'Türkiye bugün herkesin dikkatini çeken bir ülke'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Teşvik sistemi, bazı illerimizde atılımlar yapılmasına imkan vermiştir'' dedi.

'Türkiye bugün herkesin dikkatini çeken bir ülke'

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ordu'ya gelen Bakan Ergün, valiliği ziyaret ederek Vali Orhan Düzgün ile makamında bir süre görüştü.

Bakan Ergün, burada yaptığı açıklamada, alelade ürünler üreterek dünyaya satamayacaklarını söyledi.

Ülke olarak mutlaka katma değeri yüksek ürünler üretmeleri gerektiğini vurgulayan Ergün, şöyle devam etti:

''Ne katarsak ürünlerimiz değerli olur? Ne katacağız da değerli olacak? Mesela süt işi yapan vatandaşlarımızın sütünü değerlendireceğiz. Süte ne katacağız da değerli bir şey olacak? Mesela su katarsak olur mu? Su katarsak olmaz, değersiz bir şey olur. Ona akıl katacağız, yeni bir şekle, tüketicinin daha çok hoşuna gidecek bir ürüne dönüştüreceğiz ki değerli olsun. Ne oluyor? Sütü yoğurt yaptığınız zaman daha değerli oluyor. Peynir yaptığınız zaman değerli oluyor. Yoğurdu süzme yoğurt yaptığınız zaman daha da değerli oluyor. Ona bir yenilik katıyorsunuz. Her yenilik bir değer demek. O yenilikleri katmadığınız zaman sütün içinde o değer olmuyor.''

 

Teşvik sistemi

 

Ergün, her teşvik sisteminin yatırımlara önemli katkıları olduğunu belirterek, ''Her bölge teşvik sisteminden tabi ki aynı oranda yararlanamaz, potansiyeli olan yerler öncelikli ve daha fazla yararlanırlar'' diye konuştu.

Teşvik sisteminin her yeri kapsadığı için bütün bölgelerin yatırım çekmek istediğini anlatan Bakan Ergün, şunları söyledi:

''Ama ne o kadar yatırımcı var ne de her yerin o kadar potansiyeli var. Ama yine de teşvik sistemi, bazı illerimizde atılımlar yapılmasına imkan vermiştir. Herkesin bunalımda olduğu, Avrupa'da özellikle sıkıntı içinde olduğu bir dönemde birçok yatırımı Türkiye'nin bu teşvik sistemiyle çekme imkan ve kabiliyeti var. Türkiye bugün herkesin dikkatini çeken bir ülke. Biz geçen hafta Cumhurbaşkanımız ile Amerika'daydık. Amerikan yatırımcıları 'Acaba Türkiye'de nasıl yatırım yapabiliriz' diye bilgi almaya çalışıyorlar. Ondan önce Japonya'daydık. Japonya'da ekonomi daralmış durumda. Firmalar başka yerlere açılmak, başka yerlerden üretim yapıp dünyaya satma gayreti içindeler.''

 

AK Parti Ordu İl Başkanlığı'nı ziyaret

Bakan Ergün, daha sonra AK Parti Ordu İl Başkanlığı'na geçti.

Burada bir süre partililerle sohbet eden Ergün, Türkiye'de başarıyla yürütülen projelerin arkasında hükümet kadar AK Parti teşkilatlarının da olduğunu dile getirdi.

Parti teşkilatlarının arada çok önemli bir işlev gördüğünü ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

''Hükümetler devletin motorudur. Hükümetler olmasa devlet mekanizması işlemez. Devlet yasama, yürütme ve yargıdan oluşuyor. Üç tane gücü bir araya getiriyorsunuz, altına devlet yazıyorsunuz. Ama bu devletin ortasında mekanizmayı işleten, herkese hizmet sağlayan hükümettir. Hükümet olmasa yargı çalışamaz. Adliyeleri kim yapacak? Kendi kendine yapacak hali yok. Oradaki donanımı kim sağlayacak? Kendi kendine sağlayacak hali yok. Hükümeti çalıştıran da teşkilatlardır. Teşkilatlar halktan alırlar, süzgeçten geçirirler, hükümete iletirler. Bunu en iyi teşkilatlar anlatırlar.''

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz