Beynin değişen çevresel ipuçlarını nasıl anlamlandırdığı bulundu

McGill Üniversitesi’nde beyinin çalışma prensibiyle ilgili araştırmalar yapan bilim adamları beynin çevredeki değişkenleri nasıl algıladığını tespit ettiler.

Beynin değişen çevresel ipuçlarını nasıl anlamlandırdığı bulundu

Genel olarak nöral pusula olarak adlandırılan baş yönü (HD) sistemi, bir gezginin yön duygusunun temelini oluşturur. Küresel olarak tutarlı bir manyetik pusulanın aksine, HD sisteminin evrensel bir referans çerçevesi yoktur.

McGill Üniversitesi'ndeki bilim adamları, en son beyin görüntüleme tekniklerini kullanarak nöral aktiviteyi izleyerek, beynin bize yön duygusu veren kısmı hakkında yeni bilgiler edindiler. Araştırma, demans gibi dejeneratif hastalıklarda ters gidebilen ve hastaların yönünü şaşırmış ve kaybolmuş hissetmesine neden olan süreçlerin yanı sıra beynin değişen çevrede kendini nasıl yönlendirdiğine ışık tutuyor.

Araştırmacılar , görsel bilginin beynin iç pusulasını nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için beyindeki nöral aktiviteyi izlerken fareleri kafa karıştırıcı bir sanal dünyaya maruz bıraktılar . Nöronal kayıt teknolojisindeki en son gelişmeleri kullanan ekip, beynin iç pusulasını benzeri görülmemiş bir doğrulukla yakaladı.

Hayvanın iç baş yönünü doğru bir şekilde çözmek, araştırmacıların Baş Yönü hücrelerinin beynin değişen çevrede kendini yeniden yönlendirme yeteneğini nasıl desteklediğini keşfetmesine olanak sağladı. Fareler şaşırdıktan sonra beynin dahili pusulasının yeniden yön bulmasına izin veren 'ağ kazancı' adı verilen bir olguyu özellikle tanımladılar.

McGill Üniversitesi'nde eski bir öğrenci olan ve şimdi Harvard Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırma görevlisi olan Zaki Ajabi,  "Sanki beyin, kafa karıştırıcı durumlarda iç pusulasının hızlı bir şekilde yeniden yönlendirilmesine izin veren bir 'sıfırlama düğmesi' uygulamak için bir mekanizmaya sahipmiş gibi."

 Yazarlar, bu çalışmadaki hayvanların doğal olmayan görsel deneyimlere maruz kalmasına rağmen, özellikle sanal gerçeklik teknolojisinin hızla benimsenmesi göz önüne alındığında, bu senaryoların modern insan deneyimine zaten uygulanabilir olduğunu iddia ediyor.

Ajabi,  "Bu bulgular sonunda sanal gerçeklik sistemlerinin yönelim duygumuzu nasıl kolayca kontrol altına alabileceğini açıklayabilir" dedi.

Hesaplamalı bir sinirbilimci ve Austin'deki Texas Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olan ortak yazar Xue-Xin Wei,  "Sonuçlar, araştırma ekibine altta yatan mekanizmaları daha iyi anlamak için yeni modeller geliştirme konusunda ilham verdi. Bu çalışma, deneysel ve hesaplamalı yaklaşımların , davranışı yönlendiren beyin aktivitesi anlayışımızı nasıl geliştirebileceğinin güzel bir örneğidir .”

McGill Üniversitesi'nde psikiyatri doçenti olan Mark Brandon, " Bulguların  Alzheimer hastalığı için de önemli etkileri var . Alzheimer'ın kendi bildirdiği ilk bilişsel semptomlarından biri, insanların tanıdık ortamlarda bile yönlerini şaşırmaları ve kaybolmalarıdır."

Kaynak: Diyarbakır Söz