Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi: Tek adam rejimini göndermeye geliyoruz

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi, Seçim Beyannamesi’ni açıkladı. Kadınların örgütlü mücadelesinin süreceği ifade edilirken, “Bu iktidarı birlikte değiştireceğiz” denildi.

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi: Tek adam rejimini göndermeye geliyoruz

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kadın Meclisi, 14 Mart’ta gerçekleştirilecek seçimlere dair Kadın Beyannamesi’ni, Ankara’da açıkladı. Kürtçe “Dîsa jin, dîsa jiyan”, Türkçe ise “Buradayız kadınlarla değiştireceğiz” sloganıyla seçim kampanyasının startını veren Yeşil Sol Partili kadınlar, Seçim Beyannamesi’ni de Kürtçe ve Türkçe hazırladı.

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, “Bugün bu kürsü sizin, bu beyanname sizin, bu seçimler sizindir. Bu seçimlerde elde edeceğimiz başarı sizin, yeni yüzyıl sizin, zafer sizindir. Şimdi büyük direnişimizi; görkemli mücadelemizi büyük değişime, yeniden inşaya ulaştırma zamanıdır” ifadelerini kullandı. Kadın beyannamelerinin kadınların yıllardır mücadelesini yürüttüğü kadın hak ve özgürlüklerinin, demokrasinin, eşitlik ve adaletin beyannamesi olduğunu söyleyen Buldan şöyle devam etti:

“Beyannamemiz Deniz Poyrazların ve onun yoldaşlarının mücadele beyannamesidir. Saçlarını direniş bayrağı yapan İranlı kadınların, Urfa'da adalet için direnen Emine Şenyaşar’ın, Afganistan’da imha uygulamalarına direnen kadınların ve dünyanın dört bir yanında ataerkil ve faşizm zulmüne karşı direnen bütün kadınların onurlu mücadelesinde ortaklaşıyoruz. Ve onların bu iktidardaki zihniyet ortaklarına 14 Mayıs seçimlerinde kadınlar olarak meydan okuyoruz. Kadın mücadelemize karşı geliştirilen kumpaslara karşı kendi seçeneklerimizi yaratarak ilerleyişimize devam ediyoruz. O nedenle önümüzdeki seçimleri Yeşil Sol Parti ile karşılıyoruz. Seçimlere Emek ve Özgülük İttifakımızla, kadın ittifakımızla, tüm ezilenlerin güçlü ittifakıyla giriyoruz.”

‘HALKIMIZA YAŞATILAN BÜTÜN SALDIRI, BASKI VE YIKIMLARIN HESABINI SORACAĞIZ’

AK Parti iktidarının 20 yıldır kadınlara her türlü şiddet biçimini, ağır yoksulluğu, eşitsiz yaşamı reva gördüğünü söyleyen Buldan, “Siyasetiyle, yargısıyla, bürokrasisi ve kirli medyasıyla kadınlara karşı her türlü suçun kapılarını sonuna kadar açtılar. Unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu iktidar yakın zamanda meydana gelen depremlerde hem bu ülkeye hem kadınlara yüzyılın felaketini yaşattı. Kadınları kendi yarattıkları enkazın altında bıraktılar. Canını kurtarabilenleri bir çadıra, bir yudum suya, bir plastik kaba muhtaç ettiler. Kadınları muhtaçlığa, çaresizliğe, acıya ve yasa mahkûm edenleri asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Yaşattıkları bütün bu acıların, ihmallerin ve yıkımın hesabını kesinlikle soracağız” dedi.

‘BU İKTİDARA EN GÜÇLÜ CEVABI BİZ KADINLAR VERECEĞİZ, İKTİDARI GÖNDERECEĞİZ’

Kadınların kazanılmış tüm haklarını korumak ve geliştirmek, 6284 No’lu yasayı dokunulmaz hale getirmek, İstanbul Sözleşmesi'ni etkin bir şekilde uygulamaya koymak için geldiklerini söyleyen Buldan şöyle devam etti:

"Kadınlara karşı daha çok suç, daha çok suçlu yaratmanın antlaşmalarını yaparak, kadına yönelik şiddeti imzaladıkları protokollerle güvence altına alarak, kadın düşmanı ittifaklarını kuranlara kadınlar olarak asla geçit vermeyeceğiz. Biz kadınlar iyi biliyoruz ki 14 Mayıs seçimleri kadınlar için salt bir iktidar seçimi değildir. 14 Mayıs'ta kadınlar açısından bir rejim oylaması yapılacaktır. Bu nedenle; kendi varlıklarını kadınların yokluğu üzerinde kurgulayanlara karşı 14 Mayıs seçimlerinde en güçlü cevabı biz kadınlar vereceğiz. İktidara demokrasi ve insan hakları vaatleri ile gelmişlerdi, kadın düşmanı politikaları ve ittifaklarıyla da gidecekler. Onları biz kadınlar göndereceğiz. Kadınlar değişim ve dönüşümün, yeniden inşanın kurucu gücüdür.”

KILIÇGÜN UÇAR: KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİYLE YENİ YAŞAMI İNŞA EDİYORUZ

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ise kadın özgürlük mücadelesini yükselterek yeni yaşamı tüm kadınlarla inşa ettiklerini ifade ederek, bütün kadınları Yeşil ve Sol Parti’ye davet etti. “Yeşil Sol Parti, erkek egemen iktidarlara karşı demokratik, ekolojik, özgürlükçü, eşitlikçi bir yaşamın inşasının adresidir. Demokratik cumhuriyetin adresidir. Bütün kadınları bu adreste buluşmaya ve kadın iradesiyle yeni yaşamı kurmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullanan Uçar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz kadınlar, ne kadın düşmanı Cumhur İttifakına ne de restorasyoncu eril muhalefete muhtaç değiliz. Yola çıktığımız 3. Yol, kadınların emeğiyle başka bir merhaleye ulaştı ve kadınların emeğiyle kazanıp bu cumhuriyeti demokratikleştireceğiz. Eşiğinde olduğumuz yüzyıl, geçen yüzyılın ve cumhuriyetin muhasebesini yapmayı gerekli kılıyor. Kadınlar, gençler, halklar, inançlar adına bu toplumda ötekileştirilenler adına gereken bir muhasebedir bu. Dileğimiz, umudumuz, mücadelemiz bütün bu muhasebenin ardından daha demokratik ve katılımcı, çoğulcu cumhuriyeti inşa etmek. Biz kadınların yürüyüşü, çoktan bunun startını verdi. Biz de bugün buradaki dayanışma ile demokratik cumhuriyeti nihayete kavuşturmak ve kadınların daha özgür bir biçimde yaşayacağı bir yüzyılı ve cumhuriyeti birlikte inşa etmek istiyoruz.”

‘TEK ADAM REJİMİNİ GÖNDERECEĞİZ’

“Türkiye’de Kürt sorunu değil Kürt gerçeği vardır. 2013 yılından beri çözüm iradesinin hiç tükenmediğini ve biz kadınların emeğiyle de daha da yükseleceğine, demokratik bir çözümün gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Bütün kadınları çözüm ve barış iradesini yükseltmeye çağırıyoruz” diye konuşan Uçar, erkek egemen zihniyete karşı örgütlenmeye devam ettiklerini belirterek, “Tek adam rejimini göndereceğiz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Erkek devlet şiddetine karşı, birbirimizin hayatları için bizler kadın özgürlüğü ve eşitliğini savunan partiyiz. Emeğimizin sömürüsüne karşı, bizler emeğin özgürlüğünü ve adaletini savunanlarız. Kadınları yok sayanlara karşı, biz kadınlar vardık, varız, var olacağız sözünü yükseltenleriz. Kimliklerimizle, renklerimizle, her yerdeyiz. Sevdiklerimizi, yaşamlarımızı bizden çalan, afet döneminde ölümden başka bir şey sunmayan rantçı ve talancı bu iktidardan hesap sormak için biz varız, biz geliyoruz. Kadın dayanışmasıyla birbirimize yaşam olduğumuz bu acı süreçte tüm kadınların yaşam hakkı için hesap sormaya geliyoruz. Söz veriyoruz, buradayız! Bu hesabı birlikte soracağız, bu iktidarı birlikte değiştireceğiz. “

Kaynak: Diyarbakır Söz