e dair ayrı ayrı 2 yıl 6 ay ile 8 yıl arası değişen hapis cezası istediği mütalaasında vekilliği devam eden İmam Taşçıer'in ise Anayasa'nın 83'üncü maddesinde tanımlanan yasama dokunulmazlığı kapsamında yargılamasının durdurulmasını istedi.

Yaklaşık 3 yıldır devam eden yargılamanın başlangıcından bu yana Taşçıer'in avukatlarının müvekkillerinin ‘yasama dokunulmazlığı’ bulunması nedeniyle yargılanmasının durdurulması talebini dikkate almayan mahkeme, savcının talebini kabul ederek, Taşçıer'in yargılamasının durdurulmasına ve dosyasının ayrılmasına karar verdi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi