Anne adaylarına şeker testi uyarısı

Anne adayları için yapılan uyarıda gebeliğin 20-24. Haftalarında mutlaka gebelik şeker yükleme testi yaptırmaları istendi.

Anne adaylarına şeker testi uyarısı

Anne adaylarının gebeliğin 20 – 24. haftalarında gebelik şeker yükleme testini yaptırmaları gerektiği hatırlatıldı. Bu şekilde bebeğin sağlık durumu ve annenin sağlığında bebeği etkileyen durumların var olup olmadığını öğrenmede faydalı oluyor.

 Halk arasında gebelik ya da hamilelik şekeri olarak bilinen gestasyonel diyabet, şeker hastalığı olmayan bir anne adayında da oluşabiliyor. Ancak hamilelikte yaptırılan şeker yükleme testiyle anne ve bebekte oluşabilecek birçok sağlık problemi önceden tespit edilebiliyor

Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cengizhan Kolata, “Şeker yükleme testi sırasında vücuda şeker yüklenmesi, sağlıklı bünyelerde hem bebek hem de anne için sakınca teşkil etmez. Çünkü vücutta şeker testi sırasında yüklenen kan şekerini dengeleyen ve kısa sürede normal seviyeye düşüren bir mekanizma vardır” diyor. Hamilelik döneminin 24. ve 28. haftalarında yapılacak şeker yükleme testiyle gebelik şekeri tespit edilebilir. Bebekte oluşabilecek sorunlar; organ anomalileri, büyüme gelişme geriliği ve yeni doğan solunum problemleridir. Tanı koyulduktan sonra kan şekerinin hedeflenen seviyelerde tutulabilmesi için anne adayına diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi planlanmalıdır.

Kaynak: Diyarbakır Söz