Anne ve babalar bu uyarı sizlere: Meyve yedirirken dikkatli olun!

Yaz aylarında çocuklarda nefes borusuna kaçan yiyecek vakasında artış yaşandığı, anne ve babaların meyve yedirirken dikkatli olmaları gerektiği bildirildi.

Anne ve babalar bu uyarı sizlere: Meyve yedirirken dikkatli olun!

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, yazın dış dünyayla daha ilgili olunmasının da bu olaylarda daha etkili olduğunu dile getirdi.  Yutulan meyve ve cisimlerin nefes borusuna kaçma vakalarının 6 ay ve 3 yaş arası çocuklarda daha sık görüldüğünü ifade eden Cevit, "Cisim büyükse, solunum yollarını tıkamışsa, ses tellerinde takılı kalırsa bu durum ölümle bile sonuçlanabilir. Aile böyle bir durumda özellikle boğaza kaçan ve görünen cismi çıkarabilir. Ancak cisim gözükmüyorsa kesinlikle çıkarılmaya çalışılmamalı. Çünkü cisim daha geriye gidebilir çocuğun ölümüne neden olabilir" dedi.

Yatırarak yedirmeyin!                                 

Çocukların koşup oynadığı, neşeli zamanlarında ailelerin yemek yedirmeyi tercih ettiğini ancak bunun yanlış bir davranış olduğunu aktaran Cevit, "Çocukların bir yere oturtulup yemek yedirilmesi, yedirilenlerin nefes borusu ya da akciğere kaçmasırı önler" dedi. Yatırılarak beslenen çocuklarda kulak iltihabı riskinin de oluştuğuna dikkati çeken Cevit, yatırarak beslenmeyi kesinlikle önermediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

Kaynak: Diyarbakır Söz