Bahar hastalığından kendinizi koruyun!

Bu dönemlerde insanların bağışıklık sistemi zayıfladığı için grip, nezle, soğuk algınlığı vakalarında artış yaşanır. Amerika’da bir yılda soğuk algınlığı nedeniyle okul ve iş günü kaybı: 150 milyon gün, maliyeti ise 20 milyar dolar… Peki bahar hastalıklarından korunmak mümkün mü? Aile Hekimi Dr. Alparslan Tekiner bahar hastalıklarından korunmanın yöntemlerini açıkladı.

Bahar hastalığından kendinizi koruyun!

Nisan ayıyla birlikte bahar artık kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Kışın kasvetli, soğuk havası yerini bahar esintisine bırakırken doğada mikrop yayılımı da artar. Bu durumlarda bağışıklık sistemini güçlendirmek; vücudun enfeksiyonlara ve dış uyaranlara karşı daha dirençli olmasını sağlamak için önemlidir. Aile Hekimi Dr. Alparslan Tekiner bahar hastalıklarından korunmanınbu konuda bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN GÜÇLENMESİ

Küresel iklim değişimi doğayı, doğanın bozulan dengesi de bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkiliyor. Hava sıcaklığındaki ani ısı değişimleri insanları soğuk algınlığı, grip ve diğer bahar hastalıklarına karşı hassaslaştırıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirecek önlemler almak sağlıklı kalmanın önemli yollarından biri olma özelliğini taşıyor.

NEDEN BAHAR AYLARINDA GÜÇLENİR?

Mevsim geçişlerinde hastalık yapan mikropların doğada yayılımları artar. Bir sıcak bir soğuk olan değişken hava koşulları kişilerin bağışıklık sistemlerini zayıflatır. Zayıf bağışıklık sistemi de hastalıklara karşı zemin hazırlar. Çünkü güçlü bağışıklık sistemi, bizi hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı korur ve onlarla savaşır. Bağışıklık sistemi zayıfladığında bu savaşta başarısız olunduğu için mikroplar hastalıklara yol açar. Mevsim geçişlerinin yaşandığı dönemlerde vücut bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, günlük beslenmeyi desteklemek amacıyla Ekinezya, Mürver, Propolis gibi doğal ürünlerin ve Çinko, C vitamini gibi vitamin ve mineral kombinasyonlarının kullanılması birçok uzman tarafından önerilmektedir.

GRİP, NEZLE, SOĞUK ALGINLIĞININ ZARARI

Mevsim geçiş dönemlerinde grip, nezle, soğuk algınlığına sebep olan ‘virüs’ denilen mikroplar çok yaygındır ve çok çabuk bulaşır, özellikle risk gurubunda bulunan kişiler için tehlikelidir. Bebekler, 65 yaşın üzerinde olan kişiler, astım dâhil kronik akciğer hastaları, kalp ve böbrek hastalıkları olanlar ve bağışıklık sistemini zayıflatan ilaç kullanan hastalar risk gurubundadır. Risk grubundaki kişiler için grip öldürücü olabilir. Rinit, astım gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Kronik hastalığı olanlarda bu enfeksiyonlar başka büyük enfeksiyonları tetikleyebilir.

KORUNABİLMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Hastalıktan korunmanın yolu vücut direncinin ve bağışıklık sisteminin en iyi durumda olmasıdır. İyi beslenmek, dinlenmek, stresten uzak durmak ve sigara içmemek önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bağışıklık artırıcıları özellikle salgın dönemlerinde kullanmak çok yararlıdır.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN?

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi kişinin kendisini daha iyi hissetmesini, iyi görünmesini, enerjisini daha iyi kullanmasını sağlar. Enfeksiyonlardan, kanserden ve çevresel zararlardan korur. İmmun sistemini zayıflatan faktörlerden kaçınmak (stres, dengesiz beslenme vs.), pozitif olmak, alkol ve sigara tüketiminden uzak kalmak, dengeli ve düzenli beslenmek, spor yapmak bağışıklık sistemini destekler. Ama zaman zaman bu destekler de yetersiz kalır ve dışarıdan bağışıklık sistemimizi güçlendirici yardımlar (takviyeler) da almak gerekebilir.

Kaynak: Diyarbakır Söz