Tutuklu vekillere fezleke

BDP/blok listesinden 10 milletvekilinin “PKK’lı teröristlerle kucaklaşma” fezlekesinin ardından savcılıklar, cezaevindeki tutuklu üç BDP milletvekiliyle ilgili Meclis’e yeni fezlekeler gönderdiler. Son gelenlerle birlikte Meclis’teki toplam fezleke sayısı 934’e yükseldi.

Tutuklu vekillere fezleke

BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlık tartışması sürerken, bu kez tutuklu BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Şırnak Milletvekili Selma Irmak hakkında fezleke hazırlandı. BDP’li Yıldırım hakkında düzenlenen fezlekede, katılacağı açlık grevi ile ilgili cezaevi müdürlüğüne veridiği dilekçe delil olarak sunuldu. Ayhan ve Irmak hakkındaki fezlekelerin ise Anayasa MAhkemesi tarafından kapatılan DTP’in yöneticisi oldukları döneme ilişkin soruşturmalar nedeniyle gönderildiği belirtildi.

'SAYIN ÖCALAN' ÖRGÜT PROPAGANDASI

 

BDP’li Yıldırım hakkında düzenlenen fezlekede, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karaca’nın 2 Mayıs 2012 tarihinde açtığı soruşturmada, Yıldırım’ın 29 Şubat 2012 tarihinde Mardin E Tipi Cezaevi Müdürlüğü’ne hitaben yazmış olduğu dilekçedeki, “Sayın Abdullah Öcalan’a yapılan uluslararası komplonun 13. Yılına girmiş bulunmaktayız. Uluslararası komplonun amacında halkları birbirine kırdırtmak ve savaşı körükleme amacı yatmaktadır. Sonuç olarak bu komplo hala devam etmektedir. Komplonun boşa çıkarılıp kalıcı barışın sağlanmasında tek muhatap ve çözüm gücü Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü Kürt halkının ve tüm halkların özgürlüğünü getirecektir. Tüm bu belirttiklerime istinaden Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü sağlanan kadar süresiz, dönüşümsüz açlık grevine giriyorum” şeklindeki sözlerinin “örgüt propagandası” kapsamında gösterilmesi dikkat çekti.

Soruşturma evrakında Milletvekili olan Gülser Yıldırım’ın üzerine atılı müsnet suçu işlediği iddia edilerek, yasama dokunulmazlığının kaldırılması talep edildi.

ESKİ DOSYALAR AÇILDI

 

BDP’li İbrahim Ayhan için düzenlenen fezlekede ise 18 Aralık 2009’da DTP Urfa İl Başkanı olduğu dönemde, Merkez Karaköprü Belde Teşkilatı’nın tasfiye işlemleri sırasında yapılan denetimde 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 60. Maddesi uyarınca tutulması zorunlu kayıt ve defterleri tutmadığı belirtildi.

Ayrıca 4 Ocak 2012’de açılan soruşturmada, “İl Başkanlığına ait gelir ve gider defterinin onaylanmış gider sayfalarının 6 ve 12. Yine onaylanmış gelir sayfalarının 9, 10, 11 ve 12. Sayfalarına ilave yaprak yapıştırılmak sureti ile mühürlü olmayan sayfalar üzerine gelir ve yekunlarının oluşturulduğunun tespit edildiği, dönemin kapatılan DTP İl Başkanı İbrahim Ayhan’ın suçu işlemiş olduğunun dosya kapsamı ile sabit olduğu anlaşılmıştır” denilerek, Ayhan’ın da yasama dokunulmazlığının kaldırılması talep edildi.

DTP EŞBAŞKANLIĞI DÖNEMİ

BDP’li Irmak hakkında düzenlenen fezleke de ise, DTP Eşbaşkanı olduğu dönemde, Ankara’da 8 Şubat 2008 tarihinde yaptığı konuşma nedeniyle yargılandığı Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Meclis’e gönderdiği yazıda Irmak’ın milletvekili olması sebebiyle, “Anayasa’nın 83/2 maddesindeki düzenleme nedeni ile sanık hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılması TBMM iznine bağlıdır” diyerek, yasama dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmayacağı hususunun takdir ve ifşası için dosyanın C. Başsavcılığı vasıtasıyla TBMM’ye gönderilmesine karar verdi.

Yazının sonunda TBMM’nin yasama dokunulmazlığının kaldırılması yolunda kararı olmadan yargılamanın sürdürülmesinin mümkün olmadığı belirtilerek, “kamu davasının CMK’nun 223/8 maddesi uyarınca durdurulması” yönünde karar beyan etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz