Görüş Bildir

Bayanlar dikkat! Diyabet hastasıysanız çocuk yapmaktan çekinmeyin

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, hamilelik döneminde bebekte herhangi bir sorun teşkil etmediği ortaya çıktı.

Bayanlar dikkat! Diyabet hastasıysanız çocuk yapmaktan çekinmeyin

Gelişen tıp olanakları sayesinde günümüz şartlarında diyabetli kadınların da çocuk sahibi olmaları mümkün. Sağlıklı bir gebelik için yaşam kalitesini artırmaya çalışmak, gebelikte bazı tetkikleri ihmal etmemek gerekir.

Emsey Hospital’dan Endokrinoloji Uzmanı Dr. Tayfun Garip, diyabetli kişilerin pankreas tarafından ya yeterli insülin üretilmediğini ya da üretilen insülin etki göstermediğini belirtti. Garip, “İnsülin üretilemiyorsa tip 1 diyabet, insülin etki göstermiyorsa ise tip 2 diyabet söz konusudur. Her iki durumda da kan şekeri yükselir. Bu duruma hiperglisemi adı verilir. Hiperglisemi iyi tedavi edilmediğinde büyük ve küçük kan damarlarını bozarak göz, böbrek ve sinir dokusunda tahribata yol açar; kalp krizi ve inmeye neden olabilir” dedi.

HAMİLELİKTE DİYABETİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Gebelik öncesinde tip 1 (insüline bağımlı) diyabeti olan hastanın, varsa insülin tedavisinin yoğunlaştırılması gerekir. Tip 2 diyabeti varsa da ağızdan alınan haplar kesilerek insülin tedavisine geçilmesi gerekir. Bebekte gebelik döneminde veya doğum sonrası ilk günlerde ortaya çıkması muhtemel durumların önüne geçilmesi için insülin tedavisi önerilen anne adaylarının bu tedaviyi korkmadan kabul etmeleri ve uygulamaları önemlidir.

GEBELİĞİN 24 – 28 HAFTASINDA DİYABET TESTİ YAPILMALI

Hiçbir şikayeti olmasa bile tüm anne adayları 24-28. gebelik haftalarında, diyabet gelişme riskinin en yüksek olduğu dönemde şeker hastalığı tarama testini yaptırmalıdır.

TEKRAR RİSKİ VAR! 

Dr. Garip, gebelik diyabetinin hamilelerde yüzde 2-4’ünde görüldüğünü belirterek, genellikle 24-28. haftalarında ortaya çıktığını söyledi. Garip, hastalığın sonraki gebeliklerde tekrarlayabildiğini belirtti.

DİYABET BULAŞICI MI? 

Anne tip 1 diyabetli ise, çocukta riski yüzde 2 kadardır. Annenin tip 2 diyabeti varsa, çocuğun riski yüzde 25 kadardır. Hem anne hem de baba tip 2 diyabetli ise bu risk yüzde 50’ye kadar yükselir.

DİYABET KİMLERDE GÖRÜLÜR? 

- Ailesinde diyabet hastalığı olan kişiler - Kilolu kişiler - 35 yaş üzerinde gebe olanlar - Daha önceki hamileliklerinde 4 kilogramın üzerinde bebek doğurmuş olanlar - Daha önceki gebelik sırasında gestasyonel diyabet olanlar gebelik diyabeti gelişmesi açısından risk altındadır. Gerekli testler için doktora danışmaları gerekir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi