Bel ve Boyun Fıtıklarında Ameliyatsız Tedavi

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (DEAH) bel ve boyun fıtıkları "Nükleoplasti" yöntemiyle ameliyat olmadan tedavi ediliyor.

Bel ve Boyun Fıtıklarında Ameliyatsız Tedavi

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (DEAH)   bel ve boyun fıtıkları "Nükleoplasti" yöntemiyle ameliyat olmadan tedavi ediliyor.

Beyin Cerrahi Uzmanı ve Başhekim Yardımcısı Dr. Abdurrahman Çetin, yaptığı açıklamada, Nükleoplasti disk (bel-boyun) fıtığı tedavisi için geliştirilmiş ameliyat dışı girişimsel bir yöntem olduğunu söyledi.

 Nükleoplasti'nin, anlam olarak diskin merkezinde yer alan jel kıvamındaki madde olan nükleus pulpozusun çıkarılması olduğunu belirten Çetin, şu bilgileri verdi:

BOYUN VE BEL FITIĞI

"Diskin dış yüzünü anulus adı verilen bir kemer sarar. Bel fıtığı bu kemerin açılması ve nükleusun dışarıya fırlayarak sinirlere baskı yapmasıyla oluşur. Nükleoplasti uygulaması disk olan bölgede kesik oluşturmayı gerektirmez. Bu işlem için özel geliştirilmiş bir iğne görüntüleme yöntemi eşliğinde diske yerleştirilir. Bu iğnenin içinden geçirilen bir elektrot disk içine ulaştırılır. Bu elektrot yardımıyla ısı oluşturularak diskin içindeki jel kıvamındaki madde çıkarılır. İşlem sırasında hasta yüz üstü yatar. Hastanın işlem sırasında rahatsızlık hissetmemesi ve gevşemesini sağlamak için yüzeysel uyutma yapılır. Bu şekilde hasta işlem sırasında Ağrı duymaz ve herhangi bir rahatsızlık hissetmez. Ayrıca işlemin yapılacağı bölgeye lokal anestezik ilaç yapılır. İşlem tamamen steril koşullarda ve tek kullanımlık malzeme ile gerçekleştirilir."

NEŞTERSİZ OPERASYON

 Çetin, operasyonu geçiren hastaların 48 saat dinlenmelerinin yanı sıra beli ve boynu zorlayan hareketlerden kaçınmaları uyarısında bulundu.

Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu da bir çok yeni yöntemi DEAH'ta gerçekleşmesinden mutlu olduklarını belirtti.

Günlük yaşamda bel boyun ağrıları çektiğini belirten çok insan bulunduğunu ifade eden Kurtoğlu, "Bu insanların çoğunda maalesef fıtık rahatsızlığı söz konusu. Hastanemizde uygulanmakta olan nükleoplasti yöntemini fıtık hastalarına öneriyorum. Yöntem ile hastalarımız bıçak altına yatmadan ağrılarından kurtulabilirler. Tüm hastalarımıza sağlıklı yaşam diliyorum" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz