6 saatten az uyumanın zararlarına dikkat!

Uykunun hayati önemi ve yetersiz uyku almanın potansiyel zararları konusunda uyarılarda bulunan Uzman Psikolog Selin Erekli, uyku düzenine dikkat edilmesinin sağlıklı bir ömür için kritik olduğunu belirtiyor.

6 saatten az uyumanın zararlarına dikkat!

Uyku, genel sağlık ve yaşam kalitesi için hayati öneme sahip bir süreçtir. Uyku konusunda bilgi veren Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli, uyku süresinin yetersiz veya düzensiz olmasının bir dizi olumsuz etkiye neden olabileceğini vurguladı. Erekli, 6 saatten az uyku almanın potansiyel zararlarını 7 maddede özetledi:

KONSANTRASYON VE DİKKAT AZALMASI

Uyku eksikliği, bilişsel işlevlerde bozulmalara yol açabileceği gibi, konsantrasyonun azalması, dikkat eksikliği ve hafıza sorunlarına benzer problemler ortaya çıkabilir.

FİZİKSEL VE ZİHİNSEL PERFORMANS AZALMASI

Uykusuzluk, fiziksel performansı ve reaksiyon sürelerini etkiler ve bu durumda da günlük aktivitelerde ve çalışmada performans düşüklüğüne neden olabilir.

DUYGU DURUM BOZUKLUKLARI

 Uyku eksikliği, stres, gerginlik, irritabilite ve duygu durum değişiklikleri gibi duygusal sorunlara yol açabilir. Kronik uykusuzluk, depresyon ve anksiyete riskini artırabilir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIFLIĞI

Uyku, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan bir zamandır. Yetersiz uyku ise bağışıklık sistemini zayıflatabildiği gibi enfeksiyonlara karşı da vücut direncini azaltabilir.

METABOLİZMA PROBLEMLERİ

 Uyku eksikliği, insülin direnci, tip 2 diyabet riski artırabilir. Aynı zamanda, iştahı artırabilir ve kilo alımına neden olabilir.

KALP SAĞLIĞI SORUNLARI

Uyku eksikliği, hipertansiyon, kalp krizi ve inme riskini artırabilir. Uyku düzensizlikleri, kalp ritim bozukluklarına da yol açabilir.

BİLİNÇALTI ETKİLER

Uykusuzluk, bilinçaltı etkilerle birlikte gelir. Bu, hızlı göz hareketleri (REM) uykusu sırasında rüyaların gerçekleşmesini ve bu sürecin bozulmasını içerir. Bu durum, zihinsel sağlığı etkileyebilir.

Uyku süresinin bireyden bireye değişebilecek bir ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Erekli, bu sürenin sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve günlük aktivitelerde etkili bir şekilde performans göstermek için önemli olduğuna dikkat çekerek uyku düzeninin genel sağlık ve refahı artırabileceğini ifade etti. 

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler