Belediyelerden köylere sağlık atağı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve merkez Bağlar İlçe Belediyesi Ana Çocuk Sağlık Merkezi'nin yürüttüğü ortaklaşa bir programla köylerde sağlık taraması başlatıldı.

Belediyelerden köylere sağlık atağı

Ana Çocuk Sağlık Merkezi, Bağlar Belediyesi'ne bağlı Sarı Dallı köyünde bir sağlık seferberliği başlattı. Ana Çocuk Sağlık Merkezi'nin 17 kişilik sağlık ekibiyle başlattığı sağlık taramasına köylülerin ilgisi büyük oldu. Sarı Dallı Köyü Camisi'nde gerçekleştirilen sağlık taramasına Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Başkan Yardımcısı Sema Koç ve çok sayıda sağlık görevlisi katıldı.

KÖYDE SAĞLIK TARAMASI

Bağlar Belediye Başkanı Baran sağlık taramasını yerinde inceleyerek bire bir kadın ve çocukların sorunlarını dinledi. Ana Çocuk Sağlık Merkezi'nin başlattığı ilk sağlık taramasında kadın sağlığı, aile planlaması, kadın üreme sağlığı, diş sağlığı ve aile içi şiddet konularında da birer seminer verildi ve ardından sağlık taramasına geçildi. Taramada, köy sakinlerinin açlık kan şekeri ölçümleri, tansiyon, çocuklar için büyüme-gerileme yönünde takipler yapıldı. Yine 0-5 yaş arası çocuklarda boy-kilo değerlerine bakıldı ve gebe kadınlara danışmanlık hizmeti verildi.

20 KÖYDE ÇALIŞMA

Ana Çocuk Sağlık Merkezi çalışanı Dr. Özlem Sezgin Anlı, sağlık taramalarını Diyarbakır genelinde bu ay içinde 20 köyde devam etmeyi hedeflediklerini söyledi. Anlı, çocukların büyüme-gerileme yönünde takipleri sonucunda çeşitli vitamin desteği sunduklarını ifade etti. Anlı, "Onlara başlıca vitaminler anlamında destek verdik. İlaç dağıttık. Çocuklara diş fırçası ve diş macunu dağıttık. Özellikle çocuklarda Yaygın olarak gelişme geriliği ve kadınlarda ise kadın sağlığında ve birde gebelerde anemi olduğunu tespit edilmiş durumda. Bu grup için bir destek programı hazırladık. Sağlık taramalarımız devam ediyor. Bu taramaları Diyarbakır genelinde bu ay içinde 20 köyde devam etmeyi düşünüyoruz. Hedefimiz kadınlar ve çocuklar" dedi. Ayrıca erkekler içinde tansiyon, kan şekeri ve çevre sağlığı, bulaşıcı hastalıklar ilişkin bilgilendirmeler yaptıklarını belirten Anlı, "Erkeklerle olan eğitimimizde özellikle kan yoluyla bulaşan hastalıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve hepatite ilişkin genel bir bilgilendirme yaptık. Bütün köylerimizde bu tarz bir program uygulamayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Çocuklar için çeşitli hediyeler hazırladıkların ifade eden Ana Çocuk Sağlık Merkezi hemşirelerinden Sibel Çakın Bayhan ise, "Çocuklara hazırladığımız hediye paketlerinin içerisine çocuk dergisi, diş fırçası ve diş macunu, kalem, balon ve süs eşyaları bıraktık. Ayrıca çocuklara yönelik olarak ağız ve diş fırçalama tekniklerini anlattık" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz