Görüş Bildir

Baş dönmesini ciddiye alın

Kulak burun ve boğaz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özkırış, her 5 kişiden en az birinin baş dönmesi sorunu yaşadığını söyledi. Özkırış, “Baş dönmesi sadece yaşam kalitesini azaltmıyor, aynı zamanda araç ya da bazı cihazları kullanırken kaza yapma riskini artırıyor.” dedi.

Baş dönmesini ciddiye alın
Özkırış, baş dönmesinin (vertigo) sebepleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili açıklama yaptı. Özkırış, şunları söyledi: "Baş dönmesi kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalıkların belirtisi olduğu için öncelikle asıl nedenlerin ortaya konulup tedavi edilmesi gerekir. Baş dönmesi eğer pozisyonel baş dönmesi ise bunun tedavisi Epley manevrası denen özel manevralar olup hekimin uygulayacağı bazı hareketlerle olmaktadır. Bu hareketler iç kulaktaki bazı partiküllerin yerine oturmasını sağlamaktadır. Hastaların ortalama yüzde 80’i ilaç tedavisine gerek kalmadan bu manevralarla tedavi edilebilir. Diğer nedenlerde ilaç tedavisi kullanmak gerekir.”

BAŞ DÖNMELERİNİ CİDDİYE ALIN “Baş dönmesi ve denge problemlerinin yüzde 85’i iç kulak kaynaklıdır.” diyen Doç. Dr. Özkırış, şu bilgileri verdi: “Kulak hastalıklarından kaynaklanan baş dönmelerinde, beraberinde bulantı kusma, kulakta dolgunluk hissi, kulak çınlaması, işitme azlığı, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler (nistagmus) saptanabilir. Ayrıntılı öykünün ardından dikkatli bir kulak burun boğaz ve nörolojik muayene yapılması gerekir. Hastalığın kulaktan mı yoksa nörolojik bir olaydan mı kaynaklandığı ortaya konulmaya çalışılır. Gerekli durumlarda odyometri (işitme ile ilgili) ve denge testleri, beyin görüntülemesi (tercihen beyin MR’ı) yapılır. MR beyin sapı ve beyin sapı-beyincik birleşim yerini, iç kulak yapılarıyla ilgili rahatsızlıkları daha ayrıntılı gösterir.”

                                        

Doç. Dr. Özkırış, “Dairesel bir hareket şeklinde algılanan baş dönmesi ile birlikte bulantı ve kusma yakınmaları olan hastaların çoğunda sorun iç kulaktadır. Bu nedenle baş dönmesi ortaya çıktığında öncelikli olarak bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulması önerilmektedir.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi