Üç Bölgeye Dikkat!

Erken seçim kararının ardından AK Partili milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya gelen Erdoğan, "Kimse küçük hesaplar peşinde olmamalı" uyarısında bulunurken Doğu, Güneydoğu ve Trakya'da performansın artırılmasını istedi.

Üç Bölgeye Dikkat!

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Partili milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya geldi.

Erdoğan kahvaltıda sadakat vurgusu yaparak "Kimse küçük hesaplar peşinde olmamalı" uyarısında bulundu. Ayrıca "Listelere girecek ya da çıkacaklar olabilir. Kimse ben yoksam AK Parti yok demesin herkes çalışmaya başlasın" dedi.

Neden seçime gidildiği konusunda milletvekillerine değerlendirmelerde bulunan Erdoğan'ın, Bahçeli'nin erken seçim çağrısına atıfta bulunarak "Tevafuk, biz de il ve ilçe kongrelerimizi yapmıştık. 79 ilimizin kongresine Başbakan ve ben gittik. En son İstanbul olacaktı" dediği öğrenildi.

CHP ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan'ın seçimlerden sonra CHP'nin durumunun daha da kötüye gideceğini, daha da marjinalleşeceğini söylediği öğrenildi.

GÜNEYDOĞU BÖLGESİNDE KAZANIM

Erdoğan'ın HDP ile ilgili olarak da "Bölgede o partiye karşı büyük başarı elde etmek gerekiyor" dediği öğrenildi.

Milletvekilleri ve teşkilatların çok iyi çalışması gerektiğini kaydeden Erdoğan'ın "Bugünlere beraber geldiğimiz arkadaşların doğru insanlar olduğunu tarih birçok kez teyit etti" ifadelerini kullandığı belirtildi.

Erdoğan'ın "Bugüne kadar yanlış yolda olan arkadaşlar ilk durakta indiler. İnmeyenleri biz indirdik" dediği öğrenildi.

Erdoğan'ın bir başka uyarısının da Trakya'ya dönük olduğu belirtildi. Erdoğan vekillere, Doğu ve Güneydoğu'daki gibi Trakya'da performansın artırılması gerektiğini söyledi.

Buarada, ​AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Erdoğan'ın parti genel merkezinde milletvekilleriyle bir araya geldiği toplantı sonrası açıklama yaptı. Mahir Ünal, daha önce Ak Parti'nin erken seçimi gündeme getirmediği tartışmalarına ilişkin olarak, "Siyasette 24 saat çok uzun bir zaman dilimidir. 'Erken seçim dememiştiniz' deniliyor. Tabii ki iktidar partisi olarak erken seçim demeyiz. Milletin bize verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanmamız gerekir.

ANAMUHALEFETİN ERKEN SEÇİM İDDİALARI

Erken seçim kararı ile ilgili gündemdeki iddialara ilişkin bir soru üzerine Ünal, "Anamuhalefetin dediği gibi 'bir erken seçim  fikri vardı da biz erken seçim yokmuş gibi davranıyorduk' böyle bir durum söz konu değil. Kendi eksikliklerini bize fatura etmeye kalkmasınlar" ifadelerini kullandı.

'KONGRELERİMİZLE İLGİLİ ŞU ANDA ALINMIŞ BİR KARAR YOK'

Ak Parti kongrelerine ilişkin bir soru üzerine Ünal, "Kongrelerimizle ilgili şu anda alınmış bir karar henüz yok. Önümüze gelen erken seçim süreciyle birlikte bu sürecin gereklerini yerine getiriyoruz" dedi.

UYUM YASALARINDA HIZLA BİR DÜZENLEMEYE GİDİLECEK

Uyum yasalarına ilişkin bir soru üzerine Ünal, "Şu an ihtiyacımız olan konu, cumhurbaşkanı adaylarının nasıl belirleneceğine dair, aslında anayasada hüküm var. 100 bin kişinin aday göstermesi durumunda sürecin yasal zemininin düzenlenmesi nasıl olacak, bunlarla ilgili şu anda çalışılıyor. Hızla bir düzenlemeye gidilecek" açıklamasında bulundu.

'AK PARTİ KAMPANYALAR KONUSUNDA USTADIR'

Ak Parti'nin seçim hazırlıklarına ilişkin bir soru üzerine Ünal, "AK Parti kampanyalar konusunda tam anlamıyla bir ustadır. Maalesef Ak Parti'ye saldırmaktan, hakaret etmekten başka işi olmayan, anamuhalefet partisinin içine düştüğü durum. Daha adaylarını belirleyecekler, sözcüleri en güçlü adayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu söyledi. Hikaye kahramanları gibiler." diye konuştu.

'SON ANKETTE CUMHURBAŞKANIMIZIN OYU YÜZDE 55.6'

Seçim anketlerine ilişkin Ünal, "En son yapılan ankette Cumhurbaşkanımızın oyu yüzde 55.6 gözüküyordu" dedi.

'MAYISIN 15'İ GİBİ KAMPANYA SÜRECİ BAŞLAR GİBİ GÖRÜNÜYOR'

Mayıs ayında seçim kampanyasının başlayabileceğini belirten Ünal, "Mayıs ayının 15'i gibi kampanya süreci başlar gibi görünüyor. Yine büyük mitinglerimiz olacak Cumhurbaşkanı ve Başbakanın katıldığı. Bunlarla ilgili planlamayı ilk MYK toplantımızda gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

'24 HAZİRAN'DA MUTABAKAT SAĞLANDI'

Seçim tarihinin 24 Haziran olarak belirlenmesinin nedenine ilişkin bir soru üzerine Ünal, "Seçim tarihi belirlenirken sürecin, siyasal iletişimin halkla ilişkilerin analiz edilmesi, şartların uygunluğu değerlendirildiğinde en uygun tarihin 24 Haziran olduğu ortaya çıkıyordu. Ramazan Bayramı sonrası. Biraz daha geç kalındığında yazın sıcağında, geçmişte 2007'de bir seçim gerçekleştirildi, ama o ortamda seçime gitmenin pek de makul olmadığı, insanların tatil planları yaptığı tarihte siyasi kampanyaların bir gereği olarak uygun değildi. 24 Haziran'ın en uygun tarih olduğunu gördük. Cumhurbaşkanımız ile Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmede birkaç tarih üzerinden istişare edildi ve Devlet Bey ile yapılan görüşmede 24 Haziran tarihinde mutabakat sağlandı" ifadelerini kullandı.

ÜÇ BAKAN İSİTFA EDECEK

 Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ "Biliyorsunuz bundan önceki seçimlerde üç bakanını istifa etmesini öngörülüyordu. Bu Anayasal bir zorunluluk olarak uygulanıyordu. 114. maddenin 1. fıkrasında  'Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimlerinden önce, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları çekilir.' hükmü vardı. Bu hüküm gereği seçim sürecine girildiğinde üç bakan istifa ederdi. Ancak 16 Nisan 2017 tarihinde kabul edilen Anayasa değişiklik paketi ile yürürlükten kaldırıldı. Bu nedenle üç bakanın istifasını gerektiren Anayasal düzenleme yürürlükte değil. Dolayısıyla 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak seçimler öncesinde üç bakanın istifa etmesine gerek bulunmamaktadır. Bakanlarımız görevlerine devam edecek."

1961 Anayasası'yla yürürlüğe giren ve 1982 Anayasası'nda da aynen devam eden hüküm kapsamında 56 yılda 342 bakan, seçim dönemlerinde bu hüküm gereğince kabine dışından, milletvekili olmayan isimler arasından görevlendirilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz