Yeni Anayasaya'ya dört partiden tam destek

Meclis’teki dört siyasi partinin liderleri Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yeni anayasa için süre uzatımı konusunda anlaştılar.

Yeni Anayasaya'ya dört partiden tam destek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’la görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Çiçek konuşmasında, “Yeni anayasanın artık bir zorunluluktur ve bu artık toplumun beklentisidir” dedi.

Ayrıca Çiçek, “Biz şu anda yeni bir anayasa hazırlığını sürdürmek zorundayız. Yeni anayasanın hazırlanması için dört parti de aynı fikirde” açıklamasını yaptı.

TBMM Başkanı ayrıca, “Siyasi partilerle uzlaşarak yeni anayasayı hazırlayacağız. Herkesin bu konuda fedakarlık yapmasını bekliyoruz ve bu amaçla haftada beş gün çalışma kararı aldıklarını” bildirdi.

12 Eylül 1980 darbesi sonrasında hazırlanan sıkıyönetim anayasasının bugün birey hak ve özgürlükleri ihtiyacını karşılamadığından sık sık eleştirilmektedir. Yeni anayasa için Ak Parti’nin öncülük ettiğini ve bunun sözünü 2002’de ilk iktidara geldiğinde verdiğini belirterek, 2011 parlamento seçimlerinden sonra da bu sözünü yinelemiştir.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM’deki her siyasi partiden üç üye seçilmesiyle oluşuyor. Komisyon ilk olarak 2011 ortalarında çalışmalarına başladı ve toplumun farklı kesimlerinden fikir almaya başladı.

Kılıçdaroğlu da Cemil Çiçek’le yaptığı toplantı sonrası gazetecilere demeç verdi. Kılıçdaroğlu; “Yeni anayasa çalışmalarının devam etmesi için partisinin de destek vereceğini” bildirdi.

Kılıçdaroğlu ayrıca, Türkiye’nin yeni bir anayasaya şiddetle ihtiyacı olduğunu vurguladı.

“Türkiye’nin uygar ülkeler seviyesine ulaşmak ve ülkede hukukun üstünlüğünü sağlamak için Anayasa’nın değiştirilmesi gerekir. Hepimiz daha özgürlükçü bir anayasa istiyoruz. Bizler ayrıca Türkiye’nin demokratik ve özgürlükçü bir anayasa ile idare edilme arzusunu Meclis Başkanı’ndan duyduğumuz için ayrıca mutluyuz” açıklamasını yapan Kılıçdaroğlu, “Uzlaşma komisyonu yeni bir anayasa için çalışıyor” dedi.

BDP Başkanı Demirtaş ta, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Yeni anayasa çalışması için zaman sorunu olmamalı, bu 1-2 yıl da olabilir.” Dedi. Demirtaş ayrıca, BDP olarak yeni ve özgürlükçü bir anayasayı desteklediklerini ve bu konuda her türlü desteği vereceklerini belirtti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, “Yeni anayasa çalışmalarını bloke etmek, Türkiye için üzücü sonuçlar doğurabilir. Bizler MHP olarak her türlü desteği vereceğiz” açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz