Görüş Bildir

(VİDEO) HDP'li Güzel'in Dokunulmazlığının kaldırılması

Anayasa Mahkemesinin, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kararlarının iptal isteminin reddine ilişkin kararının gerekçesinde, ilgili işlemlerin anayasa, kanun ve TBMM İçtüzüğü'ne aykırı olmadığı ifade edildi.

(VİDEO) HDP'li Güzel'in Dokunulmazlığının kaldırılması

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun Güzel'in yasama dokunulmazlığını kaldıran 1 Mart tarihli iki ayrı TBMM kararının iptal isteminin reddine ilişkin 22 Mart'taki kararının gerekçesi, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı Buna göre, HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç'un başvurusu üzerine iptal istemini görüşen Yüksek Mahkeme, her iki kararın da anayasa, kanun ve TBMM İçtüzüğü'ne aykırı olmadığına, iptal istemlerinin reddine karar verdi.

Anayasa Mahkemesinin kararının gerekçesinde, Güzel hakkında silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlediği iddiasıyla soruşturmalar yürütüldüğü, ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yasama dokunulmazlığının kaldırılması talepli fezleke düzenlenerek Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı aracılığıyla TBMM Başkanlığına gönderildiği ifade edildi.

Yüksek Mahkemenin kararında, konuyla ilgili TBMM'de Hazırlık Komisyonu'nun oluşturulması ve Karma Komisyon'un faaliyetlerinin anayasa ve TBMM İçtüzüğü'ne aykırı bir yönünün bulunmadığı kaydedildi.

Semra Güzel'in yasama dokunulmazlığının kaldırılması işlemi sonrasında delillerin takdirinin yargı organlarının yetkisinde olduğu aktarılan kararda, Yüksek Mahkemece yapılan incelemenin suçun unsurlarının gerçekleşip gerçekleşmediğine yönelik bir değerlendirme içermediği bildirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi