Görüş Bildir

Aşırı çay ve kahve göz kurutuyor!

Gözyaşımızın göz sağlığımız açısından çok büyük önem taşıdığını biliyor muydunuz? İçindeki koruyucu maddelerin göz yüzeyi için bariyer oluşturduğunu ve gözyaşı azaldığında gözün savunma mekanizmasının bozulmaya başladığını? Peki ya gözyaşı üretiminde azalmaya yaz faktörleri, klimalı ortam, göz makyajını temizlememe hatta sıvı ihtiyacınızı su yerine çay ve kahve ile karşılamanın da yol açabildiğini?

Aşırı çay ve kahve göz kurutuyor!

Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Evren Baca, yaz aylarında gözyaşı kuruluğu şikayetinin artış gösterdiğini belirterek “Gözyaşı kuruluğu; gözlerde batma, yanma, kızarıklık, acıma, kaşıntı ve bulanık görme gibi şikâyetlere neden oluyor. Dış etkenler göz kuruluğu oluşumunda en önemli nedenler. Ancak az su tüketip sıvı ihtiyacını bir de çay ve kahve ile karşılamak da göz kuruluğuna davetiye çıkarıyor” diyor. Basit önlemler alarak, körlüğe kadar gidebilecek ciddi sorunları önlemenin mümkün olacağını vurgulayan Dr. Evren Baca, şikayetlerin devam etmesi halinde ise zaman kaybetmeden uzmana görünmek gerektiğini söylüyor. Dr. Evren Baca, göz kuruluğuna yol açan 10 etkeni ve alınabilecek önlemleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Klimalı ortam

Klima, ortamdaki nem oranını düşürdüğü için gözleri kurutuyor. Rezidans tipi binalarda bu problem daha sık karşımıza çıkıyor. Bu durumda klima sisteminin nem düzenleyici tipte olması veya ortamın ayrıca neminin artırılması gerekiyor. Buna rağmen şikayetiniz devam ederse suni gözyaşı ile gözün nemini takviye edebilirsiniz.

Güneş

Güneş ultraviyole nedeniyle göz yapılarına zarar verebiliyor. Isı nedeniyle gözyaşının çabuk buharlaşmasına neden olmasının yanında, ultraviyole ışınları katarakt ve sarı nokta hastalığına da neden oluyor. UV blokajlı güneş gözlüğü kullanmak çok önemli. Ayrıca şapka kullanımı da gerek yetişkin gerekse çocuklarda ihmal edilmemeli.

Deniz ve havuz

Tuzlu su, göz yüzeyinin ve gözyaşı doğal yapısının bozulmasına neden oluyor. Havuz ise klor nedeniyle daha da zararlı. Klor göz yüzeyine toksik etki yapıyor. Denize veya havuza girerken mutlaka gözlük kullanın. Gözde kızarıklık ve çapaklanma olursa mutlaka bir göz doktoruna başvurun.

Rüzgar

Yaz aylarında esen rüzgar serinlememizi sağlayıp bizi rahatlatırken gözlerimizi kurutuyor. Gözyaşı buharlaşıyor. Geniş çerçeveli gözlükle gözlerinizi koruyabilir, suni gözyaşı takviyesiyle nemlendirebilirsiniz.

Kahve ve çay

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Evren Baca “Bol su içmek göz kuruluğunu önlemede büyük fayda sağlıyor. Özellikle buharlaşmanın yoğun olduğu ve göz kuruluğunun arttığı yaz döneminde yeterli sıvı tüketmemek, sıvı ihtiyacının çay ya da kahve karşılanabileceğini düşünmek, göz kuruluğunu artırarak göz sağlığına da zarar veriyor” diyor.

Tozlu ortam

Toz; kuru ve rüzgarlı havada göz yüzeyine yapışıp çizilmelere, enfeksiyonlara neden olabiliyor. Göze toz kaçması durumunda bol su ile yıkayın, gözleri asla ovuşturmayın, yıkamaya rağmen batma devam ederse hemen bir hekime başvurun.

Kontakt lens

Kontakt lensler gözlüğe alternatif olarak bazen de sadece kozmetik olarak kullandığımız konforu yüksek, görüşü rahatlatan materyaller. Ancak gözde kornea refleksini azaltarak ve gözyaşı buharlaşmasını da artırarak göz kuruluğuna neden olabiliyor. Yaz aylarında daha çok günlük lens kullanın. Kullanma kurallarına mutlaka uyun. Lensinizi çıkarmadan uyumaktan kaçının. Lensle uyumlu suni gözyaşı damlalarıyla gözün nemini takviye etmek de önemli.

Bilgisayar

Günümüzün vazgeçilmezleri bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar göz sağlığımızı tehdit ediyorlar. Uzun süre ekrana bakmak gözleri kurutuyor. Ekran başında çalışırken gözlerin dinlenmesi ve ıslanması için göz kırpma sayınızı artırın ve 20 dakikada bir 20 saniye gözünüzü ekrandan uzaklaştırın.

Makyajlı uyumak

Göz makyajı kapak kenarındaki kanalları tıkayarak gözyaşının yapısının bozulmasına ayrıca enfeksiyonlara zemin hazırlıyor. Her gece makyajın göze uygun bir ürün ya da temizleme mendilleri ile temizlenmesi şart. Göz kapağı hijyeni için de göz yakmayan bebe şampuanları ve ılık suyla kirpik diplerini temizleyebilir ya da eczanelerde kirpikler için özel üretilmiş şampuanlar ve temizleme mendilleri kullanabilirsiniz.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi