Benim Metabolizmam yavaş diyenler! Bu haber sizin için

Siz de “ne yesem, ne içsem yarıyor. Hatta su bile” diyenlerden misiniz? O zaman bu haberi dikkatlice okuyun. Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk metabolizma hakkında A’dan Z’ye bilinmeyenleri anlattı. İşte ayrıntılar…

Benim Metabolizmam yavaş diyenler! Bu haber sizin için

Kilo vermek isteyenlerin diyete başlamadan önce metabolizma hızlarını ölçtürmeleri gerektiğini belirten uzmanlar, herkesin enerji harcama kapasitesinin farklı olduğuna dikkat çekiyor.

İha’nın haberine göre; “Su içsem yarıyor, benim metabolizmam yavaş” cümlesi sıkça dile getirilen ve yakınılan bir durum. Ancak öncesinde metabolizmayı etkileyebilecek faktörleri kişinin kendisinde değerlendirmesi gerekiyor. Bu sözler Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk’a ait.

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk “Bazal metabolizma hızı (BHM), fiziksel olarak tamamen dinlenir durumdayken vücudun harcadığı enerji miktarıdır. Bazal Metabolizma hızının bilinmesi, kalori ihtiyacını belirlemek ve kilo kontrolünü sağlamak için çok önemlidir. Metabolizma hızı kişiden kişiye değişir ve pek çok faktörün etkisine açıktır. Yaşam boyu sağlıklı kilo verimi, kilo kazanımı ve kilo koruma için metabolizma hızının bilinmesi gerekmektedir. Metabolizmayı etkileyebilecek faktörleri kişinin kendisinin de değerlendirmesi gerekmektedir. Bunlar; yaş, cinsiyet, hormonal durumlar, menopoz, kişinin egzersiz seviyesi ve kalıtımsal özellikleridir.” İfadelerini kullandı.

AMAN BU DİYETE DİKKAT EDİN!                                   

“Uzun süre kilo alıp vermek, sık sık diyet yapmak, kilo verip tekrar geri almak veya şok diyetler, sağlıksız zayıflama yöntemleri uygulayarak hızlı kiloların verilmesi gibi faktörler sonucunda metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Özellikle yoyo dediğimiz kilo al ver döngüsü kilo vermeyi gittikçe zorlaştırır. Vücut ısısının yükselmesi de metabolizma hızını artırır. Kadınların gebelik dönemlerinde kan hacminin artması kalp atımının artması sebebi ile metabolizma hızını artmaktadır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz