1 Aralık Dünya AIDS Günü

Sağlık Bakanlığı'nın 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin, risk altında olduğu uyarısı yapıldı.

1 Aralık Dünya AIDS Günü

Toplantıda konuşan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, Türkiye'nin yürüttüğü çalışmaları anlattı. Hastalığın önlenmesine yönelik kısa, orta ve uzun vadeli strateji planları hazırlandığını bildiren Torunoğlu, gönüllü danışmanlık ve test merkezlerini yaygınlaştıracaklarını ifade etti.

HASTALAR TOPLUMDA DAMGALANIYOR

Hastaların hala toplumsal yaşamda ayrımcılığa maruz kaldığını, ancak hastalığın dokunma ve yakın temas gibi yollarla bulaşmadığını vurgulayan Torunoğlu, ''Hastaların damgalanması hala büyük bir sorun. Eskiden AIDS belirli bir kesimin hastalığı olarak bilinirdi, ama şimdi eşlerinin virüsü taşıması nedeniyle ev kadınlarında bile bu hastalık görülüyor'' dedi.

Torunoğlu, risk grubundaki, damar içi uyuşturucu kullananlar, eşcinsel erkekler, seks çalışanları, cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler ile mültecilere ulaşmakta zorlandıklarını söyledi.

EN AZ 3 İLAÇ

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Gökengin de virüsün kolay bağışıklık geliştirmesi nedeniyle hastaların tedavisinde en az 3 ilaç kullanılması gerektiğini belirtti.

Hastaların yaşam boyu ve düzenli tedavi almalarının şart olduğunu dile getiren Gökengin, ''Virüs taşıyıcılarının AIDS hastası olmaması için erken tanı ve tedavi çok önemli. Hastalık aşamasına geçen hasta sayısı giderek düşüyor, ama yine de geç tedaviye başladığı için kaybettiğimiz hastalar oluyor'' şeklinde konuştu.

TÜRKİYE RİSKLİ BÖLGEDE

BM Temsilcisi Ela Aktürkoğlu ise dünyada AIDS ile yaşayan 34 milyon kişi bulunduğunu, bunların 30,7 milyonunun yetişkin olduğunu söyledi. Yetişkin hastaların 16,7 milyonunun ise kadın olduğunu dile getiren Aktürkoğlu, geçen yıl AIDS'ten 1,7 milyon kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Dünyada hastalığın Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde artış gösterdiğini, Türkiye'nin bu bölgelerde köprü görevi görmesinden dolayı risk altında olduğunu anlatan Aktürkoğlu, bu bölgelerde hastalığın 2005-2011 yılları arasında yüzde 21'lik artış gösterdiğine dikkati çekti.

Kaynak: Diyarbakır Söz