Altın Uykunun Sırrı

Toplumun çoğu bireyi uykusuzluktan şikayetçi. Dolayısıyla sık uyanma kaynaklı halsizlikle beraber birçok rahatsızlıktan da mağdur. ABD’li bilim insanlarının uyku üzerine yaptıkları son araştırma ve çalışmalar ise son derece şaşırtıcı. Altın uykunun sırrı nedir? Bakın Neymiş?

Altın Uykunun Sırrı

Kaliteli bir uyku için çeşitli araştırmalar yapan bilim insanlarının kapısı en çok Doğulular tarafından kullanılan yorgana çıktı. Kalın ve ağır olan yorganların, uykunun vazgeçilmezi olduğu bilim insanları tarafından tespit edildi. İşte haberin detayları...

Altın uykunun sırrı nedir?

Amerikalı Bilim insanları, uyku hallerini araştırdıkları bir çalışmada ilginç bir sonuca imza attı. Özellikle Doğuluların ve Güneydoğuluların daha çok kullandığı kalın yorganın insan sağlığına ve uykuya olumlu etkilerini ortaya çıkardı. Bilim insanları, dünyada Uzakdoğu ülkelerinde de sıklıkla kullanılan bu yorganların sağladığı faydalara altın uyku adını verdi.

Bilim insanları yorganları araştırdı!

Altın Uykunun Sırrı

Bilim insanları, son yıllarda insanların kaliteli uyku uyuyamadıklarını tespit etti. Hastanelerdeki şikayetlerin çoğu, insanların kaliteli uyku çekemediklerinden dolayı ortaya çeşitli hastalıkları da ortaya çıkarıyor.
Araştırmalarda hastalıkların kaynağı olan uykusuzluk sorunun, aslında yıllardır Doğu ve Güneydoğu Anadolu insanlarında görülmediği ifade edildi. Bunun nedenin ise uyku sırasında kullanılan kalın yorganlar olduğu tespit edildi.

Yorgan uykuyu nasıl kaliteli yapar? 

Bilim insanlarının araştırmaları sonucunda, kullanılan yorgan ağırlığının insan vücudunu dinginleştirdiği saptandı. Kemiklerde artan sıcaklık melotinin hormonunu tetikliyor. Bu hormon arttıkça da beyine iletkenlik ve sinir sisteminle uyuşukluk meydana getiriyor.

Kişinin uykusu, yorganın verdiği ağırlıkla beraber ağırlaşıyor. Yani bir nevi kaliteli uykunun sırrı ağır yorganlarda. Bilim insanları uyku hali ağırlaşan kişilerin, REM uyku sonrası hızlı bir şekilde uykuya daldıklarını ifade etti. Bu durum, sadece Doğulular değil aynı zamanda yaylada yaşayan insanlarda da aynı uyku kalitesi görülmüştür. Öte yandan bilim insanları, kaliteli bir uyku için kafeinden uzak durulması gerektiğini ve özellikle akşam yemeğinden sonra kafein tüketilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz