Bahar sebzesi kenger tezgahlarda

Baharın gelişi ile beraber doğada kendi kendine yetişen kenger (kereng), semt pazarlarında yerini aldı. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen kenger, birçok şekilde tüketiliyor.

Bahar sebzesi kenger tezgahlarda

DİYARBAKIR - Baharın yüzünü göstermesiyle beraber bölgenin birçok yerinde yetişen ve nefis bir tada sahip olan kenger (kereng) pazarlardaki yerini almaya başladı. Yaklaşık iki ay boyunca bulunabilen kenger, genellikle yumuşak topraklarda, düzlüklerde ve nadasa bırakılan tarlalarda yetişiyor. Kendiliğinden doğanın bir nimeti olarak yetişen kengerin, turşu ve yemeği yapılabiliniyor.

Bahaz sebzesi kenger satışta

Köylerde yaşayan vatandaşların levye ve ucu sivrilmiş sopalarla toprağın altından çıkardığını belirten pazarcı Yaşar Oner isimli yurttaş, kenger sezonunun başladığını ve bu sezonda sadece kenger satışı yaparak, geçimini sağladığını ifade etti. Kengerin Karacadağ köylerinden Diyarbakır merkezdeki pazarlara getirildiğini aktaran Oner, yurttaşların sebze haline getirdiği kengeri alarak pazarlarda sattıklarını dile getirdi. Oner, "Kenger bahar yemeklerinden biridir. Kengeri herkesin yemesi ve tatmasını tavsiye ederim. Çok faydalı ve doğal bir sebzedir. Karın erimesiyle toprak altından yetişiyor, herhangi bir şekilde ekilmiyor. Bize gelen kenger genellikle Karacadağ dağlarında toplanılıp, getiriliyor. Şimdi yeni çıktığından dolayı ve az olduğundan dolayı fiyatı yüksek, kilosunu 4 TL'ye satıyoruz. Bu fiyat daha sonra düşüyor. Kenger yılın bu zamanlarında çıkıp, yaklaşık 2 ay sonra da bitiyor" diye belirtti.

İnsan sağlığı için faydaları

Ölen yandan insan sağlığı için birden çok faydası olan kengerin faydaları saymakla bitmiyor. Kenger, tüketildiğinde vücuttaki krampların çözümüne yardımcı oluyor. Hazımsızlığı giderip, sinirleri güçlendiriyor. Migren hastası olanlara da iyi gelen kenger, aynı zamanda kanın temizlenmesini sağlıyor. Vücuda rahatlık veren kengerin, mekansal ve mevsimsel nedenlerden dolayı yüz felcini önlemede de faydası var.

Kengerin tüketilmesi

Birçok faydası olan bu doğa harikası sebzenin dikenleri ayıklanıp temizlendikten sonra yenilebiliyor. Yine temizlenip yıkandıktan sonra yağda kızartılarak, yumurtalı veya yumurtasız kavurması yapılabilir. Temizlenip yıkanan kengerler, bir hafta suda bekletildiğinde turşu olarak tüketilebilir.

Kaynak: Diyarbakır Söz