Yeni anayasa çalışmaları

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili İdris Şahin, "İnşallah dört siyasi partinin uzlaşısıyla sivil anayasa sürecini tamamlarız" dedi.

Yeni anayasa çalışmaları

Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, milletin arzusu ve isteğinin sivil anayasa olduğunu belirterek, halkın tavrının son genel seçimlerde bütün partilerce mesaj olarak algılandığını söyledi.

Yeni anayasa konusundaki çalışmaların Mecliste kurulan uzlaşma komisyonuyla devam ettiğini vurgulayan Şahin, "Mart sonu itibarıyla bütün partiler anayasa değişikliğine dair talepleri Meclis Başkanlığına sundu. Bunlar arasında 130 madde Anayasa Uzlaşma Komisyonu tarafından görüşülmüş, 30 madde üzerinde konsensus sağlanmıştır. Diğerlerinde ise kısmi farklar söz konusudur" diye konuştu.

Herkesi kapsayacak bir anayasa istediklerini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"Asıl amacımız, milletimizin yüzde 95'ini yansıtan, TBMM'deki dört siyasi partinin birlikte sivil anayasayı oluşturmasıdır ancak bu gerçekleşmediği takdirde sivil anayasaya dair çalışmalarımız masa etrafında kalacak, gerekirse üç ya da iki partiyle gerçekleşecektir. Bu yönde milletimize verdiğimiz söz var. İnşallah dört siyasi partinin uzlaşısıyla sivil anayasa sürecini tamamlarız. Bu olmazsa B ve C planıyla süreç tamamlanacaktır."

Şahin, sürecin tamamlanmasını sadece kendilerinin istemediğini, çevre ülkelerde ve özellikle Avrupa'da yaşayan Türklerin de istediğini anlattı.

 

Çözüm süreci

 

Akil insanlar heyetleriyle ilgili soru üzerine Şahin, heyetlerin toplumun yetiştirdiği aydınlardan oluştuğunu hatırlattı.

Şahin, akil insanların süreçle ilgili görüşlerini paylaştığını vurgulayarak, "Heyetler, yurdun tamamında süreçle ilgili görüşlerini paylaşıyorlar. Bu görüşlerini de bir rapor halinde TBMM'ye sunmak ve kamuoyuyla paylaşmak gibi bir görev üstleniyorlar" şeklinde konuştu.

Kendilerinin de şehit ve gazi aileleri ile görüşerek süreci anlattığını dile getiren Şahin, millete rağmen hiçbir şey yapılmayacağını aktardı.

Şahin, çalışmaların milletin istekleri doğrultusunda şekillendiğine dikkati çekerek, "Arkadaşların yaptığı çalışmaları çok önemsiyorum. Anadolu'nun kılcal damarlarına kadar inerek gözlem yapıyorlar. İnşallah sürecin sonunda tüm milletimiz kazanacak" ifadesini kullandı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz