Görüş Bildir

Alzheimer da erken teşhisle tedavi edilebilecek

Alman bilim adamları, kişinin ileri yaşlarda beyinsel işlevlerini yitirme riski taşıyıp taşımadığının basit bir testle yıllar öncesinden belirlenebileceğini ileri sürdü.

Alzheimer da erken teşhisle tedavi edilebilecek

"Science" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Alzheimer, bunama gibi beyin dokularında yıkımına neden olan hastalıklara yakalanma riski yüksek olanların bazı hücrelerinde işlev kaybı yıllar öncesinden başlıyor.

Bonn'daki Alman Nörodejeneratif hastalıklar Merkezi'nde yapılan araştırmaya 18 ila 30 yaşlarında çok sayıda gönüllü katıldı. Çalışma sırasında belirli beyin hücrelerinin işleyişini görmek için katılımcılardan sanal bir labirentte yollarını bulmaları istendi.

Araştırmayı yöneten Lukas Kunz, yüksek risk grubundakilerin mekansal algıdan sorumlu beyin hücreleri yeterince işlev görmediği için labirent testinde diğerlerinden farklı bir yol izlediğini gözlemlediklerini söyledi.

Kunz, "Elde ettiğimiz sonuçlar, bunama, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara bakış açısını tamamen değiştirebilir ve teşhisle tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olabilir" dedi.

İlk kez 1906 yılında Alman bilim adamı Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olan Alzheimer hastalığı için hala etkili bir teşhis ve tedavi yöntemi bulunmuyor.

Hastalığı önlemek ya da tedavi bulmak için yapılan araştırmaların büyük bir kısmı sonuçsuz kaldı. Araştırmalarda, belirtilerin genellikle hastalığın başlangıcından sonraki 10 yıl içinde ortaya çıktığı ve hastaya teşhis konulduğunda da tedaviye çok geç kalındığı için başarısız olduğu sanılıyor.

Dünyada yaklaşık 50 milyon Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. 2050 yılına kadar bu sayının 135 milyona yükselmesi bekleniyor.

Kaynak: AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi